Szukaj
Aż specjalnie wyjąłem moją VR'kę z torby. Delikatnie potrząsając obiektywem można odczuć że coś w środku się rusza (brzmi jak lekkie grzechotanie) i na 99,9% to moduł stabilizacji czy coś takiego. To szkło po prostu tak ma i nie ma się czym przejmować. Nic tylko robić zdjęcia![]()
D800/F801/X100/35RC
ok, dzięki![]()
A może ktoś już ma nowego Tamrona 70-300 vc. Jestem ciekaw jak wypada ostrość w porównaniu do n70-300vr. No i jaki jest w tym tamronie spadek światła przy zmiennych ogniskowych?
Witajcie, odświeżę nieco temat..
Czy wśród właścicieli tego słoika znajdzie się jakiś Warszawiak?
Mam dziwne wrażenie iż moja sztuka nie działa najlepiej (głośno, wolno..), chciałbym porównać ją z innym egzemplarzem.
Ktoś pewnie napisze że mogę do sklepu uderzyć.. mogę, tylko wydaje mi się iż porównywanie nówki z rocznym sprzętem nie bardzo ma sens.
Napisz dokładnie kolego o co Ci chodzi
Zapewne testujesz w domu AF. Robisz to na 300mm z zasłoniętą przednią soczewką i skale ostrości przebiega bardzo wolno ?
Np na D80, D90 ? Jeżeli tak - to raczej normalne jest, sprawdzałem na 2 szt. N70-300VR i na 2 szt.D90 i 1szt D80.
Za to na niższych ogniskowych jest normalnie, znacznie szybciej.
testuje na 300s, na 90tce kumpla taki sam efekt.
robię z okna na różnych ogniskowych i polach ostrości: 9 i 51pkt, wydaje mi się iż AF działa wolniej i głośniej niż kiedyś.
Dodatkowo po zrobieniu zdjęcia przez kilka sekund czuje wyraźnie na całym body prace VRa (wibracje)- ustawienie active i normal daje ten sam efekt.
z innej beczki, pierścień zoom'a pracuje ciężej niż wcześniej (pewnie coś ze smarowaniem), czy tą kwestie da się załatwić w serwisie w ramach gwarancji?
Coś tu na forum poznajdywałem kiedyś, że komuś VR padł 2 razy a to później w innym przypadku AF-S padł,
jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale być może masz pecha:/ Odnośnie tego VR całkiem niedawno widziałem tutaj posta jak ktoś pisał aż o wibrowaniu body,
szukaj szukaj, może znajdziesz. Jeżeli tylko masz gwarancję to po prostu zrób mu wycieczkę do stolicy
Odnośnie głosności AF w obiektywie to dla mnie jest on bardzo bardzo cichy.
Skontaktuj się z nami