Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Kolory z nefa

Domyślnie Kolory z nefa

Pewnie jest już 1000 takich wątków, aleten będzie zupełnie inny.

Sprzęt: D80, monitor Philips Brilliance 109P4 CRT-oczywiście, CS4, Lightroom 2, Capture NX 2.

Uparłem się, żeby robić zdjęcia w trybie Adobe RGB, przestrzeń kolorów w CS4 ustawiona na Adobe RGB. Monitor obsługuje przestrzeń barwną sRGB a jego profil koloru ustawiony z pliku vivid.icm dostarczonego wraz z monitorem.
    Teraz otwieram plik nef w camera raw i jest on jakby za jasny i wpada w odcień czerwony albo nawet różowy, dalej otwieram w PS4 i jest to samo. W menu proof setup wybieram profil mojego monitora, następnie zaznaczam opcję proof colors i już jest wszystko ok. To samo gdy otwieram nef w lightroom lun capture nx - jest jasny i różowy więc jakakolwiek korekta kolorystyczna w tych programach nie wchodzi w grę, zresztą w camera raw też nie, dopiero gdy otworzę w PS4 i zaznaczę opcję proof colors, zdjęcie wygląda tak jak ma wyglądać i ewentualnie mogę je korygować.

Pytanie: Jak otworzyć nef w w/w programach, żeby wszystko było ok z kolorystyką (plik Adobe RGB).

Domyślnie

skoro monitor nie obsługuje przestrzeni Adobe RGB to jak byś nie ustawiał nie zobaczysz efektu na monitorze; Rada moja taka skoro nie posiadasz profesjonalnego monitora obsługującego Adobe RGB (szersza wiedza na temat profili kolorów też nie zaszkodzi) to bezpieczniej będzie jak poustawiasz wszędzie gdzie się da sRGB; Pozdr

Domyślnie

Lex, no ja to rozumiem, ale prawie żaden monitor na świecie nie obsługuje pełnego Adobe RGB, te profesjonalne obsługują niby Adobe RGB ale też nie do końca jest to pełny profil. Chodzi mi o to, że nie chcę strat w przestrzeni kolorów w samym pliku i na etapie obróbki. Chcę plik Adobe RGB obrabiać na moim sprzęcie i zapisać go po obróbce w Adobe RGB, ale żeby moje oprogramowanie i monitor pokazywał w przybliżeniu jak ten plik będzie wyglądał w druku. I tak się dzieje, gdy włączę w PS opcję proof color. Przeglądarka ACDSee 7.0 też prawidłowo wyświetla kolory pliku Adobe RGB na moim monitorrze sRGB. Problem w LR2 i CNX2, nie wiem gdzie to ustawić, chyba się nie da, w camera raw też się nie da.

Domyślnie

W CNX2 w okienku pod zdjęciem masz domyślnie >Set proof off< jak tam wejdziesz możesz sobie ustawić profil i zmieniając tą opcję (on/off) będziesz miał podgląd danego profilu - tylko nie zdziw się jak odbitka będzie inna niż oczekujesz, bo taka metoda na oko (w dodatku bez podglądu kolorów) to loteria

Domyślnie

Przecież w NX2 można sobie ustawić żeby profilem domyślnym był AdobeRGB .
    N D3 S17-35HSM N50 F1,4 N85 F1,4 N80-200 F2,8 SB800+900

Domyślnie

a po jaka cholere chcesz sobie robić foty w Adobe RGb skoro i tak:
    - bedziesz je oglądał w sRGB
    - w necie je obejrzysz w sRGB
    - wydrukujesz w sRGB

Domyślnie

a po co obrabiac pliki w 16 bitach? w tym samym celu, zeby nie tracic informacji tam gdzie nie trzeba ...
    http://www.luminous-landscape.com/tu...hoto-rgb.shtml

raczej jak najszersza przestrzen barw jako przestrzen robocza ma sens. Potem tylko trzeba pamietac o konwersji do profilu wyjsciowego zgodnego z zastosowaniem

pzdr.
    Andrzej

Domyślnie

sejmajnejm mamy podobny tok myślenia.
    Lex, próbowałem tego w NX2 - nic nie zmienia

Domyślnie

hmm, czysto teoretyzujac. Jak masz skaliborowany monitor i ustawiony jego profil w systemie, to powinno byc ok
    proof colors/soft proof (przynajmniej w capture nx2, photoshopa nie znam), z tego co rozumiem sluzy nie do tego zeby wrzucic tam profil monitora, tylko zeby wrzucic tam np. profil drukarki + papieru. to ma zasymulowac jak bedzie wygladal wydruk. Ogolniej jak bedzie wygladalo zdjecie w profilu wyjsciowym. (czyli mozna sobie tez zasymulowac jak bedzie np wygladalo zdjecie w sRGB przy pracy w innej przestrzeni).

pzdr.
    Andrzej

Domyślnie

Kombinuję z różnymi ustawieniami w Cnx2 i nic się nie zmienia. Co dziwne w menu file -> open miniaturka ma właściwe kolory, po otwarciu jakbym nie ustawił zdjęcie jest za jasne i za różowe.

Jak pisałem wyżej dobrekolory uzyskuję jedynie otwierając plik w Photoshop z opcją prof colors. Inne programy jakbym nie ustawiłpoważnie przekłamują jasność i kolorystykę.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-02-2009 o 15:57 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów