Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: przed zachodem

kulten
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Każdy to ma i boi się pokazać......
    Ale trafiłeś. Idealne słowa .

Domyślnie

bardzo fajnie że choć jednej osobie fotka się podoba,może każdy takie zdjęcie ma ale....tylko jedno spostrzeżenie-osoby które mają trzy ,cztero liczbowe ilości postów żeby nie wiadomo co wstawiły to i tak się tym wszyscy zachwycają,dziwne...może geniusze? nie po to jest chyba forum żeby dołować tylko po to aby czegoś się nauczyć i dowiedzieć, panowie trochę taktu...

Domyślnie

2 zajefajna!
    Ile to jeszcze człowiek się musi uczyć...

PaweleM
    Gość

Domyślnie

a mnie sie podoba takie zolte i juz! (moze to z tesknoty za Sloncem? )

ps.a ja wcale nie mam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawcio_sztokholm Zobacz posta
    a mnie sie podoba takie zolte i juz! (moze to z tesknoty za Sloncem? )

ps.a ja wcale nie mam
    Bo się szlajasz po obcych landach......
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Jak już pisałem w tym wątku - mnie się zdjęcie podoba takie, jak przedstawił je autor wątku.
    Nie lubię robienia czegoś na siłę, wyciągania z czegoś naturalności, kiedy tej naturalności brakowało w sytuacji zastanej.
    Na tym forum niektórzy polecają lekturę "Szerokiego kadru" jako takiego poradnika.
    Zacytuję fragment z tej strony dotyczący balansu bieli:
    Neutralność ponad wszystko?
    Warto pamiętać, że zasady są po to, żeby je łamać. Starając się o naturalne kolory bez przekłamującej wygląd fotografowanej sceny dominanty barwnej, nie zapominajmy, że fotografia to medium, które w dwóch wymiarach musi oddać całość: nie tylko trójwymiarowość rzeczywistości, ale też nasze emocje i wrażenia związane ze zmysłami innymi niż wzrok. Dlatego w wielu sytuacjach neutralne kolory się nie sprawdzają. Oświetlona jarzeniówkami stacja metra będzie wyglądała znacznie ciekawiej, jeśli sfotografujemy ją przy ustawieniu dla światła dziennego. To samo dotyczy jednego z najczęstszych tematów fotograficznych – zachodu słońca. Nie warto więc przesadzać z neutralnością.

Zainteresowanych odsyłam na stronkę:
    http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...yfrowe_kolory/
    gdzie o tym mowa.
    A jako ćwiczenia na koniec polecają zrobic takie doświadczenie:
    Sfotografuj zachód słońca przy dwóch ustawieniach balansu bieli. Pierwsze zdjęcie zrób z ustawieniem gwarantującym neutralność (np. po manualnej regulacji równoważenia bieli). Drugie z ustawieniem dla światła dziennego. Porównaj rezultaty. Która fotografia lepiej oddaje nastrój chwili? Która kojarzy się z ujęciem czysto informacyjnym? Która bardziej pasuje do tego, jak odczuwamy zachód słońca (nie tylko za pomocą zmysłu wzroku)?

A mówia, że prawidłowy, właściwy WB ponad wszystko
    Rzeczywiście tak jak księżyc ludzie znają mnie tylko z jednej jesiennej strony...
    D700 + N 24-70/2,8 + N 35/1,8 + N 50/1,4 + N 85/1,8
    D750 + N 24-120/4,0 + N 70-300 VR
    Z6II + N24-70/4,0 + SB-910 + FastPack 200 + Slik Pro 340DX

Domyślnie

mOOnlight78,chyba zbyt mocno to przeżywasz......
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Każdy to ma i boi się pokazać......

święta prawda. Proponuję założyć wątek w którym każdy zaprezentuje swój zachodzik, z bardziej lub mniej pojechanym WB Tylko będzie dylemat który wybrać bo wszystkie prawie takie same.

Co do samego zdjęcia. Mz wieje nudą, choć kocham zachody rzadko widuję dobre zdjęcia tego tematu.
    D 80 + szklarnia, Canon 5D + szkła

zapraszam na stronę grupy fotograficznej: JastalFotoGrupa

Domyślnie

może i wieje nudą ale jednak niektórych to ruszyło...

Domyślnie

z drugiej strony to chyba każdemu chodzi o ocenę ze strony technicznej a nie czy podoba się panu x ,jak to mówią jednemu podoba się córka drugiemu teściowa

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów