Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Domyślnie

Panowie, założyłem ten watek gdy posiadałem SB-400, i powiem jedno. Zaden plastikowy dyfuzor nakładany na palnik sie nie sprawdzi, gdyz ta lampka jest za słaba, i tak jak napisano wczesniej, bedzie mniej swiatła, i zdjecie bedzie niedoswietlone. Jedyne co, to patent z postu nr5. Sam wykonałem taki odbłysnik, i sprawdzało sie to znakomicie, jak na mozliwosci tej lampy. Polecam.
    D90/grip|D50|T17-50/2.8|N35/1.8|N50/1.8|18-55VR|SB-900|Nissin Di866|

Puchaty_242
    Gość

Domyślnie

Johny masz może gdzieś opis jak zrobić taki odbłyśnik który posiadasz? Rozważam zakup tego ze stanów (piąty post) gdyż faktycznie lampa jest dość słaba. Przy ustawieniu na max błysk odległość fotografowanego przedmiotu nie może być większa niż 2m przy ISO 800 (dyfuzor z jogurtu) wiec inne plastiki mogą dawać ten sam efekt. Nie wiem jak z tym drogimi dedykowanymi po 65 zł i wiecej mozliwe ze spełniają swoje zadanie.
    Co do samej SB-400 faktycznie jest słaba, ale w moim przypadku była gratisem do aparatu więc chciałbym wykorzystać jej mozliwości maxymalnie. MOzemy pogadać na privie jeśłi nie chcesz kontunuować tego wątku bo mam jeszcze kilka pytań do Ciebie i chetnie bym zobaczył kilka zdjęć z tym odbłyśnikiem.

Pozdrawiam

Domyślnie

Zrobienie takiego patentu to prosta sprawa. Za pomoca zawiaska łaczymy biały plastik, wielkosci wg uznania, z np kawałkiem drewienka dopsaowanego do lampki. Całosc na lampie montujemy za pomoca zwykłego paska rzepu krawieckiego. Zdjec niestety, godnych pokazania nie posiadam, a nawet jesli takowe sie znajda to nie bede mial pewnioswci ze byly zrobione z tym patentem, wiec tu nietety, ale nie bede mógł pomóc. Pozdrawiam.

Domyślnie

posiadam sb-400 i postaram się ten patent wykonać i zrobić zdjęcia...generalnie mam już pleksi i rzep...zastanawiam się nad tym zawiasem bo to ciężki patent mi się wydaje...
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Alez nic ciezkiego. Zwykły zawiasek meblowy. Nalezy tylko pamietac aby w miare ciezko chodził, by odbłysnik nie spadał na palnik. W tym celu nalezy go scisnac w czesci łaczeniowej, posrodku (nie wiem jak to inaczej nazwac).

Domyślnie

Jeżeli można coś dodać... Też myślałem nad dyfuzorem do SB-400, zakupiłem ten:
    http://allegro.pl/item730385015_dyfu...400_sb400.html
    i sprawdził się średnio.
    Zainspirowany "oryginalnie" wbudowanymi odbłyśnikami np. z SB-900, mój pomysł polega na wycięciu go z kawałka kartonu (ja użyłem zwykłego bloku technicznego), a następnie włożeniu go w szczelinę pomiędzy ruchomą częścią lampy (głowicą? tak się to chyba nazywa) a obudową lampy. Działa w 100%, odbija światło (lampa skierowana 90* w górę), można ponadto wyginać kartonik w przód lub tył, co odpowiednio kieruje odbite światło. Ma on niestety wadę... papier podczas wkładania/wyjmowania ze szczeliny się "zużywa", ale zawsze można wyciąć sobie drugi. Jeśli ktoś by próbował wyciąć taki wynalazek, proponuję podkleić taśmą klejącą z obu stron tą część odbłyśnika, którą wkłada się w lampę.
    Mój wygląda tak:
    http://odsiebie.com/pokaz/5552130---98cc.html
    Może macie pomysły jak to jeszcze usprawnić?

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Fajny patent. Czy to jest rozmiar 1:1 z tego pliku .doc?

Z tego co wyczytałem w sieci to odbicie światła będzie najlepsze jeżeli ośrodek, od którego wiązka promieni się odbija, będzie nieprzepuszczalny dla światła, jak również owa wiązka nie będzie pochłaniana przez ten ośrodek. Czyli dobrze by było pokryć tą tekturkę np białą taśmą izolacyjną... Dobrze myślę? albo np folią aluminiową...
    Ostatnio edytowane przez Articool ; 16-09-2009 o 14:15

Domyślnie

Dzięki. Tak, to jest 1:1; tyko wydrukować, wyciąć i używać. Ponadto dół (czyli to co jest w lampie) zrobiłem "na czarno", aby lepiej wyglądało... ale to już kwesta gustu. A co do oklejania to muszę to wypróbować i poeksperymentować.
    Ostatnio edytowane przez AdamS1981 ; 16-09-2009 o 14:25

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów