Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: d50 dla profana

Domyślnie d50 dla profana

Czesc
    Ludzie, jak ciezko sie Was czyta!... Jestem umordowana! Czytam i mecze sie Was zrozumiec, conieco przyswoilam, ale...
    Moim jedynym i ostatnim aparatem byl taki plastikowy Kodak, ktory dostalam na 18-stke w 1993 roku Cala klasa sie na niego zlozyla, klisze sie przekrecalo samemu, a jakze! Ten aparat sluzyl mi do niedawna, az sie rozpadl na kawalki (upuscilam). Ostatnio to juz nim po prostu szpanowalam, nikt takiego nie mial! Jakosc zdjec oczywiscie poza wszelkim komentarzem, ale wartosc emocjonalna zachowana
    Teraz chce kupic D 50. Prosze nie przewracac oczami, poradze sobie, ambitna jestem i szybko sie ucze. Potrzebny mi solidny aparat na cale zycie, calkowite amatorstwo, do fotografowania zycia, podrozy, dzieci i moze czasem jakiejs przyrody.
    Zwracam uwage na to, jak zrobione sa zdjecia, chce miec mozliwosc samej cos ustawic, a nie tylko nacisnac spust. Jakis zmysl estetyczny mam, a poza tym zamierzam sie troche obczytac i obogladac. nie planuje dokupowac zadnych dodatkowych obiektywow.
    Prosze poradzcie z jakim obiektywem uniwersalnym mam kupic body, jaka torbe i karte i ewentualnie co jeszcze. Za wszystkie poblazliwe uwagi, bym kupila sobie cyfrowke za 400 zl z gory dziekuje.
    I jeszcze: co to jest kit na litosc boska, niby wiem, ze obiektyw, ale ten Wasz profesjonalny jezyk mnie oslabia.
    Pozdrawiam wszystkich i zycze obecnosci z aparatem we wlasciwym punkcie czasoprzestrzennym!

Domyślnie

"czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

jak to ma być aparat na całe życie to D50 odpada chyba wogóle cyfrak jakikolwiek odpada, toż to jest komputer a wiesz zapewne w jakim tempie starzeją się komputery...
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

mocne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R
    mocne...
    pasuje do nicka

Domyślnie

frau-schmidt, kit to obiektyw, który można kupić oddzielnie, ale oferowany jest również przez producenta w zestawach razem z body (i wtedy jest podejrzanie tani). Nazwa pochodzi od... 'kit', czyli zestaw, komplet. Niestety, bardzo często tym samym wyrazem można określić jakość takiego obiektywu. W Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno body D50 i obiektywu Nikkor 18-200 DX VR. Jest to rozwiązanie nienajtańsze, ale masz obiektyw pokrywający praktycznie cały potrzeby amatorowi zakres, jednocześnie charakteryzujący się przyzwoitą jakością optyczną i jakością wykonania. Niestety, z lektury forum zapewne zorientowałaś się, że bydlę jest w tej chwili nie do dostania i zaczęły się nawet ruchy spekulacyjne - używane bywają wystawiane drożej niż nowe! Muszę Cię jednak zmartwić: w cyfrze nie ma mowy o jednym body na całe życie. Trzeba będzie co parę lat zmieniać... Więc może jednak droższy kompakt... (tylko nie bij!)
    Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

A więc tak KIT - to poprostu obiektyw sprzedawany w kpl. z puszką ( czytaj body czyli sam aparat bez obiektywu).
    Co do obiektywu to do D 50 proponuję kupić Nikkor 18-70 DX , lepszy optycznie od kitowego 18-50 i zwiększym zakresem + karta min 1 GB + dodatkowy akumulator , myślę że do zastosowań które podałaś wzupełności wystarczy .
    Tylko uważaj w miarę jedzenia apetyt rośnie i zakupy na tym mogą się nie skończyć
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz
    jak to ma być aparat na całe życie to D50 odpada chyba wogóle cyfrak jakikolwiek odpada, toż to jest komputer a wiesz zapewne w jakim tempie starzeją się komputery...
    No dobra, na cale zycie - to bylo takie romantyczne ujecie, po prostu zamierzam go eksploatowac az padnie, nie zmieniam rzeczy na nowsze, jak mam stare dzialajace, komorke tez mam juz juz ze 7 lat... No, tylko ciuchy kupuje ciagle nowe i duzo - czyli normalna jestem .

pebees
    Gość

Domyślnie

Kit to jest zestaw, nie obiektyw :P

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa, Wawer

Domyślnie

UUUU od razu na głęboką wodę wskakujesz (bo podejrzewam że tamten kodak nie specjalnie pozwalał na regulacje czasu naświetlania i przysłony, a pewnie ostrości też niekoniecznie). Jeśli nie masz zamiaru dokupować później żadnych obiektywów to każda lustrzanka poprostu nie ma sensu. Proponuje przyjrzyj się na przykład Canonowi A610 lub Fuji F10 lub F30 a jeśli koniecznie chcesz ambitnie to jakąś "hybryde": Canon S3IS / Sony DSC-H2 /Panasonic FZ-któryśtam albo jeśli najlepsze co się da to Sony DSC-R1. Mają niewymienne obiektywy ale lepsze niż "kity" choćby na zakres ogniskowych, Wiec jeśli nie chcesz się bawić w żąglowanie obiektywami i kupowanie kilku to D50 absolutnie odpada.

PS. Taka jedna rzecz, nie wiem czy sobie zdajesz sprawe z tego że:

1. D50 Nie kręci filmów, nie da się i koniec (Sony DSC-R1 też)
    2. D50 Nie pozwala na podgląd "na żywo" na wyświetlaczu! ekranik służy tylko i wyłącznie do podgądu już zrobionego zdjecia a nie przed zrobieniem.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów