crop z nefa zapisany do jpg, nic nie zmieniane -prosto z aparatu
czy ktos moze mi powiedziec co to jest? pierwszy raz mi takie cos wyskoczylo.
podczas sesji robilem zdjecia zestawem d70+ 18-70 + sb800
Szukaj
crop z nefa zapisany do jpg, nic nie zmieniane -prosto z aparatu
czy ktos moze mi powiedziec co to jest? pierwszy raz mi takie cos wyskoczylo.
podczas sesji robilem zdjecia zestawem d70+ 18-70 + sb800
To mora. Ot ..i tyle.
DokładnieWadą jako taka puchy to nie jest ...przynajmniej teoretycznie
ja w D50-tce mam podobnie...moze nie tak intensywnie na włosach , ale ciasno osadzonych parkanach , lub bramach itd. prawie zawsze
Crio lk.JHollow
Na pierwszy rzut oka nic nie zauważyłem i się zdziwiłem, co chcesz pokazać. Dopiero po przysunięciu się do monitora i dokładnym przyjrzeniu zauważyłem moirę. Wynika to z tego, że D70/s jest ostry i ten efekt pojawia się przy drobnych powtarzających się wzorkach powodując interferencję.
Kiedyś myślałem tylko o lustrzankach Canona, bo niski szum, szybki itd. Po 16.000 zdjęciach wykonanych kompaktem A75, obejrzeniu setek zdjęc różnych lustrzanek, już wiem co jest dla mnie najwazniejsze, jest to ostrość. Bo balans bieli, kolory czy szumy można bez większych problemów poprawić, ale złej ostrości juz raczej nie. Dotarło do mnie, że Canony w większości nie robią takich ostrych zdjęc, częściej trafiałem na nie ostre niż na ostre w detalach. Czytałem narzekania użytkowników Canona. To mi otworzyło oczy, że nie liczy się marka, ale efekt końcowy. Czytałem, że D70 robi ostre zdjęcia ale szumi. Przejrzałem setki zdjęc na pbase oraz różnych miejscach i faktycznie niektóre zdjęcia są fantastyczne, zwłaszcze te z lepszymi stałkami.
Podoba mi się D70s, pomimo sławnych niedoświetleń, niby dużych szumów na wysokich ISO. Podoba mi także długi czas trzymania baterii i związaną z tym liczbą zdjęc, która podobno dochodzi do 2500.
Jak lubisz ostrość, kup Kodaka DCS-a, Sigmę SD10 ew. Nikona D2H - to są najostrzejsze DSLR-y na świecie. Kodak nie ma filtru dolnoprzepustowego ani mikrosoczewek, Sigma wogóle nie potrzebuje filtru, a w D2H zastosowano ponoć najcieńszy filtr jaki jest![]()
![]()
![]()
Troche OT ale ten Kodak jest całkiem przyjemny![]()
Crio lk.JHollow
Skontaktuj się z nami