Szukaj
Krytycyzm względem własnych zdjęć najczęściej rośnie w miarę oglądania prac innych (choć nie zawsze, bywa, że maleje). Wydaje mi się, że to co zostało napisane już w sensie negatywnym w zupełności wystarczy, autor pewnie już wysnuł z tego jakieś wnioski i się bardziej zastanowi, za nim się czymś pochwali następnym razem. Nie zawsze rozumiem powód dla którego jakieś zdjęcia dostają megazachwyt, a niektóre tak skrajnie negatywne opinie jak tutaj - wydaje mi się, że nikt nie ma monopolu na jedynie słuszną estetykę i styl. Wydawało mi się, że kącik "Ludzie - fotografia okolicznościowa i albumowa" jest taki trochę przychylniejszy zwykłemu pstrykaczowi niż glamour czy portret. Co do zaprezentowanych fotek brakuje mi ostrości na nich i ogólnie tego co można nazwać by obróbką - pewnie to musi sobie autor zdjęć poćwiczyć na spokojnie. Same zdjęcia jako treść - można w nich się czegoś doszukać, nie wiem czy tego akurat co chciał pokazać autor. W 1 jest tam jakaś gra świateł na butelce i na twarzy, zachód słońca nad morzem w tle, zarys twarzy kobiety wyrażający jakieś kojenie zmęczenia wadą. Dwójka z pewnością nie wyszła glamour, hmmm ale może taka miała być, dość surowo pokazana twarz kobiety, papieros w dłoni itd.? Możliwe, że np. przy jakieś fajne konwersji do b/w zyskałaby jeszcze jakieś dramaturgii i wyrazu - pokazuje kobietę w chwili odpoczynku po ciężkim dniu. 3 też jakiś taki nieklasyczny portrecik wyszedł z połówką twarzy zanikającą w ciemności, nawet płynnie to przejście wyszło i jak dla mnie fajnie zlewa się z tłem forum - na twarzy dużo pogody i spokoju.
"Od życia bez łez, do łez nad życiem swoim"
Skontaktuj się z nami