Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Kolory z nefa

Domyślnie

Wstaw screena z tej zakładki i screena z ustawień koloru Photoshopa
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

z czego zrobić najszybciej printscreen, bo nie mam takiego czegoś
    ?

zaraz wyślę
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-02-2009 o 15:50 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Domyślnie

naciśnij PrtSc na klawiaturze a następnie zrób nowy dokument w PS i wybierz z menu >wklej<

Domyślnie

[/IMG]

[/IMG]

[/IMG]

Bez opcji proof colors
    [/IMG]

Z opcją proof colors - takie jak ma być,
    [/IMG]

Przepraszam, że takie wielkie wyszło, nie mam wprawy.

I tak mają wyglądać zdjęcia jak na ostatnim screenie, a otwierając a LR2 lub w CNX2 wyglądają jak na przedostatnim - za jasne i za żółte.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-02-2009 o 15:53 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Domyślnie

Brak mi koncepcji - wygląda jakby ten profil monitora w ogóle nie zapinał się w systemie.
    Porób jakieś kombinacje - odepnij ten profil, zapij jakiś inny i zobacz jak zachowuje się PS i pozostałe aplikacje biorące pod uwagę CMS.

Niepokoi mnie tylko jeszcze jedno - pokazujesz jpega, który jest wynikiem jakiejś obróbki... Wystaw gdzieś tego jpega, żeby wykluczyć, że jest po prostu zwalony. Coś strasznie namieszałeś...

I nie wal postu jednego za drugim bo zaraz jakiś mod da ci pstryczka (i słusznie).
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

oczywiście, że jpg jest obrobiony ale to nie ma znaczenia. te dwa screeny to jeden jpg, tyle, że pierwszy wyświetlony w PS bez funkcji proof colors. Potem w PS zaznaczyłem proof colors i zrobiłem drugi screen. Tak zamo jest z każdym zdjęciem nawet prosto z puchy.

Domyślnie

Coś tu jest nieźle powalone...
    Dlatego chętnie obejrzałbym plik, czy jest on taki jak widać czy taki jak byś chciał...
    Biorę pod uwagę, że cały tor CMS masz zwalony bo i monitor jest kiepski i profil od czapy.
    Czyli idąc po kolei - masz źle ustawiony monitor (rozregulowany) i zdjęcia wyglądają źle. Jakimś cudem przy proofie do tego profilu robi się bardziej to co chciałbyś zobaczyć. Jakby obejrzeć tego jpega coś by się więcej rozjaśniło może...
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

Jak to monitor kiepski, lepszego nie widziałem, jest doskonały. Wrzuciłem pierwszy lepszy jpg i nie twierdzę, że zdjęcie jest rewelacyjne, chciałem tylko pokazać różnicę. A skoro obrabiam zdjęcia na tym monitorze, a potem nie mam żadnych zastrzeżeń co do wydruku to chyba jest ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    Jak to monitor kiepski, lepszego nie widziałem, jest doskonały.
    No cóż, naprawdę ciężko mi polemizować z takim stwierdzeniem. Ja widziałem lepsze i dużo lepszych.
    Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    Wrzuciłem pierwszy lepszy jpg i nie twierdzę, że zdjęcie jest rewelacyjne, chciałem tylko pokazać różnicę. A skoro obrabiam zdjęcia na tym monitorze, a potem nie mam żadnych zastrzeżeń co do wydruku to chyba jest ok.
    Staram się pomóc, ale wiążesz mi ręce - wróżką nie jestem.
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

Po pierwsze to już tyle napisano na tym forum o zarządzaniu barwą i o wyświetlaniu kolorów przez programy, że dnia by nie starczyło żeby to wszystko przeczytać. Wystarczy użyć opcji "szukaj" i trochę poczytać. Gdybyś to zrobił nie zadawałbyś w nieskończoność pytań, na które dawno już odpowiedziano.
    Po drugie (w dużym skrócie) - co trzeba zrobić:
    1. Monitor powinien być skalibrowany ( jeżeli ten monitor w ogóle da się kalibrować ). Tylko wtedy masz gwarancję, że będzie poprawnie wyświetlał kolory i będzie miał odpowiednią jasność. Ten fabryczny profil masz dobrze wstawiony, jednak podejrzewam, że jest on bardzo kiepski jak większość profili fabrycznych.
    2. PS ma prawo inaczej wyświetlać kolory zdjęć niż NX. Powód tego jest taki, że NX czyta ustawienia z puszki a PS nie czyta ( z NEF-a). Ważne jest żeby w obu programach ustawić w ten sam sposób moduł zarządzania kolorem (tą samą przestrzeń barwną etc.).
    W ustawieniach próby nie dawaj konkretnej przestrzeni barwnej ani profilu monitora. Już ci ktoś wcześniej napisał, że tam się wstawia profil urządzenia wyjściowego (drukującego), żeby ocenić jak będzie wyglądał wydruk. Lepiej będzie jak ten twój kumpel co to drukuje na tej kosmicznej maszynie da ci profil tej maszyny, który sobie zainstalujesz i wtedy zobaczysz jak będzie wyglądał wydruk. Jednak żebyś to zobaczył musisz wcześniej skalibrować monitor, a nie wstawiać jakiś profil z sufitu. Zresztą jeśli kumpel obsługuje taką maszynę to powinien mieć elementarną wiedzę w tym zakresie i chyba może ci powiedzieć "co z czym".
    3. Jak obrabiasz zdjęcie w aRGB to rób tak do końca i nie włączaj próby na sRGB - to nie ma sensu. I jeszcze raz powtórzę - jak monitor jest dobrze skalibrowany to...........ok. Podejrzewam, że majdrowałeś ustawieniami monitora na tzw. "oko", żeby dopasować obraz na monitorze do tego co ci kumpel wydrukuje. Takie majdrowanie powoduje tylko szkodę i kłopoty jakie masz teraz, poza tym powoduje, że obraz wyświetlany jest zgodnie z majdrowaniem a nie z profilem. Jak wygenerujesz kalibratorem porządny profil (i nie będziesz majdrował przy ustawieniach monitora po skalibrowaniu) i zainstalujesz go tam gdzie jest obecny profil, poustawiasz w programach zarządzanie barwą, ustawisz w widoku próby profil maszyny drukującej, będziesz miał dobry efekt. Wszystko inne to prowizorka i kłopoty
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów