Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Portrety domowe

Domyślnie Portrety domowe

Mam pytanie, jak w miarę niskim nakładem finansowym robić dobrze wyglądające zdjęcia portretowe w domu?

Robię czasem zdjęcia córce czy żonce w domu (zwykle wieczorem, kiedy na światło zastane nie ma co liczyć np. w zimie). Używam odbitego flasha od sufitu (flash zamocowany na aparacie). Z jakością bywa różnie, bo pojawiają się niechciane cienie. Jak błysnę na wprost to, jak łatwo się domyślić jest masakra. Czy można to jakoś poprawić - jakieś stofeny, fotocele, inne? Z góry mówię, że nie chcę robić z domu studia fotograficznego i kupować wiele dodatkowych sprzętów, z którymi nie ma później co zrobić. Aby zrobić zdjęcie dziecku to nawet nie ma sensu statywu rozstawiać, bo i tak w miejscu nie wystoi.

Domyślnie

Kup stałke 50 1,8 jakieś 500 złoty i będzie dawać rade nawet bez lampy.
    dwa regały sprzętu

Domyślnie

Stałka to nie to samo. Chciałbym, żeby twarz fotografowanej osoby była dobrze oświetlona. A przy żarówce zwisającej z sufitu na środku pokoju to oświetlenie twarzy dobrze nie wyjdzie.

Domyślnie

A może jakąś tanią ruską lampę, do tego kostkę z fotocelą i DIY'owy mini dyfuzor. Postawić to gdzieś w rogu pokoju, żeby za bardzo nie zawadzało. Powinno przynajmniej częściowo rozwiązać Twoje problemy ze światłem.

Domyślnie

Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz, ale jeśli masz D70 lub wyżej i lampę SB-600/800/900 to możesz zdjąć lampę z sanek i odpalić ja bezprzewodowo. Za minizestawik Parasolka + uchwyt do lampy + statyw dasz max 100 zł, a ludzie czymś takim już fajne rzeczy robią do tego styropian z 2giej strony i będzie fajnie. Sam bym się tak bawił, ale moje modele aparatu i lampy są za niskie i nie posiadają funkcji wyzwalania bezprzewodowego.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Uprawnienia umieszczania postów