Sam używam 1.8D, miałem styczność z 1.4D... i żadne z nim nie umywa się do 50G. Chyba się zakochałem![]()
Szukaj
Sam używam 1.8D, miałem styczność z 1.4D... i żadne z nim nie umywa się do 50G. Chyba się zakochałem![]()
Co do 50 nie mam wiele do powiedzenia. Natomiast w przypadku 28 nawet na łamach naszego forum wielokrotnie pojawiały się dwie opinie:
1. Nowa 28 AF i AF-D jest najsłabszym szerokokątnym obiektywem Nikona - stąd najniższa cena wśród stałek.
2. Stary 28 Ai-S jest doskonałym obiektywem o ponadprzeciętnej ostrości (przymkniety może stanowić wzorzec ostrości) o innych ciekawych cechach użytkowych - konstrukcja CRC i bardzo mała odległosć ostrzenia pretendują go do rozmaitych zastosowań; w odwrotnym mocowaniu (z BR-2a) daje jedno z większych - o ile nie największe - powiększenie wśród wszystkich nikkorów. Warto pamiętać, że te zachwyty dotyczą wersji Ai-S, a nie Ai o innej konstrukcji optycznej.
Wini
Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej
AF odpuść, wersja AIS tylko CRC minimalna odległość ostrzenia 0,2 m. Szkło prawie wzorcowe. Jedyne lepsze to Zeiss i Leica, chociaż Nikkor pod wzgledem saturacji i og/ólnie opdwzorowania kolorów najbardziej mi pasował
uzupełnienie: poszukaj informacji o Nikkor 28/2.0 AIS, to też perełka
Ostatnio edytowane przez Wini ; 11-02-2009 o 22:48 Powód: uzupełnienie
Wini
Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej
Ja już zgłupiałem......
Jeszcze niedawno słyszałem same zachwyty nad 50G, już byłem pewny co do zakupu, a teraz zobaczyłem te aberracje chromatyczne... Tragedia! To wygląda fatalnie... Jakie macie zdanie nt. Sigmy 50/1.4? Jak z jej AF'em, jakością optyczną?
bierz tansza roznice widza onanisci i Ci bez srubokreta![]()
Skontaktuj się z nami