Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: sb800

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie sb800

No i wreszcie kupiłem i cieszę się jak dziecko, ale ta instrukcja jak od aparatu mnie rozwaliła, toż to tylko lampa . I od razu pytanie jakie aparaty obsługują CLS bo instrukcja kończy się na modelu D100.
    ps. i wreszcie mam coś naprawdę japońskiego
    Mój zoom - 15 sekund na setkę

Domyślnie SB800 - pierwsze koty - robaczywki ;)

Witajcie
    Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem lampki SB800, również dzięki Waszym opiniom, chciałem więc podzielić się wrażeniami z pierwszego cielesnego kontaktu...
    1. Qrde głośno pracuje, podłączyłem starą SB28 i może natężenie dźwięku podobne ale tony sporo wyższe, trochę takie jak by bardzo cierpiała w agonii. Niby nic ale kiedy pomyślę że w ciszy kościoła ktoś robi zdjęcia pod ołtarzem...
    2. wyświetlacz prezentuje dane niczym rosyjski zegarek, nie da się tego ładniej zrobić? W starszych lampach było Ok a tu deżajn wyjęty z lat 80-tych...
    3. radosna nowina dla tych co wyrażają ogólną radość z tego że "wreszcie mam coś japońskiego" niektóre części mają wyraźny napis "made in china" ech... ci Japończycy, za jakiś czas nawet ryż zaczną importować
    4. było to podnoszone, trochę czuję się oszukany, mam SB28 i komu przeszkadzało by ta lampa pracowała w pełni z D80 (którego również nabyłem). Rozumiem Nikon musi zarabiać, ale traci klientów przez to że sprzęt nie jest w 100% kompatybilny tam gdzie utrzymanie kompatybilności można uzyskać bez większych kłopotów i utraty jakości. Chyba że znacie powód uzasadniony technicznie do takiego postępowania. Teraz, przy następnej zmianie sprzętu, zastanowię się czy nie przesiąść się na Canona czy inny wynalazek.
    5. wiem że marudzę i przepraszam Was za te wywody ale mam chyba do tego prawo jeśli:
    - używam sprzętu "światowego lidera rynku"
    - kładę ponad 1300 za coś co błyska (a jak wiecie są tacy których to dziwi )
    - targam te klamoty będąc żywą reklamą Nikona już od ponad 10 lat....

Domyślnie

Nie bronię sb800 - jak komus odpowiada to dobrze, jak nie to moze kupic inną, ale trudno mi się zgodzić z kilkoma "zarzutami"
    Moja sb800 jest w miarę cicha - nie miałem co prawda nigdy sb28, ale lamp przewinelo się przez moje ręce całkiem sporo.
    Wyświetlacz pokazuje wszystkie informacje jakie sa potrzebne - fakt nie jest kolorowy i nie ma animacji, ale lepsze to niż kontrolki oparte na klilku ledach . Ja nie mam zastrzeżeń - ale ja zawsze miałem dziwny gust.
    Nigdy nie sprawdzałem gdzie jest wyprodukowana lampa - ale jak wróce do domu to sprawdzę - chociaz jakie to ma znaczenie ?
    Ja tez czuję się oszukany - jak 2,5 roku temu kupowałem d70 to nikt mi nie powiedział, że moje lampy dedykowane dla nikona nie będa działały z nim. Musiałem kupić sb800 (600 wówczas nie było na rynku za bodajże 1900 zł - i tylko dlatego tak tanio bo bez faktury z prywatnego importu)
    Powód jest prosty - niższe koszty aparatu, który nie musi miec wbudowanego zdublowanego układu pomiarowego, a przy okazji sprzeda się lepiej nowa lampa.
    Taragam klamoty ze znaczkami nikona dłużej i nie stać mnie na zmianę systemu. Po za tym gdzie jest pewność, ze będzie lepiej u innych ?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekka Zobacz posta
    Moja sb800 jest w miarę cicha - nie miałem co prawda nigdy sb28, ale lamp przewinelo się przez moje ręce całkiem sporo.
    Wyświetlacz pokazuje wszystkie informacje jakie sa potrzebne - fakt nie jest kolorowy i nie ma animacji, ale lepsze to niż kontrolki oparte na klilku ledach . Ja nie mam zastrzeżeń - ale ja zawsze miałem dziwny gust.
    No a ja właśnie porównuję do SB 28.... Nieco starszy sprzęt.
    Nie twierdzę że SB 800 ma śpiewać i wyświetlać filmy ale niech jej wyświetlacz nie będzie mniej estetyczny od tego co wyprodukowali kilka lat temu. Jeśli będziesz miał możliwość pobaw się SB 28 zrozumiesz moje "wywody"

Cytat Zamieszczone przez irekka Zobacz posta
    Nigdy nie sprawdzałem gdzie jest wyprodukowana lampa - ale jak wróce do domu to sprawdzę - chociaz jakie to ma znaczenie ?
    Nie twierdzę że lampa wyprodukowana jest w ChRLD tylko że "niektóre części mają wyraźny napis "made in china" np. pojemnik na dodatkową baterię...

Generalnie zestaw moich zgryźliwych uwag dotyczył traktowania klientów przez koncerny dla których są najwyższym dobrem a których traktują jak stado baranów do strzyżenia któremu aplikuje się opium marketingu...
    Ale przecież nie zmienię jedynie słusznego systemu N.....

pozdrawiam

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zygy007 Zobacz posta
    No a ja właśnie porównuję do SB 28.... Nieco starszy sprzęt.
    Nie twierdzę że SB 800 ma śpiewać i wyświetlać filmy ale niech jej wyświetlacz nie będzie mniej estetyczny od tego co wyprodukowali kilka lat temu. Jeśli będziesz miał możliwość pobaw się SB 28 zrozumiesz moje "wywody"
    miałem sb 28 teraz mam sb800 - obie pracowały tak samo cicho. Byc może moje ucho jest mniej wrażliwe na wysokie dźwięki. Osobiście nie uważam żeby sb800 była głośna.

Cytat Zamieszczone przez zygy007 Zobacz posta
    Nie twierdzę że lampa wyprodukowana jest w ChRLD tylko że "niektóre części mają wyraźny napis "made in china" np. pojemnik na dodatkową baterię...

pozdrawiam
    Jkie to ma znaczenie w czasach gdy lada dzień będziemy jedli na sniadanie bułeczki made in china ...

Uprawnienia umieszczania postów