Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie GO w D50 + 18-55

mam jedno pytanko, dt glebi ostrosci (obiektyw kit 18-55mm f 3.5-5.6G):
    na przyslonie 3.5 (u mnie najwiekszy otwor) ostry jest tylko obiekt na ktory ustawie ostrosc. zeby cos wiecej bylo ostre musze dac tak przynajmniej na f/8 - a to juz strasznie ciemno wtedy natomiast jak dam max wartosc f, czyli f/22 zeby zrobic jakis landscape to ta glebia nie jest az taka duza i jeszcze probowalem cos takiego zrobic ze wieczorem w ciemnosci swiecilo sie swiatelko i ustawilem aparat na stabilnym miejscu (taborecie ) i dalem f18 i migawke na 20s i chcialem zeby od zrodla swiatla mi takie smugi swiatla wyszly, ale niestety nie wyszly zadne smugi tylko ledwo naswietlone swiatlo i ciemnia dookola cos nie moge z tym zalapac jak to dziala, prosilbym o jakas rade
    N D50 | N D70s | N 18-55 DX | N 18-70 DX | (m42) Jupiter 135/3.5 | N SB-600 | Stofen | SD 1GB Extreme III | CF 1GB Extreeme III | Marumi WPC UV | Hama UV | Nikon System Bag | statyw

Domyślnie

templar, bo 18-55 to kupa plastiku i nic wiecej... kup 18-70 i bedziesz zadowolony

Domyślnie

18-55 to nie kupa plastiku wcale
    Po pierwsze przesłonę 3.5 masz przy ogniskowej 18mm. W tym obiektywie akurat jest to najgorsza jakościowa część zooma. Ale nie wierzę w małą głębię ostrości. Przy tak szerokim kącie i w sumie małym otworze jest to niemożliwe. Po prostu moze całość jest nieostre.
    Co do smóg to nigdy nie próbowałem tego efektu ale taboret to nie jest raczej stabilne miejsce. No i wydaje mi się, że powinieneś wydłużyć czas (nie wiem jak bardzo ciemno było) w celu poprawnego naświetlenia, albo lepiej przysłonę nieco otworzyć bo ponoć ten obiektyw nie sprawdza się przy bardzo małym otworze. I nie przejmuj się opiniami o obiektywie. Może to i jeden z gorszych obiektywów Nikona ale wciąż jest to Nikon. A 18-70 to też nie jest żadna rewelacja, troche wyższa ale tez amatorska półka dla amatorów
    D750
    flickr

Domyślnie

Nie rozumiem tej calkowitej ROZBIEZNOSCI zdan !
    Niemal wszyscy tu na Forum twierdza, ze 18-55 nadaje sie tylko do smietnika,
    a 18-70 jest cool i super ! Ken Rockwell, twierdzi cos zupelnie przeciwnego,
    ze 18-55 jest swietny i woli go od 18-70 ! To KTO w takim razie sie nie zna ?!

http://www.kenrockwell.com/nikon/1855.htm

>templar

Czy zauwazasz roznice w szybkosci zapisu, stosujac - Extreme III
    w D50, w porownaniu z Ultra II ?

Pozdrawiam
    Paranoja to tylko rzeczywistosc, widziana z szerszej perspektywy

Domyślnie

Ani 18-55 nie nadaje sie tylko na śmietnik ani 18-70 nie jest cool i extra. Po przesiadce z pierwszego na drugi nie będzie praktycznie różnicy poza zakresem ogniskowych.
    D750
    flickr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielonka

Domyślnie

A tak wogóle to głębia ostrości nie zależy od obiektywu, a autorowi wątku to chyba o GO bardziej chodziło a nie ostrość

Jeśli chodzi o GO to:
    kalkulator głębi ostrości

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atopos
    Czy zauwazasz roznice w szybkosci zapisu, stosujac - Extreme III
    w D50, w porownaniu z Ultra II ?
    Pozdrawiam
    nie uzywalem ultra II nigdy, od poczatku mam extreme III. i co moge powiedziec ? no jezeli chodzi o serie zjec do jpg najwiekszej rozdzielczosci i kompresja normal, to starcza na 54 zdjecia, a pozniej juz idzie okolo 1 klatka na sekunde. a cala reszta odczytu z karty (czyli przegladanie zdjec itp) to chodzi plynnie - czyli opoznienie jest minimalne, nie czuje sie tego.

--

wracajac do tematu:
    1. na otworze f3.5 ostry jest tylko obiekt ktory ma byc ostry, tyl mydelko - extra. ale takie cos jest az do f8-9, praktycznie mydlo kompletne z tylu. myslalem ze tak przy f8 juz powinno byc spoko (znaczy sie cos widac,m a nie mydlo) za obiektem na ktory jest wyostrzone.
    2. probowalem zrobic krajobraz (moze zle to zrobilem). ostrosc na AF, priorytet przeslony na f12 i odlegle hektary nie wyszly zbyt ostre
    3. ze smugami wyczytalem gdzies, ze jak sie przymknie przyslone i da dluzszy czas naswietlania to wyjda takie smugi, no takiepromienie od zrodla swiatla. probowalem zrobic takie cos na kompakcie za 800zl mojego brata i cos mniejwiecej takiego otrzymalem
    N D50 | N D70s | N 18-55 DX | N 18-70 DX | (m42) Jupiter 135/3.5 | N SB-600 | Stofen | SD 1GB Extreme III | CF 1GB Extreeme III | Marumi WPC UV | Hama UV | Nikon System Bag | statyw

Domyślnie

templar, mam to szkiełko i ostatni wyjątkowo dużo nim fociłem, ale z pewnością takich zachowań jakie opisujesz u mnie nie ma
    GO zależy od F, ale też od odległości od obiektu
    daj sampelka ja zrobię podobny i porównamy

dodam dla ogólnej orientacji fragment tabeli GO dla Tamrona 28-75 widać wyraźnie zależność od F i dystansu (niestety nie mam takiej dla nikkora), ale jak widać w ekstremalnych warunkach GO może być sprowadzona do punktu, czyli GO wynosi 1 mm
    podaje tylko dla F2,8 i 4 to blisko 3,5
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielonka

Domyślnie

Podaj na jakiej ogniskowej robiłeś, jaka była odległość przedmiotu na który ustawiałeś ostrość i odległość tła, wtedy mozna będzie coś powiedzieć na temat GO.

Domyślnie

BlingBling, mylisz się człowieku okrótnie.

Tak z tej jak i z innych Twych pytań i odpowiedzi wnioskuje ze jesteś nieobeznany ze sprzętem jak i z fot. cyfrową, na tyle dobrze aby takie sądy pisać.

18-55 DX jest spoko choc mógł by mieć deczko szerszy zakres ogniskowych. Fakt jest plastikowy cały, nawet bagnet i deko luźno kręci się pierścień zooma. Do amatorki jest dobry.

Jeśli obiekt który fotografujesz znajduje się blisko obiektywu, a tło za obiektem daleko, to zazwyczaj tło będzie nie ostre. "eFem" regulujesz sobie ostrość tła (tak w skrócie mówiąc).
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów