Szukaj
bardzo fajnie że choć jednej osobie fotka się podoba,może każdy takie zdjęcie ma ale....tylko jedno spostrzeżenie-osoby które mają trzy ,cztero liczbowe ilości postów żeby nie wiadomo co wstawiły to i tak się tym wszyscy zachwycają,dziwne...może geniusze? nie po to jest chyba forum żeby dołować tylko po to aby czegoś się nauczyć i dowiedzieć, panowie trochę taktu...
2 zajefajna!
Ile to jeszcze człowiek się musi uczyć...![]()
a mnie sie podoba takie zolte i juz! (moze to z tesknoty za Sloncem?)
ps.a ja wcale nie mam![]()
Jak już pisałem w tym wątku - mnie się zdjęcie podoba takie, jak przedstawił je autor wątku.
Nie lubię robienia czegoś na siłę, wyciągania z czegoś naturalności, kiedy tej naturalności brakowało w sytuacji zastanej.
Na tym forum niektórzy polecają lekturę "Szerokiego kadru" jako takiego poradnika.
Zacytuję fragment z tej strony dotyczący balansu bieli:
Neutralność ponad wszystko?
Warto pamiętać, że zasady są po to, żeby je łamać. Starając się o naturalne kolory bez przekłamującej wygląd fotografowanej sceny dominanty barwnej, nie zapominajmy, że fotografia to medium, które w dwóch wymiarach musi oddać całość: nie tylko trójwymiarowość rzeczywistości, ale też nasze emocje i wrażenia związane ze zmysłami innymi niż wzrok. Dlatego w wielu sytuacjach neutralne kolory się nie sprawdzają. Oświetlona jarzeniówkami stacja metra będzie wyglądała znacznie ciekawiej, jeśli sfotografujemy ją przy ustawieniu dla światła dziennego. To samo dotyczy jednego z najczęstszych tematów fotograficznych – zachodu słońca. Nie warto więc przesadzać z neutralnością.
Zainteresowanych odsyłam na stronkę:
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...yfrowe_kolory/
gdzie o tym mowa.
A jako ćwiczenia na koniec polecają zrobic takie doświadczenie:
Sfotografuj zachód słońca przy dwóch ustawieniach balansu bieli. Pierwsze zdjęcie zrób z ustawieniem gwarantującym neutralność (np. po manualnej regulacji równoważenia bieli). Drugie z ustawieniem dla światła dziennego. Porównaj rezultaty. Która fotografia lepiej oddaje nastrój chwili? Która kojarzy się z ujęciem czysto informacyjnym? Która bardziej pasuje do tego, jak odczuwamy zachód słońca (nie tylko za pomocą zmysłu wzroku)?
A mówia, że prawidłowy, właściwy WB ponad wszystko![]()
Rzeczywiście tak jak księżyc ludzie znają mnie tylko z jednej jesiennej strony...
D700 + N 24-70/2,8 + N 35/1,8 + N 50/1,4 + N 85/1,8
D750 + N 24-120/4,0 + N 70-300 VR
Z6II + N24-70/4,0 + SB-910 + FastPack 200 + Slik Pro 340DX
mOOnlight78,chyba zbyt mocno to przeżywasz......![]()
![]()
Pozdrawiam
Andrzej.
![]()
![]()
święta prawda. Proponuję założyć wątek w którym każdy zaprezentuje swój zachodzik, z bardziej lub mniej pojechanym WBTylko będzie dylemat który wybrać bo wszystkie prawie takie same.
Co do samego zdjęcia. Mz wieje nudą, choć kocham zachody rzadko widuję dobre zdjęcia tego tematu.
może i wieje nudą ale jednak niektórych to ruszyło...
z drugiej strony to chyba każdemu chodzi o ocenę ze strony technicznej a nie czy podoba się panu x ,jak to mówią jednemu podoba się córka drugiemu teściowa
Skontaktuj się z nami