Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Linux "ubuntu"

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

W domu 90% czasu spędzam pod Linuxem. Mój ulubiony system. Obecnie Ubuntu ale ze względu na lenistwo. A ulubiona dystrybucja to Gentoo. Ale Tobie nie polecam. Ale mam pewnie obawy przed tym jak będziesz instalował Linuxa u siebie... poczytaj trochę więcej o nim. To jest trochę inny system operacyjny niż Windows. A więc programy pod Linuxa nie pójdą pod Windowsem i odwrotnie. Oczywiście wiele twórców oprogramowania wypuszcza wersję pod oba systemy. Ale z pewnych względów nie robi tego Microsoft. Dlatego trzeba korzystać z innych programów pełniących podobne funkcje: http://jakilinux.org/programy/

Inna sprawa to czy wybierzesz Fedorę, Ubuntu, Mandrivę to w gruncie rzeczy tobie na tym etapie będzie wszystko jedno. Ja osobiście polecam Ubuntu i w tej chwili jest to główny gracz na rynku dystrybucji Linuxowych. Instaluj możliwe najnowsze wersje, ale unikaj wersji alfa, beta. To już dla zaawansowanych.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Linuks to nie Windows. I vice versa ...

Niestety nie polece zadnej dystrybucji - mam debiana od kilku lat, wczesniej slackware, innych dystrubucji nie instalowalem.

Co jest w linuksie:
    - poczta elektroniczna, skype, GG, tlen (?), www
    - obsluga profili kolorow monitora (xcalib), ograniczona liczba programow graficznych (gimp, ufraw, rawtherapee, fspot, dikikam itd)
    - emulator windows (pisze to co wykorzystuje): Mozilla (da sie np. korzystac z BPH), Picasa, ImgBurn, Supermemo, Wordweb)
    -emulator windows niestety nie daje rady z .NET 3.5 (czy starsze - nie wiem). Na 99% nie bedziesz mogl zainstalowac oprogramowania Nikona : ViewNX, PictureProcject, CaptureNX.
    -emulator Windows i gry - nie wiem.
    -emulator Windows i PS - podobno (gdzies czytalem) - uruchamia sie ale z mocno ograniczona funkcjonalnoscia, ze szkoda uzywac
    -multimedia (mp3, filmy, CDaudio) - sa, dziala,
    -brak wirusow

Tak wiec - zalezy do czego chcesz wykorzystywac. Mozna zainstalowac - miec np. drugi sprawny system "w razie czego".
    Jeszcze jedno - jako ze zapewne jestes poczatkujacym - wybrac taka dystrybucje ktora w pelni wspiera Twoj sprzet. Np. mam Matroxa, nie ma jego obslugi w dystrybucji. Chwilowo nie moge go skompilowac - czegos brakuje - tak wiec wybierz cos co obsluzy Twoj komputer "od kopa".

Domyślnie

Komunikatory wszystkie są, włącznie z tlenem i GG. Fakt, że oprogramowanie nie firmowane przez macierzyste firmy ale czasem lepsze jak choćby Kadu

- emulator windows (pisze to co wykorzystuje): Mozilla (da sie np. korzystac z BPH), Picasa, ImgBurn, Supermemo, Wordweb)

Rozumiem, że Mozilla/Fx to dlatego, że BPH jest lipnym bankiem? Bo Mozilla/Fx chodzi normalnie pod Linuxem.
    Google przygotował wersję Picassy pod Linuxa, nie jest potrzebny żaden emulator. I co masz na myśli pisząc emulator? Wine?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta

Komunikatory wszystkie są, włącznie z tlenem i GG. Fakt, że oprogramowanie nie firmowane przez macierzyste firmy ale czasem lepsze jak choćby Kadu

Rozumiem, że Mozilla/Fx to dlatego, że BPH jest lipnym bankiem? Bo Mozilla/Fx chodzi normalnie pod Linuxem.
    Google przygotował wersję Picassy pod Linuxa, nie jest potrzebny żaden emulator. I co masz na myśli pisząc emulator? Wine?
    BPH - bankowosc elektroniczna. Strona jako taka dziala pod zwyklymi przegladarkami linuksowymi (przeglad transakcji). Problem zaczyna sie dopiero w przypadku gdy chcesz wyslac przelew - musisz go podpisac - musisz zainstalowac komponent obslugujacy podpisywanie (na 90% activex). Mialem tez inyy dziwny przypadek w mbanku - chcialem na gwalt kupic ubezpieczenie turystyczne - strona nie pozwalala twierdzac ze wymaga FF/Mozilli (uzywalem iceweasel - FF 3). Po zainstalowaniu FF windowsowego - mozna bylo. Dziwne rzeczy ....

Emulator- mam na mysli WINE.
    Pakiety Picasy pod linuxa - picasa nie jest natywna - ie nie elf tylko exe windows, wymaga wine. Mozna uzywac zarowno z pakietu linuksowego jak i zainstalowac wersje Win.

Uprawnienia umieszczania postów