Szukaj
Czorny - rowniez do reporterki w przyp. malej ilosci swiatla (koscioly, koncerty, teatry itp) bardziej odpowiednim bedzie 80-200 niz 70-300VR? Niby VR to czas o 4 stopnie krotszy, ale obawiam sie ze za duzo w tym marketingu :]
Do reporterki oczywiście 80-200/2.8. VR eliminuje drgania zestawu, nie wstrzyma jednak ruchu. Dynamiczne zjawiska wymagają zastosowania krótkich czasów i tu VR niewiele wskóra. Ciemne obiektywy nie mają takiej zdolności izolowania fotografowanego tematu z tła jak szkła f/2.8, co również jest w arsenale reportera pomocnym środkiem wyrazu. Tutaj wg. mnie wybór jest prosty. Przykładowo - to (marne) zdjęcie zrobiłem przy czułości 3200ISO, f/2.8 t:1/100. Nawet tego było mało i zdjęcie wyszło poruszone. Przy VR-ce nie byłoby sensu wyciągać aparatu...
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 31-12-2006 o 18:07
dzieki Czornyj, pada na 80-200 i wiekszy ciezar w torbie![]()
Panowie macie szklo a fotek nie zapodajecie![]()
Dajcie cos jeszcze by szlo sie naogladac fotek z tego szkla ... jakies ptaszki moze ? Jakies zwierzaczki ?![]()
Czekamy
Pozdrawiam
[QUOTE=Blastha;187273]Panowie macie szklo a fotek nie zapodajecie![]()
Dajcie cos jeszcze by szlo sie naogladac fotek z tego szkla ... jakies ptaszki moze ?
## najlepiej jakies stalowe ptaki))
Jakies zwierzaczki ?![]()
## moze jakies jastrzebie z hameryki :P )
Hhhe moga byc stalowe ptaki ... tez bardzo lubie![]()
Swego czasu duzogralem w IL sturmoik FB ..... takei stalowe z 2 wojny interesuja mnie zwlaszcza![]()
Pozdro![]()
D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
lhttp://wld-art.pl
Muszę wsadzić łyżkę dziegciu w tą beczkę miodu. Optycznie - jak się tego spodziewałem po przestudiowaniu wykresów MTF na stronie Nikona - szkło zdaje się być świetne, ostre i kontrastowe. Ale bokeh to jest totalna porażka...
D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
lhttp://wld-art.pl
Skontaktuj się z nami