Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Grip vs 50 1.8

Domyślnie

Dziękuje za odp. sytuacja przedstawia sie tak, że miałem okazje robić już kilka razy zdjęcia d80 z gripem i także 50. Nie moge powiedzieć, że ta ogniskowa mi sie nie przyda, po prostu brak mi jeszcze na to doświadczenia, ale mam nadzieje, że wykorzystam ją w portecie, lub gdy będzie brakowało światła. Co do gripa, bez niego brakuje ewidentnie miejsca na ostatni palec na korpusie, tak czy inaczej grip i tak jest dla mnie tylko kwestią czasu, nawet patrząc w przyszlości pod kątem wymiany na d90, lub następny korpus, jeśli nie zostanie zmienione zasilanie. Wiem, że powinienem napisać np d300, ale póki co nie stawiam sobie tak dalekich założeń

Podsumowując, problemem jest co kupić wcześniej, i z czego zdąże bardziej skorzystać ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Ja mam D90 czyli rozmiarowo to samo co d80. Mam też gripa i podpinam go w zasadzie tylko wtedy kiedy mam zamiar zrobić więcej zdjęć pionowych. W teren znacznie wygodniejszym rozwiązaniem jest zabieranie korpusu bez gripa, dzięki czemu aparat z średniej wielkości obiektywem (np. 18-70) wisi na pasku obiektywem w dół. Po dołączeniu gripa cały zestaw zachowuje się w sposób niezdecydowany i najczęściej krawędzią wbija w brzuch lub bok (kiedy stoję), a przy chodzeniu obiektyw zaczyna to unosić się w powietrze to walić w bok co nie jest zbyt przyjemne a i zapewne zdrowe dla zestawu
    Co do faktu, że jeden palec może uciekać - ja i tak zawsze lewą dłoń trzymam na obiktywie, bo jakośc trzeba kręcić zoomem, więc to że korpusu nie trzymam wszystkimi palcami nie wpływa na komfort fotografowania (przynajmniej w moim przypadku)
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kosti68 Zobacz posta
    N50 1.8 mialem zaledwie 2 miesiace i go sprzedalem. Uwazam ta ogniskowa w DX za zupelnie bezuzyteczna i zbedna.
    Nie ma zbednych i bezuzytecznych ogniskowych. Kazda ma swoje zastosowanie, a przy odrobinie pomyslowosci mozna pokusic sie o wykonanie zdjecia niekonwencjonalnego, czyli uzyc ogniskowej nieprzeznaczonej do danego rodzaju fotografii. Ale najwazniejsza zaleta 50/1.8 jest jego swiatlo, przyslony F1.8 z AF, za te pieniadze nie dostaniesz nigdzie.

Domyślnie

Krótko mówiąc grip w większości przypadków nie wpływa na to jak wyglądają Twoje zdjęcia, natomiast obiektyw tak. Nie ma się co zastanawiać,ja też przymierzam się do gripa ,ale ciągle pojawiają się coraz to inne ważniejsze rzeczy i jakoś żyje więc i tym razem odkładam ten zakup co i Tobie radzę
    D700 , D90 , Sigma 17-35 2.8-4.0 , N85 1.8, N50 1.8, N35 1.8 + SB800

Domyślnie

Dziwne pytanie w ogóle.
    Kupić obiektyw, czy grip. Jeśli chcesz po prostu wydać pieniądze, to kup żonie/dziewczynie prezent i po sprawie.

Chyba sam najlepiej wiesz, czy chcesz dołożyć do foto-zestawu szkło o znanych ci parametrach, co wpływa bezpośrednio na jakość zdjęć, czy wolisz poprawić ergonomię pracy z aparatem (co w przypadku D80 i gripa nie jest bez znaczenia oczywiście), co wpływa na jakość zdjęć mniej bezpośrednio.

Mając 18-70 masz w zasobach 50mm. Fakt - z gorszym światłem, ale jednak. Przekonaj się jak bardzo lubisz tą ogniskową na DX, popstrykaj, poeksperymentuj z obiektywem na stało ustawionym na tą ogniskową (nie ruszać pierścienia zoomowania!!!). Jak dojrzejesz do decyzji, że taka ogniskowa jest super, to na pewno warto zainwestować w światłosiłę obiektywu, czyli kupić 50 1.8
    A w tym czasie w pierwszej kolejności kup grip - którego nie masz. D80 z gripem to zupełnie inny aparat się robi...

Reasumując: Kupiłbym grip.
    Chociaż jak miałem D80 to najpierw kupiłem 50 1.8, później grip.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

messer, rzeczowa odpowiedź na dziwne pytanie ?

Gdybym wiedział co kupić w pierwszej kolejności tematu bym nie zakładał. Wydaje sie to logiczne, choć z prawami logiki nie ma zbyt dużego związku.

Domyślnie

ja bym 50mm wziął. bez gripa można się obejść (chyba, że masz lampę zewn. i nie możesz już utrzymać body ). Stałka uczy fotografowania, myślenia. f1.8 to nie tylko jasne światło ale także znakomita GO.
    bez jaj, grip czy stałka ze światłem 1.8 za 400zł? hehe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Nie ma zbednych i bezuzytecznych ogniskowych. Kazda ma swoje zastosowanie, a przy odrobinie pomyslowosci mozna pokusic sie o wykonanie zdjecia niekonwencjonalnego, czyli uzyc ogniskowej nieprzeznaczonej do danego rodzaju fotografii. Ale najwazniejsza zaleta 50/1.8 jest jego swiatlo, przyslony F1.8 z AF, za te pieniadze nie dostaniesz nigdzie.
    Dokładnie - 50 mm pod DX to prawie 85 na FX jak może być bezużyteczne? Ja tam moją 50 bardzo szanuije, potrafi zaskoczyć.
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław/Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cena uzywanych 50mm 1.8 na rynku wtornym jest niewiele nizsza od nowych z pelna gwarancja

Ja bym bral 50mm -duzo frajdy da Ci to szkielko

Domyślnie

Oczywiście że w pierwszej kolejności kup 50tkę. Grip fajna sprawa, ale dla mnie tylko wtedy gdy mam do zrobienia więcej zdjęć . Natomiast w moim przypadku kiedy aparat częściej zabieram ze sobą w teren grip jest po prostu zwyczajnym balastem, bez którego spokojnie mogę się obejść. A w jego miejsce wolę zabrać jedno szkło więcej.
    Co do jego przydatności to fajnie że pasuje do D90. Łatwiej się go sprzeda. Natomiast mając już D80 wiem, że następnym body będzie coś już z półki Dxxx.
    W pierwszej kolejności zawsze bym kupował obiektyw.
    nic...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów