Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Sam tez zajmuje sie sprzedaza sprzetu komputerowego i troche juz moje oczy widzialy ale nigdy nie stalem przed zadanie zestrojenia kolorow z labu z tymi na moniterze , zawsze zwracalem szczegolna uwage na czystosc biali a to jesli chodzi o panele LCD jest domena LG , przede wszystkim jest to cecha powtarzalna w przeciwienstwie do PHILIPSA gdzie kazdy egzemplaz inaczej swieci i posiada mniejsze lub wieksze przebarwienia. Sprawdzilem dzisiaj jeszcze jednego LG i jest identyczny ,tak samo jak w poprzednim czerwony i zielony przejaskrawione, bez mozliwosci sensownej korekty.
    pozdrawiam,
    Jacek

Domyślnie

Coś mi się zdaje, że monitora nie da się ustawić (szczególnie dla mocno wysyconych kolorów) tak samo jak odbitki - tu zaczynają dawać o sobie ukochane nasze profile .icm.
    Pozdrawiam,
    Krakus
    D70|kit|N AF50/1,8|N AF 70-210/4-5,6|N AF 85/1,8|SB-800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice szczecina

Domyślnie

Krakus - zrobiłem kredki (pamiętasz-rozmawialiśmy o profilach) ;ciągle nie mam czasu, żeby spokojnie usiąść i obejrzeć: papier --> monitor --> real
    może w przyszłym tygodniu jakoś na spokojnie się uda ; to wtedy zreferuję Ci wyniki
    w każdym razie pamiętam

pzdr
    ab

Anonymous
    Gość

Domyślnie Re: Panel lcd a kalibracja kolorow

Cytat Zamieszczone przez gbh
    Witam,
    Probowalem skalibrowac kolory w minitorze lcd do profilu ktory dostalem z labu kodaka i {klik}
    Moze ktos mial podobne problemy i udolo mu sie go rozwiazac ?
    Spróbuj tego przepisu. http://www.cdrom.pl/index.php?title=Profile_ICC
    BTW - profil labu i monitora to dwa rózne profile do różnych zastosowań.

Domyślnie

Do grafiki powinno wybierac sie LCD, ktore sa do tego "dedykowane". Jesli ktos kupuje najtanszy panel, to powinien miec swiadomosc, ze jest to sprzet typowo biurowy z bardzo ograniczonymi mozliwosciami kalibracji.
    Uzywam dosc dobrego LCD EIZO, ale i tak mozliwosci jego skalibrowania dalekie sa od monitorow kineskopowych.
    Pozdrawiam, Lolas

Cytat Zamieszczone przez Alter Egon
    BTW - profil labu i monitora to dwa rózne profile do różnych zastosowań.
    Wiesz, Alter Egonie, robiłem przynajmniej ze trzy podejścia do zdjęć zkonwertowanych do profilu fotolabu i kolory były jeszcze mniej prawdziwe, niż przy zdjęciach bez profilu.
    PS Oczywiście piszę o konwersji zdjęcia do profilu fotolabu, a następnie drukowaniu z tegoż fotolabu odbitek i porównywania ich do obrazka na monitorze.
    Pozdrawiam,
    Krakus

Anonymous
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Krakus
    Wiesz, Alter Egonie, robiłem przynajmniej ze trzy podejścia do zdjęć zkonwertowanych do profilu fotolabu i kolory były jeszcze mniej prawdziwe, niż przy zdjęciach bez profilu.
    PS Oczywiście piszę o konwersji zdjęcia do profilu fotolabu, a następnie drukowaniu z tegoż fotolabu odbitek i porównywania ich do obrazka na monitorze.
    Hmmm, jasne, ja się odniosłem do poniższego fragmentu:

Cytat Zamieszczone przez Rave
    to taka kalibracja to nic nie zrobisz.. monitor/ program do zdjec musi miec ten profil co w labie zeby zgodnosc kolorow byla zblizona i dopiero wtedy mozesz dopasowywac.
    Który jest "nieco" mylący.
    W sprawie konwersji do profilu labu... nie znam LABu w PL, który by miał aktualne mierzone dla konkretnej partii filmu profile, udostępnione w sieci, bo zresztą tego nie da się zrealizować przy dużym obrocie. Dlatego MBSZ o wiele lepiej zdać się na sRGB i mądrość laboludków, którzy może kalibrują sprzęt po każdej zmianie papieru.

W przypadku używania profili niezbędna jest konsekwencja. Niezbędna, a każde wybiórcze zastosowanie zazwyczaj kończy się porażką. Co zresztą jest podstawowym powodem kłopotów, przy użytkowaniu systemu zarządzania kolorem, przez "zwykłych użytkowników". Coś gdzieś ktoś powie, coś gdzieś się ustawi, coś gdzieś się sknoci.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

No i się nie podpisałem

Domyślnie

W fotolabie o którym piszę profile są dwa - dla papieru błyszczącego i matowego. Laboludkowie twierdzą, że kalibrują przynajmniej raz dziennie laba tak, aby kolory były zgodne z profilem. Niemniej jednak, po zaaplikowaniu profilu i zrobieniu odbitek miałem poważne zastrzeżenia nawet co do balansu bieli. A lab jest jeden z najlepszych w Krakowie (ponoć).
    Pozdrawiam,
    Krakus

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Ustaw monitor wg. podanego wcześniej przepisu, zdjcia obrabiaj w sRGB, oddaj do labu i powiedz, czy jest "w normie".

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów