Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie NIKON 18-35 AFD do d90?

Witam jestem tu nowy to mój pierwszy post więc proszę wyrozumiałość
    Od niedawna mam d90 i zajmuje się fotografią głównie "robaczków" do czego stosuje Nikon AF-S Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED Micro VR i jestem bardzo zadowolony. Teraz poszukuje jakiegoś szerokokątnego zoomu do mojej 90 czy to dobry wybór kwota jaką dysponuje to ok 2000 (szukam tylko nowego uzywanego się boje kupić).
    Pozdrawiam Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micgekon Zobacz posta
    Witam jestem tu nowy to mój pierwszy post więc proszę wyrozumiałość
    Od niedawna mam d90 i zajmuje się fotografią głównie "robaczków" do czego stosuje Nikon AF-S Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED Micro VR i jestem bardzo zadowolony. Teraz poszukuje jakiegoś szerokokątnego zoomu do mojej 90 czy to dobry wybór kwota jaką dysponuje to ok 2000 (szukam tylko nowego uzywanego się boje kupić).
    Pozdrawiam Michał
    Jeżeli ma być szerokokątny, a nie standardowy to zastanów się nad takimi obiektywami jak: Sigma 10-20, Tokina 11-16, Tamron 10-24. Ja bym Ci polecił jednak ( bo go znam, a pozostałych niestety nie ) Sigmę 10-20.

Red face

Czyli rozumie,że podany przezemnie obiektyw nie będzie szerokokątny dla tego,że jest w tym aparacie "mała klatka" a nie pełna jak np w d700. Mógłby mi to ktoś prosto wytłumaczyć

Domyślnie

W d90 mnożysz ogniskową x1.5 i masz wtedy odpowiednik pełnej klatki. Czyli 50mm będzie 'widziało' tak samo szeroko jak na d700 (czy na analogu) 75mm. Wyobraź sobie że na Twoim d90 obraz z obiektywów jest jakby przycięty po bokach

Domyślnie

18-35 to akurat obiektyw kryjący pełną klatkę - będzie fajny, jesli z biegiem czasu kupisz D700/D3/D3x.
    Jesli chcesz czegoś baaaaardzo szerokiego, to nikkor 12-24, ale to nie ta kategoria cenowa. Pozostaje sigma lub tokina, tak jak piszą powyżej. A z Nikona rozważ jeszcze 16-85 VR
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Dzięki bardzo.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

I Sigma 12-24 nie ma mocowania filtrów - tzn ma na pierścionio-dekielku ale wtedy winietuje a wg mnie sens kupowania szerokiego szkła żeby po założeniu np cokina przykręcać ogniskową do 15mm jest mały Polecam S 10-20
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Jeżeli nie planujesz przechodzić na pełną klatkę w przeciągu następnych dwóch lat to kup Sigmę 10-20mm lub Tokinę 12-24mm
    C5D

Domyślnie

W ciągu 2 lat to na pewno nie ale myslałem, że jest jakiś kompromis aby w przyszłości wymienić tylko aparat a obiektywy zostawić ,no cóż dzięki bardzo za rady mam teraz dylemat bo to jednak troszke kasy trzeba wydać i to mądrze

Domyślnie

Używam tego obiektywu do D300, czyli aparatu z tą samą matrycą jak D90. Do DX ten obiektyw jest odpowiednikiem obiektywu 27-52,5 dla FX.
    Tu masz przykładowe zdjęcia:
    http://www.flickr.com/photos/marcwyt/3242298224/
    http://www.flickr.com/photos/marcwyt/3242298218/
    http://www.flickr.com/photos/marcwyt/3242298216/
    http://www.flickr.com/photos/marcwyt/3210852178/
    Zakres ogniskowych nie jest zły - od szerokiego kąta do standardu. Jednak czasem odpowiednik 27mm może być zbyt wąski. I tu, zgodnie z tym co koledzy podpowiadali masz do wyboru:
    1. Sigma 12-24
    + pod FX
    - jakość raczej poniżej przeciętnej
    - bardzo ograniczona możliwość stosowania filtrów, praktycznie żadna
    2. Sigma 10-20
    + najszerszy zoom pod DX
    + przyzwota jakość optyczna
    3. Tokina 12-24
    + conajmniej dobra jakość optyczna
    + dosyć jasny, stałe światło
    + od ok 18mm nie winietuje pod FX
    - duża aberracja chromatyczna
    4. Tokina 11-16
    + conajmniej dobra jakość optyczna
    + jasny obiektyw - 2.8, stałe światło
    - mały zakres, górna ogniskowa - 16 (odpowiednik 24 dla FX) czasem może okazać się za wąsko

Jest jeszcze Nikkor 12-24 i Nikkor 17-55, ale są droższe od tych czterech.

Zakup Nikkora 18-35 nie jest złym wyborem, to dobry optycznie obiektyw, w dodatku zakup przyszłościowy jeśli chcesz kiedyś przejść na FX. Przez kilka lat do F100 najszerszą ognikową jaką miałem było 28mm, i dawało radę mimo, że robię dużo pejzaży. Ale jeśli chciałbyś szerzej to pozostaje Ci wybór innego obiektywu, lub dokupienie drugiego, Sigma 10-20 lub Tokina 11-16 ładnie pokryje szerszy kąt.
    Ostatnio edytowane przez zakwas ; 09-02-2009 o 20:08
    The name of the game is to fill the frame.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów