Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 80

Wątek: Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chróściel Zobacz posta
    buty na GTX przemakają w mokrym śniegu, lub mokrej trawie po jakiejś godzinie maksymalnie. przerobiłem to w 3 parach butów z tą membraną.
    Zawiąż może porządnie te buty, bo z tego co piszesz wynika ze Ci sie woda i snieg przez cholewke do nich dostaja Innego wyjscia (wejscia?) nie ma. Sam mam buty z membrana Nova-dry, ktora do GTX sie nie umywa, a buty nie przemokly mi NIGDY. Uprzedzajac pytania-tak chodzilem w nich w trakcie kilkugodzinnych ulew, w sniegu po kolana itp itd.
    60D+ 10-200 f3.5 IS USM|Travelphoto
    Semper in altum

Domyślnie

poddaję się... z cudami nie walczę .
    jeszcze dodajcie, że w lato sprawują się lepiej niż buty bez membrany i wydalają wilgoć szybciej niż skóra np. człowieka . rzekłbym- dyszą .
    Ostatnio edytowane przez chróściel ; 28-02-2009 o 23:15

Domyślnie

Ja nie pisze czy sa lepsze czy gorsze od butow bez membrany, po prostu mi nigdy nie przemokly. I zadne cuda, tylko 21 wiek
    Semper in altum

Domyślnie

czyli sprawy przeczące fizyce zaczynają mieć miejsce?
    czyli mokry śnieg i trawa nie dały GTX, czy innej membranie rady ?

Domyślnie

Jasnym jest, że skrajności są*gorsze od faszyzmu. Piszący tutaj opierają*swoje wypowiedzi o dośwaidczenia własne, swoich bliskich itp. Dodatkowo każdy wie, że "sądy sądami a sprawiedliwość*musi być po naszej stronie". W związku z czym chróściel bez przerwy ma przemakające GTX, a inni już nie.. Ale i jeden i drugi może mieć*rację. W moim otoczeniu znajmowych fotografów i myśliwych - nikomu, zakupiony w USA GTX (i buty i ciuchy) z wyższej półki nie przemókł po całej nocy włóczenia się*po lesach, po polach pełnych śniegu, ba... każdemu było ciepło, sucho, nawet po 10 godzinach stania lub siedzenia w jednym miejscu na mrozie. Ale podkreślę - wcześniejsze doświadczenia robione na ciuchach z polszy - niestety nie przyniosły takich samych efektów. Ale nie chcę i nie będę wyciągał żadnych konkretnych wniosków z tego faktu.

Domyślnie

Zgodze sie z chróścielem. Niestety jednak sila marketingu w powiazaniu z autosugestia jest miazdzaca, wiec chróściel - odpuść sobie, bo to walka z wiatrakami. 8 cod swiata jakim jest GTX w butach jest poniekad jak zelazo w szpinaku, ktorego to rzekome poklady byly powodem cierpien niejednego dziecka (na szczescie ja szpinak lubie, zeby nie bylo). Przez pokolenia sie ciagnie juz ten mit, ktorego geneza opiera sie o pomylke w pomiarach o rowny rzad wielkosci dawno, dawno temu. Ech, szkoda gadac... GTX jest ok na kominki, do portek i kurtki. W butach to niestety pomylka i marketingowe brednie.
    pozdrawiam
    Art.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

dobra jest. Wy się znacie trochę na sprzęcie foto, ja trochę na sprzęcie w górki . to może trochę doradzę .
    problem polega na tym, że ciuchy, o ile nie są podróbą!, zawsze robione są na tym samym GTX. nie ma żadnych wyjątków, niezależnie od kraju i kontynentu. dana firma wykupuje licencję i na podstawie jej zakupienia ma prawo do korzystania z materiałów W.L. Gore, które są jej dostarczane prosto od tejże firmy. koniec i kropka. tak po prostu jest i nie podlega to żadnej dyskusji, czyja i która racja jest racniejsza .
    dochodzimy powoli do tego, że membrana, która ma na celu wyłącznie! ochronę przed wilgocią z zewnątrz i wiatrem, oraz odprowadzanie wilgoci, zaczyna nagle jeszcze grzać . dla mnie cud i bomba...
    co dalej: mówicie o mrozie... świetnie, ale ja nie pytam od kilku postów o mróz . sam GTX nikogo i nigdzie nie ogrzeje, a czynią to warstwy pod nim... jak zauważyliście w swoim życiu, ani mokra trawa, ani kasza śniegowa, czyli mokry śnieg, zbytnio w mrozie egzystować nie mogą... no nic nie poradzę, ale tak po prostu jest . zatem nadal zadaję pytanie: czy w takich warunkach nie przemókł Wam but na GTX?

ovserwator, co to znaczy ciuchy i buty z wyższej półki? o jakich firmach mówisz? bo ja kilkanaście lat siedzę w temacie i naprawdę, o ile chodzi o GTX, to w cuda nie wierzę. znam bardzo dobrze i plusy i minusy tego wytworu i dla mnie, niestety, ale jego mit daaawno temu minął. cudów nie ma po prostu...

dla myśliwych, to na mrozy są dobre buty na Thinsulate, a nie na GTX i dlatego właśnie takowe się robi.

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    Zgodze sie z chróścielem. Niestety jednak sila marketingu w powiazaniu z autosugestia jest miazdzaca, wiec chróściel - odpuść sobie, bo to walka z wiatrakami. 8 cod swiata jakim jest GTX w butach jest poniekad jak zelazo w szpinaku, ktorego to rzekome poklady byly powodem cierpien niejednego dziecka (na szczescie ja szpinak lubie, zeby nie bylo). Przez pokolenia sie ciagnie juz ten mit, ktorego geneza opiera sie o pomylke w pomiarach o rowny rzad wielkosci dawno, dawno temu. Ech, szkoda gadac... GTX jest ok na kominki, do portek i kurtki. W butach to niestety pomylka i marketingowe brednie.
    pozdrawiam
    Art.
    ArtX, zbawicielu mój . obawiam się, że masz rację niestety i siła marketingu firmy W.L. Gore jest większa niż siła praw fizyki i rozsądku. widok buta na wystawie wsadzonego w akwarium czyni cuda .
    Ostatnio edytowane przez chróściel ; 28-02-2009 o 23:53

Domyślnie

Panowie, przecież*jasnym jest, że prawda leży gdzieś po środku, stąd ostatni mój post.
    Chróściel tutaj link do przykładowego buta, gdzie i thinsulate i gore-tex jest i przetestowane empirycznie
    http://www.cabelas.com/cabelas/en/te...929&hasJS=true
    Natomiast w miarę rozrostu wątku widać, że wchodzimy we właściwe szczegóły, bo opisywane wyżej na wątku buty oparte o membranę*Gore... jasnym jest, że całe nie są z niej uszyte, bo jest podeszwa i jest wiele warstw itp. itd... chyba uogólniliśmy to do jedego określenia i stąd chyba nieporozumienia.
    Natmiast wspominane przeze mnie ciuchy, oparte o goretex i oczywiście zawierajace coś jeszcze to:http://www.cabelas.com/cabelas/en/te...736&hasJS=true

Pozdrawiam i podzielam i ja Twoje spostrzeżenia, doświadczenie i wiedzę.
    Ostatnio edytowane przez ovserwator ; 01-03-2009 o 00:01

Domyślnie

hmmm... dla mnie zastosowanie GTX i Thinsulate łącznie jest po prostu bez sensu. zaraz wytłumaczę dlaczego nawiązując równocześnie do warstw z jakich zbudowany jest but. GTX jest idealnym sposobem na złapanie klienta: stąd stosuje się go w każdym bucie, bo wtedy się po prostu sprzeda. tak działa od prawie 30 lat marketing tej firmy. pytanie jest proste: który model danego buta jest tańszy- ten z GTX, czy ten bez? okazuje się, że ten z jest droższy... ten bez GTX jest dużo bardziej wszechstronny....
    teraz moje uzasadnienie braku sensu połączenia GTX i Thinsulate w jednym. Thinsulate to izolacja chroniąca przed zimnem, utrzymująca ciepło, nie pozwalająca na jego uciekanie w skrócie. w wyglądzie przypomina trochę watę. namoczony Thinsulate traci swoje właściwości praktycznie zupełnie. GTX w bucie ma za zadanie ochronę przed przemoczeniem oraz odprowadzenie wilgoci bezpośrednio od stopy. oznacza to, że musi znajdować się jak najbliżej niej, aby przekazać ją do dalszej warstwy buta. dodam, że stąd wymaga się aby wszelakie ciuchy outdoorowe były jak najbardziej przylegające do ciała: w innym wypadku te materiały po prost nie mogą właściwie działać... zakładam, że wiecie na jakiej zasadzie działa GTX: różnica ciśnień i temperatury [stąd GTX przestaje funkcjonować jako "odprowadzacz" wilgoci w temp. powyżej jakiś plus 10/15 stopni]. zatem: jeśli wilgoć pochodząca z naszego ciała zostanie przekazana przez GTX do kolejnej warstwy, którą będzie Thinsulate, czy też tenże Thinsulate będzie jeszcze dalszą warstwą [nie przylegającą do GTX], do której i tak końcowo dotrze ta wilgoć, to straci on swoje właściwości grzewcze... zatem jest to błędne koło...
    w przypadku małej aktywności fizycznej, nie jest to wielkim problemem i zestaw taki prawdopodobnie się sprawdzi, ale po kilku godzinach drałowania z 25-cio kg plecakiem pod górkę, zrób sobie z takim bagnem na nogach przerwę... z góry współczuję oglądać przemarznięte, o ile nie odmrożone stopy... pomijam już fakt, że na początku po prostu zapocisz niesamowicie stopy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chróściel Zobacz posta
    czyli mokry śnieg i trawa nie dały GTX, czy innej membranie rady ?
    dokladnie, i naprawde nie wiem co w tym dziwnego
    Semper in altum

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów