Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50
    swiatlo
    Gość

Domyślnie 50 AF-S 1.4G czy AF 1.4D?

Może to już było i jakiś nadgorliwy mod zaraz mnie stąd przepędzi. Ale ponieważ nie widzę tego na pierwszych dwóch stronach tej części forum, więc zakładam wątek z prostym pytaniem:
    - Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G kosztuje $500
    - Nikkor AF 50mm f/1.4D kosztuje $300
    czyli różnica pomiędzy nimi jest $200. Czy jest jakakolwiek optyczna różnica pomiędzy nimi? Oraz jakakolwiek ważna funkcjonalna różnica? Z akronimów wynika że ten droższy ma to S, co oznacza Silent Wave, oraz ma G, co oznacza że nie ma pierścienia przysłony, czyli ten droższy ma mniej niż ten tańszy.
    Pomijam fakt że ten tańszy nie chodzi na D40. Aparaty do krórych ma on być przyczepiony to D200 oraz D700.
    W czym jest więc feler?

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Dzięki Herbatnik, ale czy można odpowiedzieć na to pytanie w formie zrozumiałej dla amatora?

Po drugie to mam podobne pytanie dotyczące 28mm, a nie chcę znowu zakładać kolejnego wątka.
    Znowu są dwie stałki:
    1. Nikon 28mm 2.8 AIS Manual Focus Lens * Price: $380
    2. Nikon AF Nikkor 28mm f/2.8D AF Lens * Price $224

I znowu znacząca różnica cen. Czy jest pomiędzy nimi optyczna różnica, a jeśli tak to jaka?

Domyślnie

G G G

Żyleta na 1.4, SWM, wykonanie, osłonka p.słoneczna- wszystko na plus

Jak dla mnie nie ma co się zastanawiać
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    G G G

Żyleta na 1.4, SWM, wykonanie, osłonka p.słoneczna- wszystko na plus

Jak dla mnie nie ma co się zastanawiać
    Dzięki, bardzo się cieszę że G takie świetne, ale czy D jest optycznie gorsze? Czy pracowałeś na nim też i uznałeś że G lepsze?

Domyślnie

Swiatlo co do piecdziesiatek wiecej nie jestem w stanie Ci powiedziec
    Co to 28mm/2.8 AF natomiast moge - mialem ale bez D - podaj maila to conieco moge wyslac (robione D70s)...

Domyślnie

Fajne te MTF-y, ale przeczytaj to:

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30465658
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30467798

W szczególności:

To samo wyszło też w teście na photozone.

Stary mydli, ale nie wali tak po oczach aberracją w nieostrych planach.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez herbatnik Zobacz posta
    Swiatlo co do piecdziesiatek wiecej nie jestem w stanie Ci powiedziec
    Co to 28mm/2.8 AF natomiast moge - mialem ale bez D - podaj maila to conieco moge wyslac (robione D70s)...
    Właśnie znalazłem 28mm 2.8 AIS MF używanego za $140, więc się na niego rzucę.
    Co do 50mm D czy G to wciąż sprawa otwarta.

Domyślnie

Optycznie G lepsze niz D, szczegolnie przy pelnej dziurze, AF dokladniejszy w wersji G - silnik SWM ma to do siebie, ze jest doklaniejszy, nie pudluje i przeostrza nawet male zmiany odleglosci, co przy niewielkiej glebi ostrosci, szczegolnie na FX @ 1.4 ma znaczenie. Srubokret nie jest taki dokladny jak SWM, z kolei predkosc AF w obu szklach porownywalna. Z G w pakiecie przychodzi oslona sloneczna. Kwestia obecnosci pierscienia przyslony przy body, ktore podales nie ma realnego znaczenia, zakladajac wersje D blokujesz pierscien i tak go nie uzywasz.

W moim odczuciu, jesli ktos nie ma zadnej 50tki to warto jednak dolozyc i kupic G. Nieco inaczej sprawa sie ma, gdy ktos ma stara 50tke, wtedy ktos musi dokladnie sobie przekalkulowac
    czy np. roznica jakosci rzedu 20% na rzecz G jest warta straty przy odsprzedazy D i dokladania do nowej. Natomiast nowym uzytkownikom radzilbym - jesli finanse nie stoja na przeszkodzie -
    kupic jednak G, ktory jest obiektywem po prostu lepszym.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 11-02-2009 o 20:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Może to już było i jakiś nadgorliwy mod zaraz mnie stąd przepędzi. Ale ponieważ nie widzę tego na pierwszych dwóch stronach tej części forum, więc zakładam wątek z prostym pytaniem:
    - Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G kosztuje $500
    - Nikkor AF 50mm f/1.4D kosztuje $300
    czyli różnica pomiędzy nimi jest $200. Czy jest jakakolwiek optyczna różnica pomiędzy nimi? Oraz jakakolwiek ważna funkcjonalna różnica? Z akronimów wynika że ten droższy ma to S, co oznacza Silent Wave, oraz ma G, co oznacza że nie ma pierścienia przysłony, czyli ten droższy ma mniej niż ten tańszy.
    Pomijam fakt że ten tańszy nie chodzi na D40. Aparaty do krórych ma on być przyczepiony to D200 oraz D700.
    W czym jest więc feler?
    Poczytaj Kena: http://www.kenrockwell.com/nikon/50mm-f14-afs.htm
    Daje dość szczegółowe odpowiedzi na Twoje pytania. Nie chcę streszczać, ale genralnie, wg Kena, słabą stroną nowej 50-tki są dystorsje, za to przewyższa starą w wielu innych aspektach.
    D40, N35 G, N18-105 VR
    Moje wypociny

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów