Szukaj
Panowie - czym sie podniecac toz to to samo co 18-200 i inne Vr-y - stwierdzam ze sie niczym nie roznia od siebie tylko ogniskowa, robione na jedno kopyto ale powiem ze bardzo dobre obiektywy
cena nie moze byc wyzsza...
pamietajmy ze NP wycofal ze sprzedazy
zarowno 70-300 G jak i 70-300 D ED
ten zastepuje wszystkie...
![]()
Hmm...chyba wolałbym używanego 80-200 F2,8 niż nowego 70-300 wibrejszyn redukszona![]()
co kto lubi...
ja np. wole mojego 70-300 D ED
od 80-200
juz taki glupi jestem... bawilem sie nim nie raz robilem fotki
i nadal uwazam, ze 70-300 jest super z racji ogniskowej i nawet z racji jakosci fotek!!!
ale to wszystko w tym temacie
zeby sie nie rozpoczela dsyskusja co lepsze...
w tym watku o 70-300 VR
Ostatnio edytowane przez hesja ; 03-12-2006 o 12:36
AF-S to obiektywy Nikkora, które posiadają własny silniczek sterujący ostrzeniem. Jest on szybki i cichy, a ostrzenie odbywa się z większą precyzja. Inne obiektywy tzw. śrubokręty nie posiadają tego silnika, a AF napędzany jest mechanicznie z korpusu aparatu przez coś co wygląda jak końcówka śrubokręta. Przyjrzyj się bagnetowi, zauważysz... Oprócz Nikonów AF-S jeszcze chyba tylko Sigma robi niektóre obiektywy z silnikiem (Sigma HSM) a reszta o ile mi wiadomo to śrubokręty...
To w takim razie wyrazenie AF-S mozna stosowac zamiennie ze skrotem SWM? SWM to rowniez cichy silnicze w obiektywie..
PS> Potrafi mi ktos wymienic wszystkie szkla z SWM? 18-70, 70-300, 18-200, 18-135... co jeszcze?
Dzieki za wszystkie wyjasnienia.
Wejdź na stronę Nikona i czytaj oznaczenia obiektywów. Z głowy na pewno wszystkich nie wymienię
Do tej grupy obiektywów zalicza się również kit 18-55 od D50 co jest swego rodzaju wyjątkiem w porównaniu z kitowymi szkłami tanich lustrzanek innych firm.
Skontaktuj się z nami