Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Dyfuzor do SB-400

Witam. Mam pytanie odnosnie dyfuzora do SB-400. Gdzie takie cos mozna kupic, co polecacie, czego szukac, (nazwa) ewentualnie moze ktos zna domowe sposoby na zrobienie takiego dyfuzora?

Domyślnie

jogurty już dopasowywałeś ?

Domyślnie

Znalazłem coś takiego ale trochę drogie:
    http://www.allegro.pl/item550003124_...400_sb400.html

albo coś takiego zrób, tanim kosztem i jak szybko

albo takie coś

Ostatnio edytowane przez driftmen ; 10-02-2009 o 22:42 Powód: a
    Nikon D700/D50 N18-70/f3,5-4,5 S70-300/f4,5-5,6 N50/1.8D T35-75/f2.8

Domyślnie

Dzieki za pomoc, ale to za 99 zł, to troszke drogo, za kawałek plastiku , jak wspomniałes, tyle to kosztuje praktycznie lampa, a z ta kartka to taka jednorazówka. Miałem nadzieje ze ktos z kolegów z forum ma inny dyfuzor lub pomysl bardziej praktyczny i wytrzymaly. Ale jeszcze raz dziekuje za fatyge i pomoc.

Domyślnie

albo http://dembflashproducts.com/flipit/

Posiadam Flip-it!400

Pasuje też do SB-600

Przesyłka z USA - około 5 dni

Mogę podesłać przykładowe fotki z działania na SB-400

Myślę, że samodzielne wykonanie takiego flipita nie jest trudne, mając "wzór"
    Ostatnio edytowane przez malyr ; 10-02-2009 o 22:55

Domyślnie

"Myślę, że samodzielne wykonanie takiego flipita nie jest trudne, mając "wzór" "

Dzieki malyr, to juz jest cos, mysle ze taki patent jestem w stanie sam wykonac. Ale jesli mozesz to podpowiedz jaki jest rodzaj tego plastiku? Czy moze to byc pleksa,? jest matowy czy lsniacy?

Domyślnie

matowy plastik
    łączone z rzepem plastikowym zawiasem

Domyślnie

Naprawde wielkie dzieki, taki tez sobie sprawie. Mam nadzieje ze efekt na zdjeciach bedzie widoczny.

Domyślnie

mam tego z linka allegro, trafiłem go za 55zł no ale wtedy $ był koło 2zł z groszami wcześniej używałem zwykłej białej wizytówki idealnie pasuje do 400 tak jak na pierwszej fotce
    D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400

Domyślnie

Też mam OM-400. Właściwie dzisiaj go dopiero odebrałem więc jeszcze nie zdążyłem sobie mocno wyrobić zdania. Tak na szybko Stofen na lampach z ruchomym palnikiem (nie ruchomą główką) zachowuje się specyficznie. Ze względu na zmiany geometrii położenia palnika względem dyfuzora zmienia się znacznie rozkład światła lampy. Należy mieć to na uwadze bo czasami efekty są nieoczekiwane. Jeżeli ktoś chce wykorzystywać dyfuzor do redukcji cieni przy fotografowaniu małych przedmiotów to niekoniecznie jest mu potrzebny OM-400. Tak po pierwszych testach, można uzyskać fajne efekty podczas zdjęć portretowych.

PS. Ja OM-400 kupiłem tutaj http://www.allegro.pl/item545521512_...a_wysylka.html przesyłka była gratis, a na towar czekałem zaledwie 5 dni pomimo wysyłki z USA.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów