Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Emisja

Domyślnie

Ładnie wypatrzone , ładnie uchwycone , ładnie pokazane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolos Zobacz posta
    tak zgadzam sie to jest para wodna ... ale chyba nie zaprzeczysz ze nie ma to wplywu na efekt ocieplenia klimatu - wiecej pary wodnej -> wiekszy wplyw na warstwe ozonowa... pozdrawiam
    Możesz mi wyjaśnić w jaki sposób ilość pary wodnej w atmosferze ma wpływ na warstwę ozonową?

kulten
    Gość

Domyślnie

Super motyw i wykonanie poza drobnym elementem. Co to jest z lewej strony kadru za brązowa plama?

Domyślnie

kulten - jak na mój gust wygląda to na fragment tego zaoranego pola tylko akurat "przykryty" cieniem, który rzucały chmury. Faktycznie podbiła się tam nieco saturacja a powinno być raczej na odwrót.

Domyślnie

Venice - nie jestem specem od ochrony srodowiska ale kiedys obilo mi sie o uszy cos o wplywie pary wodnej na na efekt cieplarniany ... oto co znalazlem teraz:
    "Należy podkreślić, że zwiększenie koncentracji innych gazów cieplarnianych w atmosferze spowoduje podniesienie się temperatury, zwiększenie parowania oraz (zgodnie z wykresem) wzrost zawartości pary wodnej w atmosferze. Dodatkowa para wodna w atmosferze to dodatkowy wzmacniacz efektu cieplarnianego. Tak więc emitując do atmosfery dwutlenek węgla, zwiększamy nie tylko efekt cieplarniany od tego gazu, ale również wtórnie od pary wodnej. Jest to przykład tak zwanego dodatniego sprzężenia zwrotnego." - http://ziemianarozdrozu.pl/encyklope...y-wprowadzenie
    Bolos

Domyślnie

Venice - nie jestem specem od ochrony srodowiska ale kiedys obilo mi sie o uszy cos o wplywie pary wodnej na na efekt cieplarniany ... oto co znalazlem teraz:
    "Należy podkreślić, że zwiększenie koncentracji innych gazów cieplarnianych w atmosferze spowoduje podniesienie się temperatury, zwiększenie parowania oraz (zgodnie z wykresem) wzrost zawartości pary wodnej w atmosferze. Dodatkowa para wodna w atmosferze to dodatkowy wzmacniacz efektu cieplarnianego. Tak więc emitując do atmosfery dwutlenek węgla, zwiększamy nie tylko efekt cieplarniany od tego gazu, ale również wtórnie od pary wodnej. Jest to przykład tak zwanego dodatniego sprzężenia zwrotnego." - http://ziemianarozdrozu.pl/encyklope...y-wprowadzenie
    Tylko, że warstwa ozonowa ma się mówiąc średnio do pary wodnej i efektu cieplarnianego ;]

Sorka za ot ale się uśmiałem.

A zdjęcie przyjemne jest.

Domyślnie

Mhm. Dzięki. Maturę (z między innymi) tych zagadnień pisałem dawno więc i wiadomości zardzewiały... jednak ten tekst jest troszkę mało przekonujący jakoby para wodna to zło wcielone, które pierdzi żywym ogniem. Ja to bym się bardziej o freony martwił i inne ustrojstwa, latające tam gdzie nie powinny.

Przepraszam wszystkich z OT. Jakoś tak wyszło

Domyślnie

Właściwy fotograf we właściwym miejscu. I czasie. Świetne zdjęcie. Jakieś plamy czy coś tam tu wspomniane to drobiazg.
    D90 + D50 + F801s, N18-70, S70-200 2.8 II, N70-210, SB-600, Naneu Sahara 217F

Domyślnie

Dobre.
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów