Szukaj
MarcinWilk
Za bardzo to nie wiem co ci napisać ja wziąłem RC0 bo była najwyższa 13.4 cm
RC2 zdaje się nie posiada poziomic a te są nieocenione na nierównym terenie
w sumie to najlepiej pomacać
sama płytka jest o tyle dobra że można błyskawicznie zdjąć aparat ale z drugiej
strony masz do aparatu przykręconą dużą odstającą śrubę![]()
"ale z drugiej strony masz do aparatu przykręconą dużą odstającą śrubę"
PL200 nie jest taka straszna. Poza tym chyba stanowi spory procent calosci,
mozna wiec czasem sie troche powymieniac w wiekszej grupie
(chocby w przypadku posiadania roznych glowic).
Podobno (nie sprawdzalem) szesciokat jest zalecany przy wiekszych obciazeniach.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
RC0 będzie chyba dobrym kompromisem...przymierzam się do wymiany głowicy i chyba własnie na nią się zdecyduję...kupując kup od razu kilka płytek, żebyś później nie musiał bez przerwy przekładać :P
zaleta - lepiej trzyma
wada - wystaje
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
mswilk,
tu masz podobny watek http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=26071 - majac taki sam dylemat, po radach forumowiczow i hesji kupilem rc2 - czyli bez poziomic, ktore i tak sa o kant (1. sa za male do b.dokladnego poziomowania 2. malutka poziomiczke masz w statywie, 3. mozesz dokupic za ok. 90pln poziomice umieszczana w sankach lampy blyskowej), rc0 - bedzie wystawac poza aparat, rc4 - b.duza plytka - moim zdaniem zupelnie nieprzydatna w amatorskiej fotografii.o co chodzi z tymi płytkami, która do czego i kiedy jaką się stosuje, którą wybrać ?
Bierz RC2 najbardziej popularna. Sześciokontna płytka jest bardziej stabilna, lepiej trzyma.
Ja z poziomic w głowicy jestem bardzo zadowolony i nie uważam, że są za małe(1. sa za male do b.dokladnego poziomowania 2. malutka poziomiczke masz w statywie, 3.
poza tym są dwie więc bez problemu poziomuje się aparat w pionie i poziomie
Poziomica w statywie jest nie praktyczna trzeba regulować nogami co zajmuje więcej
czasu i po przeniesieniu statywu w inne miejsce zabawa od nowa, a z głowicą to jest
moment
W RC0 trochę kłopotliwa jest dźwigienka do zwolnienia płytki
o ile same zwalnianie jest bezproblemowe to pamiętam że na początku trochę
denerwowało mnie że to tak odstaje w RC2 przylega do głowicy
Skoro mnie przywołuja do tablicy to wypada się odezwać.Zamieszczone przez mswilk
Wprawdzie niedawno sam stałem przed wyborem statywu i głowicy.
Jednak ja kupowałem z myślą o tele, więc kierowały mna zupełnie inne kryteria.
Ty jak widzę używasz krótkiego szkła.
Dla mnie najlepsza okazała się MN222.
Po około miesiącu utwierdziłem sie że to doskonały wybór do przyrody.
A co do płytek to proste jest.
Duża płytka to do dużych body, czyli napewno nie do D70, czy D200. Nawet z gripem.
A dwie pozostałe do wyboru dla tych co juz posiadają kompatybilne głowice i nie chcą mieć różnych płytek.
Więc różnica żadna.
Podłączę się pod wątek, przymierzam sie do kupna statywu, wybrałem nogi (055xprob), chciałbym do tego głowicę kulową 488 tylko właśnie nie wiem którą wersję, wyczytałem ze sześciokątna podobno trzyma lepiej niz ta Rc2, ale jak wypadnie w porównaniu z RC4 ? Czy mozna gdzieś znaleźć wymiary tych płytek? (zastanawiam się jak bardzo wystawałyby poza gripa MB-200)?
Różne nikonowskie starocie...
Widzę że temat wygasł - ale ja za @Damian911 czy ktoś może podać wymiary tej płytki RC4 gdyż posiadam D300 z MB-D10 i czy RC4 nie będzie za duża?
Nikon D40 | N18-55 VR | YN460-II | I JESZCZE ROWER |
Skontaktuj się z nami