Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Unhappy na śniegu i nad morzem

Słuchajcie mam problem ze zdjęciami w miejscach przy dużym nasłonecznieniu. Góry, na trasie narciarskiej bądź na wyciągu a więc wszędzie biało. Góry przeważnie polskie poniżej 2000m. Zdjęcia wychodzą jakieś takie rozmazane bądź mało kontrastowe w przejściach między białym a innymi barwami. Nad morzem cyfrówką jeszcze nie fociłem ale będę.
    Po teście na Optyczne.pl miałem kupić UV-kę Hoyi HMC. Ale ostatnio po biegach po sklepach wszyscy że skylighta 1B który dodatkowo zniweluje dominacje barw niebieskich czy jakoś tam i da jeszcze lepszy kontrast.
    1B bo da delikatny efekt i nie zaburzy a zaawansowani na forum stosują mocniejszy (WB) 1A?
    Z góry mówię, filtrem nie chcę uzyskać jakiś przesadnych efektów tylko poprawić kontrast przy nadmiernym nasłonecznieniu.
    A więc jak w tytule: UV czy Sky, ewent. hoyę czy leprze.
    Cholender wyjazd się zbliża a jeszcze się nie zdecydowałem.
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

1. kup słownik, najlepiej kieszonkowy, będzie zawsze pod ręką
    2. zależy co lubisz, Sky 1B lekko ociepli zdjęcie, ja na szkłach "plenerowych" mam założone Sky, obiektywy do produktówki (odwzorowanie kolorów) UV, bo dodatkowe dominanty z filtra są niepożądane
    3. Hoya HMC to dobry filtr, ale wszystko zależy na jaki obiektyw nakręcasz, lepszy słoik wymaga lepszych filtrów, żeby optyki nie paprać kiepską jakościowo nakrętką

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Bogu dziękuję za takie wątki...od razu wiem, od kogo nie kupować obiektywów
    Ciekawe, że jak się przejrzy ogłoszenia o sprzedaży, to prawie zawsze czyta się o filtrze zawsze założonym na obiektyw

co do tematu...skylight 1A daje lekkie ocieplenie, więc przydaje się w krajobrazie, portrecie, czasem w architekturze...ale używania go trzeba się nauczyć...najlepiej w praktyce
    ja mam na stałe założone UVki, ale czasem zamieniam je na skylighta...zwłaszcza na plenerach naszej grupy
    polecam marumi WPC...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Panie Jacku tak przy okazji prosze mi powiedzieć tak dla porównania,który filtr Pan by wybrał Nikon czy Heliopan z góry dziękuję
    F 100/ nikkor 28-105/sb 28

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

filtrów Nikona mam tylko 2 i oba UV, więc mam raczej mierne własne doświadczenia chyba wybrał bym Heliopana, ale wyłącznie w topowych odmianach np SH-PMC
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Po co Ci UV, w Himalaje się wybierasz?
    przyznam szczerze nie wiem jak to jest z cyfrowymi aparatami ale w moim analogu NIGDY nie odkrecam UV... słuzy ochronie szkła...lepiej stracic filtr za 150zł niz obiektyw za co najmniej 10 razy tyle...
    jesli sie pracuje w warunkach polowych typu reportaz na ulicy lub sportowe wydarzenia gdzie tłok to o wypadek...czyjas reka...lecacy kamien spod roweu..itp. nie jest trudno...
    kupuj UV jest bardziej uniwersalna...to nie jest wyrzucanie pieniedzy w błoto to rozsadek...
    to tyle moich uwag...jesli mozna...

Domyślnie

Podłącze się tu ze swoimi pytaniami - chodzi o skylight:
    1. Hoya HMC oraz Marumi WPC, może ktoś ma doświadczenie... różnica w cenie ok. 25zł: czy jest pomiędzy nimi jakaś inna zauważalna różnica, poza gorszym czyszczeniem Hoyi?
    2. Czy można liczyć na faktyczne (zauważalne) odniebieszczenie śniegu? (że odniebieszcza, to wszędzie piszą ale czy tak jest w rzeczywistości?) I dalej - czy jeśli balans bieli w aparacie "weźmie poprawkę" na skylight i nie ociepli fotki, to można będzie liczyć przynajmniej na to odniebieszczenie, czy w innym przypadku - na zniwelowanie łapania koloru tła przez fotografowany obiekt (bo tak też niby ten filtr ma działać)?

P.S.
    Oczywiście wiem, że nie jest to panaceum na "całe zło", ale... przymierzałem się do UV, jednak sporo swoich fotek delikatnie docieplam, dlatego zwróciłem uwagę na ten filtr.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

-ocieplenie skylighta i odziębienie to dwie różne sprawy...choć zdarzyło mi się użyć skylighta 1A do zmniejszenia zaniebieszczenia śniegu, ale lepszy jest do tego 81A...
    -marumi WPC będzie cieńszy od hoyi chyba o 2mm, a będzie miał przedni gwint...jakościowo to porównywalne filtry, ale bardziej odpowiadają mi powłoki marumi...no i czyszczenie

Domyślnie

Po dalszych "analizach" zakup skylight'a odkładam na później - do lepszego szkła. Miał mi on służyć głównie jako zabezpieczenie soczewki (a przy okazji zadziałać docieplająco). Stwierdziłem jednak, że nie warto. N55-200 aż tak cenny nie jest... poza tym dodatkowe szkło wpływa na niego negatywnie: polar jeszcze OK (pogorszenie ostrości minimalne - widoczne tylko na 100% powiększeniu), ale szara połówka jest z tym obiektywem praktycznie nieużywalna - pogorszenie jakości widoczne na pierwszy rzut oka, już na wyświetlaczu aparatu (obydwa "szara" Hoya).
    Nie chcę ryzykować w ciemno... będzie lepszy obiektyw, to się pomyśli (jeszcze raz) nad ochroną.
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 18-03-2008 o 13:46
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów