Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Linux "ubuntu"

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

wejdź na jakilux.org

Fajna strona, jest tam test, 10 pytań który pomoże Ci wybrać system.

Windows jest przystosowany do grania, ma wsparcie directa, sterowniki do kart grafiki by te mogły osiągać max osiągów i te de, i wszystkie gry pisane są pod niego. To jest monopol.

Duże firmy nie chcą inwestować w platformę linuksową. Photoshopa i parę innych aplikacji możesz odpalić pod wine (emulator środowiska windows). Jednakże większość aplikacji ma swoje odpowiedniki niekomercyjne (open office, gimp, inkscape -taki biedny corel, kadu, itd. ) .Odradzam osobiście ubuntu, bo to jest system który jest teraz "modny" a nie koniecznie najlepszy

Od siebie mogę polecić Fedorę, przyjemny, stabilny, i w miarę prosty system

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baqers Zobacz posta
    Od siebie mogę polecić Fedorę, przyjemny, stabilny, i w miarę prosty system
    Łomatko, Fedora stabilna? Bój się Kernela! Na pewno nie dystrybucja dla początkujących, bo właśnie jak czasem zasuną w jakiejś paczce buga, to ładnie system może załatwić i bez pewnej znajomości linii poleceń i konfiguracji z jej poziomu można się szybko zniechęcić. Na początek z całą pewnością Ubuntu lub Mandriva. Z tego co słyszałem to openSUSE też jest całkiem łatwy i przyjemny. Ale jeśli chodzi o rozmiar społeczności to chyba Ubu wygrywa, a to na początku najważniejsze. Masz problem - wpisujesz w google i masz 100% praktycznie że ktoś już się z tym borykał i to rozwiązał.

Aaa... jeśli masz kartę graficzną ATI to prawdopodobnie przejście na linuksa nie jest dobrym pomysłem. Ile ja się naużerałem żeby odpalić direct rendering na moim Radeonie...
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    Aaa... jeśli masz kartę graficzną ATI to prawdopodobnie przejście na linuksa nie jest dobrym pomysłem. Ile ja się naużerałem żeby odpalić direct rendering na moim Radeonie...
    Nie tragizuj, Ubuntu używa(łe)m na 3 laptopach z kartami ATI i na każdym DRI działa - bez żadnych dodatkowych zabiegów ze strony użytkownika.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    Nie tragizuj, Ubuntu używa(łe)m na 3 laptopach z kartami ATI i na każdym DRI działa - bez żadnych dodatkowych zabiegów ze strony użytkownika.
    Okej, może niepotrzebnie uogólniłem. Na Fedorze po prostu nie było tak różowo jeszcze do niedawna. Dopiero gdy iksy zrobiły się bardzo niezależne od xorg.conf, zabawa przestała być potrzebna.
    No ale co w takim razie powiedzieć na motyw że po każdej aktualizacji paczek iksów muszę od nowa uruchamiać instalację sterowników do ATI bo w zasadzie nie idzie stwierdzić co się chrzani? Albo fakt że próba instalacji sterów 9.1 unieruchomiła kompletnie gnome? Nadal twierdzę że współpraca z nVidią jest o wiele lepsza.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    No ale co w takim razie powiedzieć na motyw że po każdej aktualizacji paczek iksów muszę od nowa uruchamiać instalację sterowników do ATI bo w zasadzie nie idzie stwierdzić co się chrzani? Albo fakt że próba instalacji sterów 9.1 unieruchomiła kompletnie gnome? Nadal twierdzę że współpraca z nVidią jest o wiele lepsza.
    Wystarczy używać sterów dostarczanych przez dystrybucję - w przypadku Ubuntu masz dostępne zarówno zamknięte sterowniki ATI, jak i otwarte (dla niektórych kart). Problemy przy aktualizacji są żadne. Nie pamiętam, kiedy ostatnio miałem z tym jakieś problemy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    Wystarczy używać sterów dostarczanych przez dystrybucję - w przypadku Ubuntu masz dostępne zarówno zamknięte sterowniki ATI, jak i otwarte (dla niektórych kart). Problemy przy aktualizacji są żadne. Nie pamiętam, kiedy ostatnio miałem z tym jakieś problemy.
    kmod-fglrx sprawiają że iksy nawet nie wstają (wręcz zawieszają system na amen), ze sterownikami dołączanymi z iksami jest niewiele lepiej. Tak więc skazany jestem na zamknięte stery od ATI z którymi dzieją się takie jaja, jak wcześniej napisałem. Może mam pecha i akurat Radeon X1700 się nie lubi z tym systemem za szczególnie.
    Wierzę, że na Ubuntu nie ma z tym problemu, dlatego odradzam Fedorę początkującemu. Po prostu z założenia jest to dystrybucja gdzie stawia się na szybkie wprowadzanie nowych rozwiązań, niekoniecznie pozbawionych poważnych bugów. A sam Ubuntu sobie nie zainstaluję bo... jego instalka na moim laptopie nawet nie wstaje...

Tutaj jest problem z instalacją Javy, nie wiem jak pod ubuntu
    U mnie Java banglała od zawsze bezproblemowo.

Co do stabilności fedory Zależy kto jakie paczki ładuje :P
    Wyobraź sobie że nie zapuszczam się do repozytoriów testowych. No żeby daleko nie szukać: tuż przed zakończeniem wsparcia dla Fedory 8 wrzucono ghostscripta z poważnym bugiem, który uniemożliwiał poprawne drukowanie obrazów. Dla nowicjusza cofnięcie się do poprzedniej wersji paczki nie musi być tak oczywistym rozwiązaniem. Dalej: do dziś (ale to chyba jest bolączka nie tylko Fedory) jest coś skiepszczone w alsie albo kernelu, ponieważ po podłączeniu słuchawek w laptopie, wbudowane głośniki nie są automatycznie wyłączane. A dzieje się tak bodajże od miesiąca.
    Ostatnio edytowane przez Fenek ; 04-02-2009 o 14:16

Uprawnienia umieszczania postów