Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Co byście kupili...

...mając ograniczone fundusze, a robiąc reporterke ślubną, tradycyjną, portrety w studiu oraz plenerze?
    Mam D700, w kwietniu biorę na raty 24-70/2.8 to pewne (po prostu potrzebuję znakomitej jakości obiektywu standardowego do reporterki).
    I teraz mam dylemat, bo muszę kupić sobie w tej chwili 50mm (do mojego małego studia jak znalazł aby objąć całą postać):
    a) kupić Nikkora 50mm G albo Sigmę 50/1.4 za około 1300-1500zł
    b) kupić Nikkora 50/1.8 + lampę Metz 58 (którą będe niedługo potrzebował do reportaży)

24-70, który niebawem kupię, w jakimś stopniu będzie mógł również robić za szkło portretowe bo ma świetną jakość obrazu, co prawda f/2.8 ale i tak chyba lepszą jakość niż 50/1.8 a i tak korzystając z użyczonej 50/1.8 przymykam ją do 2.8-4 w zależności od sytuacji...
    Czy mimo wszystko brać 50mm G bądź podobną Sigmę?
    Chodzi o to czy 24-70 można porównywać do 50mm/1.4 przymkniętej do 2.8 - jeżeli tak, to nie ma sensu bym kupował drogie 50mm/1.4 i to jest mój dylemat.

Domyślnie

jak albo to albo to to ja bym wybrał odpowiedź "b"
    dwa regały sprzętu

Domyślnie

Jeżeli budżet ograniczony to również wariant "b".

Domyślnie

Mając 24-70 wybrałbym raczej coś dłuższego niż 50mm gdyż bardziej się to przyda w portretach
    jak również w plenerze, ale to moje amatorskie zdanie

Domyślnie

W tej chwili potrzebuję 50mm na gwałt (dłuższe ogniskowe nie wchodzą w grę gdyż - póki co - fotografuję w niedużym pomieszczeniu a chcąc uchwycić całą sylwetkę 50-55mm to max) no i 24-70 biorę dopiero w kwietniu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Digital Story Zobacz posta
    potrzebuję 50mm na gwałt
    Chciałem tylko zauważyć że gwałt podlega pod czyn karalny z KK
    Jeżeli to jednorazowo to może jakąś używkę ale raczej jak już to wersję f1,4

Domyślnie

Digital Story, jeżeli już tak bardzo się ograniczasz, to kup po 1 lampę SB-900, a np na sesję wynajmij od Sigmy 50/1.4
    A ns możesz myśleć o kupowaniu.
    Choć i tak uważam, że nie drogą 50/1.8 zawsze warto mieć w torbie
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    Digital Story, jeżeli już tak bardzo się ograniczasz, to kup po 1 lampę SB-900, a np na sesję wynajmij od Sigmy 50/1.4
    A ns możesz myśleć o kupowaniu.
    Choć i tak uważam, że nie drogą 50/1.8 zawsze warto mieć w torbie
    Pozdrawiam
    Digital Story nie kupuj SB900 wcale nie jest lepsza od SB800 a nawet gorsza pod pewnymi względami oraz dwa razy droższa. SB800 kupisz już za 680zł
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    SB800 kupisz już za 680zł
    Gdzie?

Domyślnie

Biorę Metza 58 AF-1
    Wynajmować nie lubię bo płacę za coś czego nie wezmę na własność; to tak jak z wynajmowaniem mieszkania, nie opłaca się na dłuższą metę, poza tym chcę mieć jakąś 50tkę coby czasem mniej dźwigać

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów