Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Kolory z nefa

Domyślnie

T&T problem w tym, że nie da się przenieść profilu tej maszyny na peceta, dlaczego? musiałbym tłumaczyć z pół nocy, nie da się i już. Nie majstrowałem nic w ustawieniach monitora, kiedyś ten monitor sprzedawany był jako profesionalny - kiedyś bo CRT już nie produkują, jest połączony kablem BNC więc nie jest to jakieś plug & play co wykrywa sam sobie profil jaki chce, po to firma załączyła profil. Monitor ma mały przebieg i nię świeci po prostu źla bo jest stary. Więc wykluczam winę monitora. Pewnie jakbym miał kalibrator to bym skalibrował ale nie mam, nie kupię bo mnie nie stać i nie mam od kogo pożyczyć. Nie rozumiem co masz na myśli:"PS ma prawo inaczej wyświetlać kolory zdjęć niż NX. Powód tego jest taki, że NX czyta ustawienia z puszki a PS nie czyta ( z NEF-a). Ważne jest żeby w obu programach ustawić w ten sam sposób moduł zarządzania kolorem (tą samą przestrzeń barwną etc.)." Jakich ustawień PS nie czyta z nefa bo nie kumam? W obu programach mam ustawioną przestrzeń Adobr RGB, pisałem już chyba.
    2. "W ustawieniach próby nie dawaj konkretnej przestrzeni barwnej ani profilu monitora. Już ci ktoś wcześniej napisał, że tam się wstawia profil urządzenia wyjściowego (drukującego), żeby ocenić jak będzie wyglądał wydruk" To jaką mam dać przestrzeń jak nie konkretną, w PS w ustawieniach próby standardowo zdefiniowany jest monitor RGB między innymi - to chyba nie jest urządzenie drukujące?
    3. "Jak obrabiasz zdjęcie w aRGB to rób tak do końca i nie włączaj próby na sRGB - to nie ma sensu" zobacz screeny wyżej, pierwszy bez próby, drugi z próbą - i to są właściwe kolory więc dla mnie ma sens.

Domyślnie

Podaję ci link do jednego z bardzo wielu wątków na tym forum, traktującym o sprawie. Naprawdę jak trochę poszukasz, poczytasz to znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Dzięki T&T, nie wiem dlaczego dotąd żaden mod nie skierował "pytka" do tego wątku, ale widać, że temat przekroczył już tak zwaną "barierę dźwięku" wytrzymałości najwytrwalszych tłumaczy.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, wszystko to trochę rozjaśniło mi we łbie.

Domyślnie

Hm Hm Hm

Tylko jedno pytanie. Czy to jest tez moj problem?
    http://yfrog.com/0imalywtfj

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów