Nie no powinno być tak samo szybkie :Pale jest wolniejsze niemal dwukrotnie i jest to normalne
tak jak stukot VR
![]()
Szukaj
Nie no powinno być tak samo szybkie :Pale jest wolniejsze niemal dwukrotnie i jest to normalne
tak jak stukot VR
![]()
Mam pytanie do Użytkowników tego szkiełka, czy pierścień ogniskowej nie obraca się w odwrotnym kierunku niż np. w Sigmie?
Pozdrawiam
Jacek
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
Pierścień ogniskowej obraca się w obu kierunkach. W prawo wydłużasz ogniskową. Nie wiem jak obraca się w Sigmie.
Dzięki, już to obczaiłem. Dzięki za info.![]()
Pozdrawiam
Jacek
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
witam,
czy jest normalnym objawem, iż w nowym 70-300 coś się w środku lekko "telepie" przy poruszaniu obiektywem (bez zmiany ogniskowej, przy wyłączonym aparacie)?
prawdopodobnie "telepie" sie grupa soczewek które odpowiadają za VR
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
tylko czy to jest normalne? czy próbować wymienić obiektyw?
To jest normalne. Nienormalne jest to, ze ktos uzywa obiektywu jako grzechotki.
Notorycznie ktos pyta o grzechotanie w obiektywie lub aparacie, ale tez nikt nie pogoogluje. To sa normalne objawy, ze cos w nich grzechocze (VR w obiektywie, a czujnik ustawienia pion/horyzont w aparacie).
Nikkor 70-300VR może się telepać jeśli odłączy się "z nienacka" obiektyw od korpusu. Szkło potrzebuje czasu żeby "zaparkować" układ VR (przynajmniej tak jest napisane w instrukcji). Może to coś w tym kierunku?
D800/F801/X100/35RC
Nie wykluczone, ale mysle, ze 'Polak potrafi' i nawet zaparkowany uklad poruszy. W moim, kiedy sie postaralem, tez stukalo (z ciekawosci sprawdzilem, bo juz 4 lata temu podobnych pytan bylo sporo). Niestety, malo kto czyta instrukcje. Pewnie nawet mniej niz, uzywa googli i wyszukiwarki na forum.
Skontaktuj się z nami