Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Portretówka

Domyślnie Portretówka

Kusi mnie od jakiegoś czasu klasycznne szkło portetowe (za niewiekie pieniądze). Mam w ziązku z tym pytanie. Jak się ma 100/2,8 E do kasycznej 105/2,5. Chodzi mi o właściwości optyczne, a nie mechanikę. I ile kasy można za taką używkę wydać, coby nie przepłacić?
    A może nowe 85/1,8 AFD? Sam nie wiem .
    NIKON forever

Domyślnie

100/2,8E to całkiem milusie szkiełko, ostre jak brzytwa i proste jak budowa cepa, przez co mało podatne na flary i mary. Ale nie jest tak legendarne jak 105/2,5

Domyślnie

Mam 105/2.5 - ma chyba ze 20parę lat,szkła czyste, bardzo zadbany- robi się nim zdj. rewelacyjnie-plastyka świetna, używam go z F100 i jak na razie (kupiłem go za 650zl) nie widzę lepszej portretowki w takich pieniądzach- no i jescze ta przyjemność robienia ob. manualnym

Domyślnie

A czy ktoś może wskazać na różnice pomiędzy tymi szkłami?
    NIKON forever

Domyślnie

105/2,5 to rewelacyjne szklo portretowe. ma cudny bokeh i swietna plastyke obrazu. nikkor 85/1,8 mimo iz bardzo dobry to znacznie ustepuje 105/2,5. gdybym mial wybierac to bym bral 105/2,5 zwlaszcza, ze taniej mozna go kupic.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Popatrz tutaj

Porównania nie ma, ale kilka sampli z 105/2,5

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Nooo nie wiem bo ocenę sampli zakłóca zachwyt nad urodą Twojej Żony .
    Sper, foty też!
    NIKON forever

Domyślnie

Portrety Super.Ale czy nikkor 105 2,8 D jest też wart zainteresowania. Pytam bo z D50 podobno 105 2,5 nie działa automatyka ? Albo lepiej kupić 85 1.4 D ?
    Aparat Nikon Obiektyw Nikon Lampa Nikon

Domyślnie

Wart, tylko ten obiektyw nazywa się AF 105/2 DC. Jeśli odpowiada ci ta ogniskowa - bierz, to świetne szkiełko. Jeśli wolisz krócej - lepiej bierz 85/1,4 a jako bonus będziesz miał jeszcze odrobinę jaśniej. Obydwa te obiektywy to świetne portretówki - cholernie ostre szeroko otwaret i pięknie rozcierające tło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Wart, tylko ten obiektyw nazywa się AF 105/2 DC. Jeśli odpowiada ci ta ogniskowa - bierz, to świetne szkiełko. Jeśli wolisz krócej - lepiej bierz 85/1,4 a jako bonus będziesz miał jeszcze odrobinę jaśniej. Obydwa te obiektywy to świetne portretówki - cholernie ostre szeroko otwaret i pięknie rozcierające tło.
    Może od razu powiedzieć w jakiej cenie to jest,żeby chłopak czasem się nie zraził
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów