Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: przed zachodem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacol4 Zobacz posta
    z drugiej strony to chyba każdemu chodzi o ocenę ze strony technicznej a nie czy podoba się panu x ,jak to mówią jednemu podoba się córka drugiemu teściowa
    OK. sorry mam nadzieje, że nie uraziłem. Masz rację o stronie technicznej nie napisałem co zaraz uczynię. Bardzo trudno jest zrobić dobre zdjęcie zachodu nad jeziorem jeśli nie ma jakiejś dramaturgii w chmurach łódeczki na wodzie albo czegoś innego co przyciąga uwagę. Mz wybór tematu zdjęcia jest priorytetem w fotografii.

A co do strony technicznej, kadrowałbym niżej, tak aby słońce było w mocnym punkcie, i dodał trochę kontrastu w chmurach.
    D 80 + szklarnia, Canon 5D + szkła

zapraszam na stronę grupy fotograficznej: JastalFotoGrupa

Domyślnie

moi drodzy ale tutaj widać na pierwszy rzut oka ze jest zły WB - napisał mOOnlight78
    Nie lubię robienia czegoś na siłę, wyciągania z czegoś naturalności, kiedy tej naturalności brakowało w sytuacji zastanej.
    mOOnlight78 popatrz dokładnie na zdjęcie a być moze zobaczysz to czego jeszcze nie dostrzegasz - fotka jest ewidentnie za ciepła, nie ma więc naturalnosci WB został nienaturalnie skalibrowany - jezeli czytasz ze zrozumieniem, to zauważ ze piszę o KIERUNKU w jakim mozna się udać ---- mój przykład na obrobionej przezemnie fotce nie jest ślepym wzorcem do naśladowania
    ale skoro wydobyłem kawałek niebieskiego nieba jednym kliknięciem w przycisk do ustalania balansu bieli to ta niebieskosc jest w tym zdjęciu zawarta -----ja nie wklejałem warstw, WB ustaliłem w programie Nikon Capture NX i nie były to jakies specyjalne zabiegi , a ponieważ te słowa będzie czytać wielu początkujacych forumowiczów więc należy o tym powiedzieć, podłoga w naturze nigdy nie jest taka sama jak niebo, więc nie ma sensu pisać że jest to naturalne - potrafię zrozumieć że moze się komuś podobać tak jak jest, ale nie jest to naturalność
    WB - czyli balans bieli powinien na samym poczatku obróbki fotki zostać własciwie skalibrowany, bo to jest podstawa do wszelkich dalszych kroków

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów