Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Domyślnie

Sam używam 1.8D, miałem styczność z 1.4D... i żadne z nim nie umywa się do 50G. Chyba się zakochałem
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Właśnie znalazłem 28mm 2.8 AIS MF używanego za $140, więc się na niego rzucę.
    Co do 50mm D czy G to wciąż sprawa otwarta.
    Co do 50 nie mam wiele do powiedzenia. Natomiast w przypadku 28 nawet na łamach naszego forum wielokrotnie pojawiały się dwie opinie:
    1. Nowa 28 AF i AF-D jest najsłabszym szerokokątnym obiektywem Nikona - stąd najniższa cena wśród stałek.
    2. Stary 28 Ai-S jest doskonałym obiektywem o ponadprzeciętnej ostrości (przymkniety może stanowić wzorzec ostrości) o innych ciekawych cechach użytkowych - konstrukcja CRC i bardzo mała odległosć ostrzenia pretendują go do rozmaitych zastosowań; w odwrotnym mocowaniu (z BR-2a) daje jedno z większych - o ile nie największe - powiększenie wśród wszystkich nikkorów. Warto pamiętać, że te zachwyty dotyczą wersji Ai-S, a nie Ai o innej konstrukcji optycznej.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HSM Zobacz posta
    Warto pamiętać, że te zachwyty dotyczą wersji Ai-S, a nie Ai o innej konstrukcji optycznej.
    Wielkie dzięki! Zatem na te S muszę zwrócić uwagę bo za chwilę jadę aby obejrzeć tego używanego 28mm. Być może więc moja radość że dostałem tanią okazję jest przedwczesna...

Domyślnie

wątek z prostym pytaniem:
    - Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G kosztuje $500
    - Nikkor AF 50mm f/1.4D kosztuje $300...
    Nie odpowiem na Twoje pytanie, lecz dam po rozwagę AI/AIS /. Manualne wersje optycznie znacznie przewyższają wersję D. Kiedyś bawiłem się w testy -50ek i manualne Nikkory były lepsze od Zeissów i Canonów.
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Znowu są dwie stałki:
    1. Nikon 28mm 2.8 AIS Manual Focus Lens * Price: $380
    2. Nikon AF Nikkor 28mm f/2.8D AF Lens * Price $224

Czy jest pomiędzy nimi optyczna różnica, a jeśli tak to jaka?
    AF odpuść, wersja AIS tylko CRC minimalna odległość ostrzenia 0,2 m. Szkło prawie wzorcowe. Jedyne lepsze to Zeiss i Leica, chociaż Nikkor pod wzgledem saturacji i og/ólnie opdwzorowania kolorów najbardziej mi pasował
    uzupełnienie: poszukaj informacji o Nikkor 28/2.0 AIS, to też perełka
    Ostatnio edytowane przez Wini ; 11-02-2009 o 22:48 Powód: uzupełnienie
    Wini

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HSM Zobacz posta
    1. Nowa 28 AF i AF-D jest najsłabszym szerokokątnym obiektywem Nikona - stąd najniższa cena wśród stałek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    uzupełnienie: poszukaj informacji o Nikkor 28/2.0 AIS, to też perełka
    Nawet jest jeden na alledrogo
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trevor Zobacz posta
    Nawet jest jeden na alledrogo
    jest, tylko cena z kosmosu
    Wini

Domyślnie

Ja już zgłupiałem......
    Jeszcze niedawno słyszałem same zachwyty nad 50G, już byłem pewny co do zakupu, a teraz zobaczyłem te aberracje chromatyczne... Tragedia! To wygląda fatalnie... Jakie macie zdanie nt. Sigmy 50/1.4? Jak z jej AF'em, jakością optyczną?

Domyślnie

bierz tansza roznice widza onanisci i Ci bez srubokreta

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów