Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Optymalny hardware..

Stoję przed problemem zakupu całego sprzętu : komp, monitor, oprogramowanie. Jako, że 75 % Forumowiczów to informatycy - myślę, że będziecie mi mogli pomóc.
    Prosiłbym Was o radę - co mam wybrać; kryterium jest oczywiste - sprawna obróbka zdjęć i sprzęt ze średniej półki. Nie jestem nadętym bufonem i nie zależy mi na fajerwerkach, ale jednocześnie wiem, że to co najtańsze to nie jest najlepsze. Może odeślecie mnie do odpowiednich źródeł. Wiem, że jest to temat - rzeka, ale i tak będę musiał się na coś zdecydować. Dla ułatwienia dodam, że chciałbym pracować na Photoshop'ie CS. No i moje pytania:
    1. Windows 98, czy Xp czy np. 2000
    2. RAM - wystarczy mi 256 czy 512
    3. Jaka karta graficzna, ile RAM
    4 Monitor: nie LCD - bo dobry to znaczy w tym przypadku drogi; jaki jest najlepszy do obróbki zdjęć (rozdzielczość), jakie znaczenie ma wielkość plamki, częstotliwość odświerzania
    ... no i co jeszcze wiedzieć powinienem???
    Pozdrawiam,

MS

Domyślnie

2. 512 a lepiej 1gb
    3. do obrobki foto cokolwiek wystarczy, choc polecam matroxy - swietna jakosc obrazu.
    4. na alledrogo dostaniesz swietne monitory w okolicach 1000zl (za 21" i wiecej) mitsubishi, elsa, iiyama, eizo
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie Re: Optymalny hardware..

Cytat Zamieszczone przez Sidor
    1. Windows 98, czy Xp czy np. 2000
    2. RAM - wystarczy mi 256 czy 512
    To ja tylko krótko na te dwa.

1. XP - najbardziej stabilny z wymienionych. Nie mam problemów na styku fotki-XP
    2. Zdecydowanie zacznij od 512. Po niedługim czasie przekonasz się, że to niezbędne minimum warto rozszerzać

slawek-
    D70 | Tamron 28-75/2.8 | 70-300G | 50/1.8 | SB-800 | Manfrotto 680B+234RC

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Co do monitora, to na gieldzie komputerowej w Wawie jak przyjdziesz rano (najlepiej nie pozniej niz o i wejdziesz tym wejsciem na prawo od stodoly, tam zaraz od wejscia koles ma swietne monitory. Sam u niego kupilem 19 cali na kineskopie Sony Black Trinitron. Kineskop plaski. Kolory swietne (jeden z najlepszych kineskopow). Wazne, zeby monitor byl jak najlmlodszy, inaczej kolorki sie wyswieca. Za moj monitor z konca 2003 roku (zakupiony przeze mnie w polowie 2004) dalem 500zl. Stan idealny. Jak sie postarasz to spokojnie cos tekirgo wyrwiesz sam. Wrzie co moge jeszcze cos poradzic. A no i ja mowie nie o monitoze LCD lecz o zwyklym, kineskopowym. Swoja droga wiekoszosc profejonalistow pracuje na kineskopach, nie LCD - taniej ale przede wszystkim lepiej. Wiec nie kupowal bym na Twoim miejscu LCD

Pamiec ram minimum 512 MB a najlepiej 1 GB dual chanel (czyli 2x po 512 DDR 400 MHz)

Karta graficzna dowolna w zasadzie (chyba, ze chcesz jeszcze grac albo co :P) alec2h5oh, ma racje, Matroxy daja ladny obraz 2D

System XP ale w razie co 2000 tez da rade (starsze odpadaja), ewntualnie Linux

Jesli zamiezasz pracowac pod photoshopem polecam Pentium IV

Jak by co pytaj dalej...

Domyślnie

Jesli zamiezasz pracowac pod photoshopem polecam Pentium IV
    A to czemu?
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Wlasnie, czemu? nawet jesli photoshop bylby optymalizowany pod sse2 to przeciez athlony rowniez maja te rozszerzenia (i zgodnie z niezaleznymi testami sa porownywalnie wydajne w tej dziedzinie). Jedyne czego bym unikal to semprony. Athlon 64 i juz. dobra i rozwojowa platforma. a jak jestes fanem intela to bierz p4, ale licz sie z wiekszymi kosztami, koniecznoscia wydajniejszego chlodzenia i zwiekszonym poborem mocy.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

Nie mozna zapomniec o bardzo waznym podzespole jakim jest dysk twardy . Co nam da szybki procek jesli zaladujemy wolny,zwykly dysk, ktory bedzie waskim gardlem calego zestawu? Polecam dyski z technologia NCQ .
    pozdrawiam,
    Jacek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ja mam P4 3GB...na XP 1GB, karta ATI All In Wonder...na pamięci nie oszczędzaj...1GB to minimum (na dziś minimum 516)...monitor LCD Neovo 317 - świetny
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Jak ja kupowalem PIV 3,2 GHz kosztowalo dokladnie tyle samo co odpowiadajacy mu AMD i to nawet nie 64 bitowy... a PS jest optymalizowany pod PIV - taka zmowa producentow. ALe zasadniczej duze roznicy nie ma, wiec zeby na sile kupowac to nie warto...

A jecli chodzi o dyski twarde to najlepiej kupic 2 osobne dyski SATA i polaczy je w RAID, zeby dzilaly naprawde szybko. Trzeba tylko pamitac, zeby byly to te same modele o tej samej pojemnosci.

Domyślnie

Hm... Intel wcale nie potrzebuje dodatkowych nwestycji w chłodzenie. AMD - tutaj różnie bywa. Weź pod uwagę też serwis kupowanego sprzętu.
    Najważniejsze co powinienieśtu podać, aby Ci doradzić konkretnie to kwota za jaką chcesz kupić sprzęt.
    Ja w ubiegłym tygodniu też stałem przed takim dylematem - komputer do FOTO i DTP. Najpierw ustaliłem kwotę - 5000zł. Po dogłębnej analizie - udało mi się zakupić:
    1. Monitor EIZO LCD - L568
    2. Obudowa pod prescoty - Logic
    3. Płyta ASUS P5AD2-E - Premium, na chipsecie i925XE - obsługuje NCQ
    4. Procek Intel P4 3GHZ HT - 800MHZ- 1 MB CACHE - LGA775
    5. 2 x 512 MB DDR2/533mhz - SPECTEK- pracują w Dualu
    6. Dysk z techn.NCQ - 160GB Seagate 7200 -SATA
    7. Karta graf. ASUS na PCI-Express 16x - Radeon X300
    8. Zwykła nagrywarka TDK

...i działa wyśmienicie.
    Więc polecam podobną konfigurację.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów