Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lublin,Lodz,Londyn

Domyślnie Uchwyt cokin P czy Z-Pro?

Czesc

Chce zakupic uchwyt cokin, glownie do fotografi krajobrazowej i architektury.
    Generalnie nie jestem pewien czy jak na uchwycie podaja , ze nie winetuje od 20mm to czy to jest dla FX czy DX?
    Czy jesli mam DX i obiektyw 18-200 to czy na 18 bedzie z takim uchwytem winieta?

Jaki uchwyt polecacie do tego obiektywu? Czy da sie uzywac P czy koniecznie Z-Pro?

Jedrzej

Domyślnie

Generalnie to P wystarcza. Co prawda zależy też od konstrukcji obiektywu, bo z tego co pamiętam, to P (3 slotowy) odrobinę winietował z 18-70 na krótkim końcu, ale już z sigmą 18-50 było OK. Jeśli masz obawy, to możesz kupić holder szerokokątny 1 - slotowy. Ten nie winietuje nawet z sigmą 10-20 (ale np z tokiną 12-14) już trochę tak.
    Z-Pro chyba trochę jednak za drogo wychodzi. :/

Domyślnie

W Twoim wypadku szkoda kasy na Z-Pro. Spokojnie P, ewentualnie lekko przypiłować.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    Jeśli masz obawy, to możesz kupić holder szerokokątny 1 - slotowy. Ten nie winietuje nawet z sigmą 10-20 .../
    Winietuje, winietuje - w pionowych kadrach np...

Domyślnie

Zwykły do Cokin P nie winietuje przy 18mm (przynajmniej u mnie - w 18-70 nie zauważyłem...)
    Poza tym można kupić taki 3 slotowy i "zgolić" jeden slot - wtedy masz jeszcze 2 i na 10-20 nawet nie winietuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    ...możesz kupić holder szerokokątny 1 - slotowy. Ten nie winietuje nawet z sigmą 10-20 (ale np z tokiną 12-14) już trochę tak.
    Z-Pro chyba trochę jednak za drogo wychodzi. :/
    Nie winietuje (z Sigmą 10-20) pod warunkiem, że nie musimy skręcić filtra pod znacznym kątem względem kadru.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lublin,Lodz,Londyn

Domyślnie

Czyli jakbym kupowal uchwyt cokin-a to moge zwykle P wziac i bedzie ok? Czy taki uchwyt musi miec dopisek, ze jest szerokatny czy kazdy P jest ok? (kazdy czyli np. za 20zl z alledrogo).

Jedrzej

Domyślnie

Witam. Odświeżę trochę temat. Czy cokin P będzie pasował do Tamrona 24-70mm na D610 czy tu już trzeba Z-Pro ?? Czy cokin P nie będzie winietował ??

Domyślnie

Witam. Potrzebuję dobrać holder do Sigmy 17-50 (średnica 77mm) pod filtr połówkowy Hitech. Kupiłam Cokin P Wide Angle (zwykły też, bo udało się nabyć dwa w cenie jednego). Nakładając holdery na filtr UV Hoya, przy zwykłym holderze, w wizjerze widzę winietowanie nawet nieco powyżej ogniskowej 28, wide angle również daje winietę do ok. 26mm. Bez filtra UV wide angle winietuje do ok. 21mm.
    W związku z tym mam pytanie - jakie rozwiązanie zastosować? Jaki holder powinnam wybrać, czy Z-Pro będzie odpowiedni czy pozostaje mi Hitech? Rozumiem, że Hitech musi być 100 a nie 85 ale jakich rozmiarów dokładnie, 100x125 czy większy?
    Jeszcze jedno pytanie, czy jest jakaś zasada odnośnie zakładania holdera z adapterem - w sensie na filtr nakręcany (UV czy polar) lub bez niego?

Dzięki z góry za pomoc
    Ostatnio edytowane przez lewkonia ; 30-04-2016 o 00:11
    Nikon D300s, Sigma 17-50 f/2.8, Nikkor 70-200 f/4

Domyślnie

Jest jedna zasada - im więcej nakręcisz na obiektyw, tym większa winieta.

Co do Cokina P - mam holder 1 slotowy i nie winietuje z S17-50, jeśli nie będziesz nim za mocno obracać. Winietowanie jest największe przy obrocie o 45st.

Jak chcesz większe filtry, to masz 100mm (Cokin Z-Pro, Hitech 100) i 145/150mm (Cokin X-Pro, Hitech/Lee/Haida 150). Filtry szare pełne są kwadratowe, a połówkowe prostokątne, ale długość filtra ogólnie nie ma znaczenia. Ważna jest tylko szerokość.
    Wybór należy do Ciebie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Uprawnienia umieszczania postów