Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Program do obróbki RAW ?

Witam !
    Od niedawna zacząłem robić zdjęcia w RAW , a do obróbki używam NC dołączonego standardowo do zestawu z D50.
    Mam pytanie jaki polecacie program do obróbki ? ...i tu zaznaczę , że chodzi mi o program dosć prosty z możliwością korekty naświetlenia , dobrego wyostrzania , kontrastu i to czego nie ma mój NC korekty balansu bieli ( barw ).
    Wiem , że już były tego typu tematy , ale mnie chodzi o konkretną wersję polecanego programu , dlatego proszę o konkretną odpowiedź !
    Pozdrawiam...

Domyślnie

najlepiej zawsze najnowszą, koniecznie wersje po wypuszczeniu D50, by potrafił konwertować już z niego NEF (co body to zmiana nefa u nikona)
    programy były już omawiane wszystkie. ważniejsze jest chyba czy sa darmowe czy płatne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Camera RAW, Capture One, Nikon Capture ma w sumie wszystko co potrzeba.

Osobiscie uzywam Camera RAW z PSa.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Bibble jest bardzo szybki i ma wszystko to czego wymagasz.

Domyślnie

1. Rawshooter Essentials 2006 - Chyba jeszcze do ściągnięcia z www.pixmantec.com To jest b. dobry, szybki program do obróbki NEFów, w tym z D50. Ma wszystkie wymienione przez Ciebie opcje.
    Prosty w użyciu, ale nie ma: kadrowania, prostowania horyzontu, korekcji zniekształceń (beczka, poduszka) i krzywych.

2. Adobe Lightroom Beta - do ściągnięcia ze stron Adobe za darmo. Ma działać do ok. początku 2007 r.

Ww. Pixmanteca kupiło właśnie Adobe, więc pewnie ta technologia wejdzie do Lightrooma.

Paweł
    Fiat Lux

Domyślnie

RAWShooter ma prostowanie horyzontu i kadrowanie, PaSkal postudiuj deko ten program. Pozatym Mi wydaje się że RAWShooter jest wyjątkowo beznadziejnie czerstwy. NIE POLECAM.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior
    RAWShooter ma prostowanie horyzontu i kadrowanie, PaSkal postudiuj deko ten program.
    Premium (płatny) owszem. Ja, o ile mnie oczy i palce nie mylą, piszę o Essentials (darmowym). A RSE postudiowałem już tak nawet na ćwierć kilo :P

Pozatym Mi wydaje się że RAWShooter jest wyjątkowo beznadziejnie czerstwy. NIE POLECAM.
    Wolny wybór. Co w nim jest takie czerstwe, jeśli można zapytać?

Czerstwy dla mnie to jest NC i całe, pożal się Boże, oprogramowanie, które wyszło spod ręki naszej ukochanej firmy. Komputer mam niekiepski, a jak uruchamiałem NC to odnosiłem wrażenie, że pływam w miodzie.
    Tzn. nie mam nic przeciwko funkcjom NC, ale jego błyskawiczna zwinność mnie osłabia.

P.
    Fiat Lux

Domyślnie

U mnie RAWShooter jakos dziwnei ustawia balans bieli. I za duzo zdjec niz zwaliłem a niby były OK w momencie konwersji do JPG. Nie miałem essential ale miałem premium.

U mnie NC śmiga pięknie, może kwestia sprzętu. Zdjecia które nie potrzebują większej obróbki wywołuje NCem.

Domyślnie

Jest cos pod Linuxa?
    MCC

Domyślnie Bibble

Na przykład.

http://www.bibblelabs.com/

Poguglać trochę tylko...
    Fiat Lux

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów