Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie af a af-s różnice

cześć, prawdopodonie dla części z Was to bedzie debilne pytanie, część odeśle mnie do googli a część do wyszukiwarki forum.
    Jednak jakoś nie mogłem znaleźć informacji nt temat dlatego zapytam;

Jakie są różnice w focusie af i af-s. Czy af-s ma coś wspólnego z SWM? Cicha praca i szybkość ogniskowania?

z góry dzięki, bo szukam obiektywu, właściwie to znalazłem N 35mm 2.0D i on ma własnie af bez s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaworrr Zobacz posta
    cześć, prawdopodonie dla części z Was to bedzie debilne pytanie, część odeśle mnie do googli a część do wyszukiwarki forum.
    Jednak jakoś nie mogłem znaleźć informacji nt temat dlatego zapytam;

Jakie są różnice w focusie af i af-s. Czy af-s ma coś wspólnego z SWM? Cicha praca i szybkość ogniskowania?

z góry dzięki, bo szukam obiektywu, właściwie to znalazłem N 35mm 2.0D i on ma własnie af bez s
    af-s wykorzystuje do ustawienia ostrości silnik obiektywu SWM,
    af wykorzystuje do ustawienia ostrości silnik z body.
    Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 06-02-2009 o 13:06

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    af-s wykorzystuje do ustawienia ostrości silnik obiektywu SWM,
    Niekoniecznie. Najtańsze obiektywy af-s (przeważnie kity do D40 i D60) nie mają silników SWM, tylko zwykły silniki bezrdzeniowy. Pozna je poznac po tym, że nie mają funkcji FTM (czyli brak ustawienia a/m - m na obiektywie, a jedynie a/m.

Domyślnie

W uproszczeniu:
    af-s = SWM = HSM (w Sigmie) = "silnik" (w Tamronie)
    af=śrubokręt

tak sie przyjęło rozróżniać obiektywy na FN, chociaż af to po prostu autofokus
    D600, S12-24 4,5-5,6 / S24-70 2,8 /S50 1.4/ N85 1,8

Domyślnie

No nie do końca chodzi tu o to, co się przyjęło. To Nikon tak oznacza swoje obiektywy. Są to: AF Nikkor, albo AF-S Nikkor.
    Jacek

Domyślnie

Co do szybkości to Af-s rządzi, później HSM, no i na koniec AF
    Je też pare wyjątków takich jak połączenie d2h z jakimś porządnym obiektywem AF no ale to juz inna bajka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    Je też pare wyjątków takich jak połączenie d2h z jakimś porządnym obiektywem AF no ale to juz inna bajka

Moze raczej F100? Nalezy pamietac, ze D2h nie ma jakiegos mocarnego srubokreta - ostrosc ustawia z predkoscia "fffffffft, fffffffffffft" (przynajmniej jest cichy )

Wiele zalezy tez od skoku pierscienia ostrosci - np w takim napedzanym srubokretem Tamronie 17-50 skok jest tak, maly, ze szybkosc ma conajmniej porownywalna do 18-70...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

No to już wiesz, dlaczego te Tamrony są takie niedokładne.
    Jacek

Domyślnie

Akurat w Tamronie nie mialem nigdy problemow z ostroscia. W przeciwienstwie do owianego niechlubna legenda HSM Sigmy...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    Moze raczej F100? Nalezy pamietac, ze D2h nie ma jakiegos mocarnego srubokreta - ostrosc ustawia z predkoscia "fffffffft, fffffffffffft" (przynajmniej jest cichy )

Wiele zalezy tez od skoku pierscienia ostrosci - np w takim napedzanym srubokretem Tamronie 17-50 skok jest tak, maly, ze szybkosc ma conajmniej porownywalna do 18-70...
    Tak mi się przypomniał cytat z Czornyja...mam je w wordzie pochowane dlatego będzie tylko w parafkach.

"-Nie ma wogóle o czym mówić, wykonałem megawyj....nie profesjonalnie dokładne testy, polegające na sprawdzeniu jak korpus przelatuje przez zakres 80-200 w tę i nazad.
    Wyniki były jednoznaczne:
    D2H - fffffft... - ffft (przynajmniej sqr jest cichy)
    F100 - WIIZD - WIZD

Dla porównania sprawdziłem też
    na F80 - PRRRRRRRRRRY! - PRRRRRRRRY!" - Czornyj
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów