Close

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 117

Domyślnie F80 to analogowy ideał

Oto dlaczego:

1. Pewny i szybki 5-polowy AF, bez porownania do f4, f801, f90(x).
    2. Lekki korpus, lekkie baterie. W zestawie z 50 1.8 nic nie wazy i nie rzuca sie w oczy!
    3. Opcjonalna siatka na matówce
    4. Jedyny korpus Nikona drukujący parametry ekspozycji pomiędzy klatkami (model F80s). Jedyny dorównujący (ale tez nie bardzo, bo trzeba kabelek kupic i komputra użyć) to F6, kosztujący tyle co samochod.
    5. Wszytkie ważne parametry widoczne w wizjerze.
    6. Genialna ergonomia (np. dedykowana zębatka do PASM, wybierak do pól fokusa).
    7. Bezblędne naświetlanie slajdow.

Jest to oczywiście moja subiektywna opinia. Dla kogos np. plastikowosc i lekka waga aparatu bedzie pewnie wada. Analoga uzywam rzadko, a jesli uzywam, to w podrozy, fotografujac ludzi. Nie bawi mnie reczne ostrzenie i fotografowanie wazonów ze statywu.

F100 - cieższy (znacznie, biorąc pod uwage baterie), brak wybieraka do AF, brak lampy.
    F4, F5 - szkoda gadac, cegly do walki wrecz, w dodatku F4 ze zdecydowanie gorszym AF.

Ciekaw jestem Waszych opinii n.t. F80 i innych analogowych puszek.
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Każda sroczka swój ogonek chwali
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

F2 to analogowy ideał.

1. Całkowicie mechaniczna lustrzanka
    2. Chyba najlepszy światłomierz pośród nikonowskiej analogowej stajni
    3. Kompatybilność ze wszytkimi obiektywami (WSZYSTKO za wyjątkiem G)
    4. 6 czy 7 wymiennych pryzmatów - od kominków na eye-level skończywszy
    5. Wrażenia estetyczne - bezcenne
    6. Wrażenia manualne - jak obcowanie ze szwajcarskim zegarkiem.

Dla mnie F2 jest najlepszą manualną lustrzanką Nikona. SUBIEKTYWNIE. Szukałem jakieś sześć lat, żeby sobie kupić w idealnym stanie. W końcu znalazłem dzięki Grays of Westminster, choć zdaję sobie sprawę z tego, że pewnie przepłaciłem... Ale co tam

Tak naprawdę temat jest bardzo szeroki: dla każdego idealna analogowa lustrzanka to będzie coś kompletnie innego. Gdyby mnie było stać - zapewne powiedziałbym F6, ale że nie miałem personalnie do czynienia - powiem F2.

Domyślnie

Był by to bardzo dobry aparat, gdyby nie trzeba było kupować do niego specjalnych baterii, to prawda.

Domyślnie

Do F2? Toż to zwykłe V 76 PX do dostania u każdego zegarmistrza.

Domyślnie

F3 to analogowy ideał.

1. CW 80/20 chyba najlepszy swiatlomierz z nikonowskiej stajni
    2. Kompatybilność ze wszytkimi obiektywami (WSZYSTKO za wyjątkiem G)
    3. kilka wymiennych pryzmatów , nascie wymiennych matowek
    4. Wrażenia estetyczne - bezcenne
    5. Wrażenia manualne - jak obcowanie ze szwajcarskim zegarkiem.
    6. Z motorem mozna sie na wiejskiej dyskotece napierdzielac
    7. 100% kadru w wizjerze.

To tak parafrazujac... ;p Tak czy siak tylko jedno cyfrowe F
    Nikon F3HP / MD-4 / Nikkor 50mm F1.4 AIS / Nikkor 105mm F2.5 AI /
    Yashica MAT 124 G

Domyślnie

pisałem oczywiście o F80, który ma większe zapotrzebowanie niż tylko światłomierz i kwestia baterii już się liczy.

Domyślnie

F80 tylko w jednym bije wszystkie Nikony na głowe - najcichsza i najbardziej delikatna praca migawki.
    Reszta to co napisales Kamil to temat rzeka gorszych i lepszych funkcjii
    A wlasnie: F100 tez ma wybierak AF jak bys nie wiedzial.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    F80 tylko w jednym bije wszystkie Nikony na głowe - najcichsza i najbardziej delikatna praca migawki.
    Wrazenia sluchowe - bezcenne A tak na serio, to ma duze znaczenie. Migawką F801 mozna spiacego obudzic. Dziwie się, ze topowe modele (F5, F6) nie maja funkcji cichej migawki. Od tego czasem uwarunkowane jest zrobienie jakiegokolwiek zdjecia.
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    Wrazenia sluchowe - bezcenne A tak na serio, to ma duze znaczenie. Migawką F801 mozna spiacego obudzic. Dziwie się, ze topowe modele (F5, F6) nie maja funkcji cichej migawki. Od tego czasem uwarunkowane jest zrobienie jakiegokolwiek zdjecia.
    Za to jak ci sie film skonczy w miejscu gdzie musisz zachowac cisze to jestes ze swoim f80 ugotowany
    Nikon F3HP / MD-4 / Nikkor 50mm F1.4 AIS / Nikkor 105mm F2.5 AI /
    Yashica MAT 124 G

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów