Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ovserwator
    Hm... Intel wcale nie potrzebuje dodatkowych nwestycji w chłodzenie. AMD - tutaj różnie bywa. Weź pod uwagę też serwis kupowanego sprzętu.
    Athlony 64 maja duzo nizszy pobor mocy od P4 -> nie potrzebuja az tak wydajnego chlodzenia.

6. Dysk z techn.NCQ - 160GB Seagate 7200 -SATA
    Seagate'y stracily pozycje najwydajnieszych dyskow, ktora zyskaly po wprowadzeniu pierwszych popularnych i tanich dyskow 7200 RPM - przeniosly sie do segmentu value, oczko lepiej od samsungow.

7. Karta graf. ASUS na PCI-Express 16x - Radeon X300
    Do grania i owszem, do obrobki foto mocno nadmiarowe.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie Re: Optymalny hardware..

1. Windows 98, czy Xp czy np. 2000
    Zdecydowanie XP Pro

2. RAM - wystarczy mi 256 czy 512
    Powtorze za kolegami... 1 GB to podstawa... 768 MB to raczej minimalka...

3. Jaka karta graficzna, ile RAM
    Ram w karcie jest malo wazny. Oczywiscie jesli jest tego 16 MB lub wiecej. Wazniejsze jest jakosc obrazu przez nia generowanego. I tutaj -- jak juz wspomniano -- liczy sie tylko Matrox lub firmowki ATI.

4 Monitor: nie LCD - bo dobry to znaczy w tym przypadku drogi; jaki jest najlepszy do obróbki zdjęć (rozdzielczość), jakie znaczenie ma wielkość plamki, częstotliwość odświerzania
    O LCD zapomnij. W fotografii liczy sie na razie tylko CRT. I tutaj -- szukaj raczej czegos uzywanego (jak najkrocej uzywanego -- oczywiscie) lub tzw. "lezakow" (niesprzedane zasoby magazynowe). Za kwote 1500-1700 zl powinienes znalezc iiyame Vision Master Pro 514 (HM204DT) (22", rozdzielczosc 2048x1536 w 88 Hz). Pracuje na takiej w firmie -- i nie zamienil bym na nic innego (no chyba, ze na jakis 24" o jakosci Barco )

... no i co jeszcze wiedzieć powinienem???
    Dyski...
    Do roboty, jako obszar systemowy i dla programow -- dwa dyski 36 GB WD Raptor spiete w Raid 0. Do tego 3 dysk magazynowy -- cos z seri 10 Maxtora -- np. jakis 250 GB (przechowywanie danych na systemie RAID 0 jest nieco niebezpieczne).
    Na koniec oczywiscie jakas dobra nagrywarke DVD, ale na ten temat to juz poczytaj np. na forum cdrinfo.pl
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

C2h5oh, z twoich uwag nie wynika, że trzeba zainwestować w przypadku P4 w dodatkowe chłodzenie. Ja wiem, że nie trzeba. Więc po co. AMD posiada gorszy support serwisowy i gwarancyjny niż intel. Cena niestety z czegoś wynika. Choć faktycznie są bardzo wydajne.

Co do Seagetów - ktoś wam makaon na uszy nawija - pewnie jakiś PM od dystrybutora albo vendora. Twierdzenie, że seagaty są mniej wydajne bo coś tam to wierutne kalumnie. Mój model jest bardzo wydajny. Mam na magazynie i caviary i maxtory i nawet ibm'y i testy nie wykazują róźnic. Ceny - owszem.
    To najtańsza karta markowa z PI-Express. Matroxa szukałem, ale nie ma na PCI-Expresie jeszcze u disti.

Domyślnie

Wiedziałem, że na Was mogę polegać!!!

Wszystkim Wielkie Dzięki!!

Powiem Wam tylko, że kilka miesięcy zastanawiałem się jaką syfrówkę mam kupić - wybór padł na D70. Co prawda jeszcze Go nie mam, ale już za chwileczkę, za momencik..

Teraz gdyby nie Wy, pewnie ze 2 lata studiowałbym komputerologię..
    Pozdrawiam,

MS

Domyślnie

Zasilacz porzadny se kup... bo inaczej Twoj mega-komp zaspiewa cienko "plonie ognisko w lesie..."
    ps: to nie zarty jakby ktos miał watpliwosci
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Zasilacz porzadny se kup... bo inaczej Twoj mega-komp zaspiewa cienko "plonie ognisko w lesie..."
    ps: to nie zarty jakby ktos miał watpliwosci
    Zgodze sie z przedmowca. Dobry zasilacz to podstawa. nie koniecznie o mocy w megawatach, ale koniecznie dobrej firmy i z dobra stabilizacja napiecia. tu nie oplaca sie oszczedzac.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Wystarczy zaopatrzc sie w dobra obudowe, to kitu nie bedzie miala wewnatrz. DObra to nie znaczy ani dorga (przynajmniej nie bardzo) ani ladna :P porostu z dobrym zasilaczem. Bo obudowe bez zasilacza dosc ciezko jest dostac, a sama wymiana... tu juz koszty rosna. Zreszta jak nie bedzie jakiejs mega wypasionej karty 3D to powinien standard dac rade.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SiD
    Wystarczy zaopatrzc sie w dobra obudowe, to kitu nie bedzie miala wewnatrz. DObra to nie znaczy ani dorga (przynajmniej nie bardzo) ani ladna :P porostu z dobrym zasilaczem. Bo obudowe bez zasilacza dosc ciezko jest dostac, a sama wymiana... tu juz koszty rosna. Zreszta jak nie bedzie jakiejs mega wypasionej karty 3D to powinien standard dac rade.
    Ile razy ja to juz slyszalem...
    1. Obudowe bez zasilacza kupic latwo. W kazdym dobrym sklepie mozesz poprosic o wyjęcie badziewnego Codegena lub innego Tracera z obudowy i kupic pudło taniej. Sa tez drozsze i tansze obudowy sprzedawane domyslnie bez zasilacza.
    2. Aha - czyli do wypasionej karty 3D trzeba dobry zasilacz, a do normalnej 2D moze byc standard, czyli niepewny noname?
    Niestety, to nie takie proste. Zasilacz MUSI byc jak najlepszy i wcale nie chodzi tu o moc, nie musi byc 500W. Licza sie zastosowane w nim zabezpieczenia, jakosc wykonania,trwalosc i oczywiscie stabilnosc napięć. Mozna kupic cichutkiego Tagana 380W, mozna cos z oferty Antec'a czy Enermaxa lub inny, markowy PSU. Ale oszczednosci na zasilaczu mszczą sie niekiedy bardzo bolesnie i kupno "standardowego" zasilacza to duzy bląd.
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

Domyślnie

apropos zasilaczy- mam plyte dual AMD (2x2266MHz vcore 1.75V) 1HDD, 1CDRW, grafika to jakis GF3 i ladnie to bryka. Zasilacz Chieftec 360 model 1136H. Sprzet stabily.
    "Podchodź do tematu fotografowanego miękko, na czubkach palców. Ręka w aksamitnej rękawiczce, oko jastrzębia..."
    http://www.jbstudio.eu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pietrucha
    Zasilacz Chieftec 360 model 1136H. Sprzet stabily.
    Mam ten sam zasilacz... moge go szczerze polecic! Pracuje z prockiem 1800, 2x 512MB ramu na DC, 2x 80GB HDD, 2x DVD-(RW/ROM). Stabilność jest jak najlepsza... moja workstacja chodzi już 50 dni bez resetu
    Pozdr.
    Piotr Chodorowski

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów