Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Domyślnie

Tak popatrzyłem... I sprzedawca ma chyba racje...

Gwarancjie 24miesięcy daje Ci w zasadzie Nikon.
    Od sprzedawcy możesz przez 2 lata rządać czegos na zasadzie niezgodniści umowy z towarem... Ale jeżeli usterka wystąpiła po 6 miesiącach od wystąpienia wady to TY musisz udodownic iż wada była od poczatku... A skoro aparat przez prawie dwa lata działał poprawnie to ekhm... ale nie oszukujmy się raczej usterka wynikła w trakcie. Może i nie z twojej winy... Ale tez nie była od poczatku...

Dlatego sprzedawca Ci aparat odesłał po stwierdził że niebyło niezgosności z umową... Aparat działał... Półtora roku go uzywałes...
    Jak chcesz coś wywalczyć w ramach ustawoy o niezgodności... To musisz poprostu uzyskać opinie rzeczoznawcy że usterka była do pocżatku... Ale ti chyba niewykonalne..

Jak odesłałeś aparat do sklepu to Oni raczej puścili go do Nikona... Co oznacza że nawet jakby panowie w sklepie bardzo chcieli to trochę sie pobawisz bo oni pewnie musza się bawic z serwisem nikona z którym kontakt jest ekhmmm kiepski... dlatego IMHO lepiej osobiście juz walic do Nikona.

Ja czekałem chyba z 6-7 tygodni na aparat...

Zreszta z tego tez co wiem jeżeli chodzi o termin naprawy to jest okreslony przez ustawe chyba że gwarant zastrzegł Sobie inaczej... Gwarantem jest Nikon i chyba na sam kosztorys sobie 3 tygodnie daja lub więcej.
    pzdr
    Nikon D80 + N18-70DX+ S70-300 DG APO + Carena TZ-250

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez b707 Zobacz posta
    Tak popatrzyłem... I sprzedawca ma chyba racje...
    Hmm... IMHO moze ma, moze nie. Od smugusa nie dojdziesz o co mu tak naprawde chodzi. Nie chce tez za bardzo postepowac tak jak mu radza, tylko idzie na jakies skroty nie bardzo orientujac sie w przepisach i wystawiajac sie tym samym sprzedawcy.

Gwarancjie 24miesięcy daje Ci w zasadzie Nikon.
    AFAIK to 12 m-cy, chyba ze cos sie zmienilo.

Od sprzedawcy możesz przez 2 lata rządać czegos na zasadzie niezgodniści umowy z towarem... Ale jeżeli usterka wystąpiła po 6 miesiącach od wystąpienia wady to TY musisz udodownic iż wada była od poczatku...
    Wbrew pozorom ostatnio zrobil sie duzy dym z tymi 6 miesiacami... Nic nie musisz, dopoki sklep tego od Ciebie nie zazada, nie ma sensu wobec tego wystepowac przed szereg.

A skoro aparat przez prawie dwa lata działał poprawnie to ekhm... ale nie oszukujmy się raczej usterka wynikła w trakcie. Może i nie z twojej winy... Ale tez nie była od poczatku...
    Od poczatku byla niezgodnosc, usterka jest jej wynikiem...
    Jakbym chcial to zobrazowac to jak siedzenie na podpilowanej galezi. No niby na poczatku mozesz siedziec... posiedzisz sobie nawet troszke (zalezy ile wazysz), ale w koncu galaz moze nie wytrzymac i sie zlamie.
    Zlamanie to usterka, ale to ze galaz byla nadpilowana to "niezgodnosc towaru z umowa".
    Usterka nie pojawia sie z kosmosu. To zadne dzialanie magiczne. To wlasnie taka nadpilowana galaz.
    Jesli padnie Ci migawka po 150 000 zdjec, to nawet jesli minie tylko miesiac od momentu zakupu, nikt nie uzna zadania jako "niezgodnosc towaru z umowa". Jesli natomiast taka usterka nastapi po 150 ekspozycjach to juz cos jest nie tak (nawet jesli minely 23 miesiace).

Dlatego sprzedawca Ci aparat odesłał po stwierdził że niebyło niezgosności z umową... Aparat działał... Półtora roku go uzywałes...
    Wlasnie dyskusja miedzy innymi polega na tym, co konkretnie sprzedawca stwierdzil w odpowiedzi na zgloszenie.

Jak chcesz coś wywalczyć w ramach ustawoy o niezgodności... To musisz poprostu uzyskać opinie rzeczoznawcy że usterka była do pocżatku... Ale ti chyba niewykonalne..
    Jak najbardziej wykonalne.

Jak odesłałeś aparat do sklepu to Oni raczej puścili go do Nikona... Co oznacza że nawet jakby panowie w sklepie bardzo chcieli to trochę sie pobawisz bo oni pewnie musza się bawic z serwisem nikona z którym kontakt jest ekhmmm kiepski... dlatego IMHO lepiej osobiście juz walic do Nikona.
    Jesli nie zgodzil sie na postepowanie z tytulu uprawnien gwarancyjnych, to sklep moze sobie puszczac, ale co innego... Wciaz sklep jest strona w postepowaniu, ze wszystkiego tego konsekwencjami.
    Jesli jednak zrezygnowal z dochodzenia swoich praw z tytulu "niezgodnosci towaru z umowa", to wtedy fakt - niepotrzebnie pozostawil to sklepowi do zalatwiania z serwisem.

Zreszta z tego tez co wiem jeżeli chodzi o termin naprawy to jest okreslony przez ustawe chyba że gwarant zastrzegł Sobie inaczej... Gwarantem jest Nikon i chyba na sam kosztorys sobie 3 tygodnie daja lub więcej.
    pzdr
    AFAIR nic podobnego. Nie ma zadnego terminu dla naprawy gwarancyjnej.

I jeszcze jedna wazna informacja. Niektorzy nie rozumieja pojecia "niezgodnosci towaru z umowa" i chca zawezic znaczenie tego terminu, podczas, gdy jest wrecz odwrotnie. Sformulowanie to jest o wiele pojemniejsze od "usterka". Bo kazdy towar uszkodzony jest niezgodny z umowa, ale nie kazdy towar niezgodny z umowa musi byc uszkodzony. Na przyklad kupuje w sklepie zafoliowany pudelko z aparatem cyfrowym, ktory ma byc w kolorze zielonym (bo tak np. wynika z opisu na pudelku). Wracam do domu, otwieram pudelko a tam czerwony aparat - ten towar tez jest niezgodny z umowa!

Takze pamietajcie - sprzet, ktory sie zepsuje (nie w wyniku niewlasciwego korzystania) to towar niezgodny z umowa. Tylko, ze jesli uplynelo ponad 6 miesiecy od daty sprzedazy do momentu wykrycia niezgodnosci to my musimy udowodnic, ale tylko na zadanie sklepu (jeszcze raz powtarzam - nie musimy wychodzic przed szereg), ze niezgodnosc ta istniala w chwili zakupu.
    Pamietajmy, tez, ze termin 6 miesiecy tyczy sie momentu od sprzedazy do wykrycia niezgodnosci oraz, ze mamy obowiazek zglosic niezgodnosc w ciagu 2 miesiecy od momentu jej wykrycia. Zatem jesli zglaszamy cos po np. 7 miesiacach od daty zakupu, ale stwierdzimy, ze wykrylismy niezgodnosc 1 miesiac i 1 dzien wczesniej to wciaz nas obowiazuje ow 6 miesieczny okres domniemania istnienia niezgodnosci w momencie zakupu.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Dokładnie 12 miesięcy daje NIKON, I nie ma określonego czasu, tam jest jakis zapis o najszybszym możliwym czasie usunięcia usterki czy jakoś tak.

Co do pudełka To na pudełku aparatów jest numer seryjny urządzenia (aparatu) i to się sprawdza zawsze podczas sprzedaży.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

D. Anihilati, widze, że albo student albo absolwent prawa

Kundzior, jeżeli w gwarancji nie ma opisanych terminów to nie znaczy, że nie istnieje coś takiego jak terminy ustawowe

Domyślnie

Dokładnie w gwarancji, w ustawach nic nie ma nt. terminów jest tylko zapis który przytoczyłem powyżej.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

mam pytanko odałem nikona d60 do naprawy przez sklep FJ w dniu 9 stycznia 2009, 23 lutego nikon przysłał do sklepu pidemko że przyją aparat na sewis ido dnia dzisiejszego tj. 10 lutego 2009 nie otrzymałem sprzętu. aparat ma poraz drugi naprawiany czujnik oka, po rozmawiałem z żecznikiem praw konsumenta dowiedziałem się że moge ponaglić serwis lub rozwiązać umowe i zarządać zwrotu kasy ale jakoś mi to nie bardzo pasuje
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

Prześledziłem szybko wątek, więc może wszytskiego nie doczytałem.
    Po pierwsze nikon może sobie dawac rak gwarancji, ale gwarancja i tak jest 2 lata według praw w unii.
    Co do szczególnej sprzedaży konsumenckiej wygląda to w ten sposób. Mi osobiście radził kolega prawnik który z takimi sytuacjami jest na birząco.
    Jeśli chcemy zkorzystac z ustawy o szczególnej sprzedaży konsumenckiej musimy wraz z oddawanym sprzętem dać pismo w ktorym jest opisana usterka, że powołujemy się na tą ustawę i że REZYGNUJEMY Z WARUNKÓW GWARANCJI. Pismo w dwóch egzemplarzach jeden dla sklepu jeden dla nas koniecznie podpisany przez sprzedawce (przyszły dowód ewentualnego postępowania sądowego). W tym momencie sklep ma 14 dni (chyba roboczych) na wypowiedzenie sie w tej sprawie, przekroczenie tego terminu jest równoznaczen z przyznaniem racji klientowi. I w takiej sytuacji sklep jest juz na przegranej pozycji. Sam tak postapiłem z monitorem i po 2 tygodniach miałem już wymieniony na nowy.
    Jedna rada, wszystkie Twoje postępowania typu że korzystasz z ustawy lepiej mieć na pismie sklep wtedy wie ze nie żartujesz. Jeśli masz jeszcze działalnośc dzięki której sprzęt zarabia na siebie możesz rządać odszkodowania..... ale to już inna bajka.... Pozdrawiam i powodzenia
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
    Prześledziłem szybko wątek, więc może wszytskiego nie doczytałem.
    Po pierwsze nikon może sobie dawac rak gwarancji, ale gwarancja i tak jest 2 lata według praw w unii.
    Nic podobnego. W Polsce nie ma obligatoryjnej gwarancji, a juz na pewno nie ma okreslonej dlugosci jej trwania i zadne przepisy unijne tego nie modyfikuja.

Co do szczególnej sprzedaży konsumenckiej wygląda to w ten sposób. Mi osobiście radził kolega prawnik który z takimi sytuacjami jest na birząco.
    Jeśli chcemy zkorzystac z ustawy o szczególnej sprzedaży konsumenckiej musimy wraz z oddawanym sprzętem dać pismo w ktorym jest opisana usterka, że powołujemy się na tą ustawę i że REZYGNUJEMY Z WARUNKÓW GWARANCJI.
    Nic podobnego. Nie musisz rezygnowac z warunkow gwarancji. Musisz tylko okreslic z jakiego tytulu dochodzisz swoich praw i to musisz wyraznie zaznaczyc. Zwlaszcza, ze AFAIR za kazdym razem (przy kazdej usterce) masz prawo zdecydowac czy chcesz korzystac z gwarancji czy z niezgodnosci towaru z umowa, ale przy tej konkretnej usterce musisz byc konsekwentny (nie jest to bezposrednio zapisane w ustawie).

Pismo w dwóch egzemplarzach jeden dla sklepu jeden dla nas koniecznie podpisany przez sprzedawce (przyszły dowód ewentualnego postępowania sądowego). W tym momencie sklep ma 14 dni (chyba roboczych) na wypowiedzenie sie w tej sprawie, przekroczenie tego terminu jest równoznaczen z przyznaniem racji klientowi.
    Dlatego proponuje w zgloszeniu reklamacyjnym, poza tym co napisales (czyli okresleniu niezgodnosci, momentu jej wykrycia i ewentualnie towarzyszacych temu okolicznosci) zapisac co nastepuje:
    1. okreslic zadanie jako wymiane towaru,
    2. okreslic termin uczynienia zadosc swojemu zadaniu - najlepiej wraz z uzasadnieniem (np. poprzez okreslenie na kiedy towar Ci jest potrzebny i dlaczego lub uwzgledniajac termin jaki potrzebuje serwis na usuniecie takiej usterki),
    3. okreslic forme odpowiedzi - jako list polecony (prosze pamietac, ze taki list nie ma zostac wyslany 14 dni od naszego zgloszenia, tylko nam dostarczony w ciagu 14 dni (nalezy jednak zauwazyc, ze w tym przypadku wystarczy, ze w terminie zostanie nam doreczone awizo, zatem nie ma sensu unikac listonosza ).

Jeśli masz jeszcze działalnośc dzięki której sprzęt zarabia na siebie możesz rządać odszkodowania..... ale to już inna bajka.... Pozdrawiam i powodzenia
    Zwlaszcza, ze wtedy zapomnij o niezgodnosci towaru z umowa i ustawa o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej. (wtedy zastosowanie ma rekojmia zapisana w KC).
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów