Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlopis Zobacz posta
    Czytajcie dobrze to co napisałem, autor postu zamierza oprzec się na obudowie GoolerMaster 332, wiec do niej odniosłem swoje uwagi, jest ona fabrycznie wyposażona w wentylator 120mm z tyłu obudowy pod zasilaczem. Mam zasilacz Chieteca 500W.
    W tej obudowie , jak napisałem miałem w chwili zakupu dwa dyski odsunięte od siebie, ich temperwtura przekraczała 40 st.C. Po kilku dniach zamonntowałem wentylator nawiewający powietrze z przodu obudowy, różnica na dyskach 15 st.C
    Nie prawda jest że najważniejszy jest wywiew, szczeliny i wszelkie otwory bliske tyłowi obudowy zrobią "spiecie" to przez nie przede wszystkim zasysane będzie powietrze. Tego typu zajwiska musiałem przewidywac przy projektowaniu wentylacji ogólnej i miejscowej, przy projektowaniu działów i stanowisk lakierniczych i nie tylko.
    Z całym szacunkiem, kiedyś studentów mocno męczono na Wydziale Budowy Maszyn, z przedmiotów takich jak wytrzymałośc materiałów, mechanika, hydromechanika, termodynamika i kilku innych.
    Polecam pooglądanie testów a zobaczysz co jest najważniejsze. Gdybyś miał dobry obieg powietrza w budzie to dołożenie wentyla przy dyskach nie dało by spadku temp. o 15 stopni !!!

ps. zasysane powietrze jest głównie przez otwory o mniejszym "oporze" więc przez duże otwory ... przy wąskich szczelinach "przepustowość" jest znacznie mniejsza więc tamtędy mniejszy % powietrza się będzie przedostawał ... zresztą zawsze można uszczelnić szczeliny które są nieporządane
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 25-01-2009 o 10:44

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Polecam pooglądanie testów a zobaczysz co jest najważniejsze. Gdybyś miał dobry obieg powietrza w budzie to dołożenie wentyla przy dyskach nie dało by spadku temp. o 15 stopni !!!

ps. zasysane powietrze jest głównie przez otwory o mniejszym "oporze" więc przez duże otwory ... przy wąskich szczelinach "przepustowość" jest znacznie mniejsza więc tamtędy mniejszy % powietrza się będzie przedostawał ... zresztą zawsze można uszczelnić szczeliny które są nieporządane
    W tym wątku zabieram ostatni raz głos.
    Merytorycznie, tematem jest obudowa CoolerMaster 332, a więc taka jaką mam. Fabrycznie wyposażona została w dwa wieksze otwory po lewej stronie obudowy, umieszczone kilka centymetrów od jej końca. Z jednego korzysta się do chłodzenia procesora a drugi słuzy do wentylacji ogólnej. Dziekuję za miły poranek, przyjemnego dnia.
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

Jeszcze do autora wątku ... koszt chieftec jest większy ale może nie jakoś masakrycznie a moim zdaniem jest wart dołożenia pieniędzy. Miałem kilka obudów i Chieftec mnie pozytywnie zaskoczył (solidność , taki obieg powietrza że ważne komponenty chłodzi bez specjalnych zabiegów). Koszt Chieftec + wentyl to jakieś 200 lub niewiele ponad PLN , Cooler Master kosztuje kilkadziesiąt PLN mniej.

Cytat Zamieszczone przez wlopis Zobacz posta
    W tym wątku zabieram ostatni raz głos.
    Merytorycznie, tematem jest obudowa CoolerMaster 332, a więc taka jaką mam. Fabrycznie wyposażona została w dwa wieksze otwory po lewej stronie obudowy, umieszczone kilka centymetrów od jej końca. Z jednego korzysta się do chłodzenia procesora a drugi słuzy do wentylacji ogólnej. Dziekuję za miły poranek, przyjemnego dnia.
    Wybacz że się trochę droczyłem. Miłego dnia.

Domyślnie

ja sie ogolnie odnioslem co do wietrzenia. bo pewnosci czy do kazdej budy CM daja wiatrak to nie mam. generalnie owiewanie dyskow jest dobrym pomyslem. mozesz tez Kyle sprawdzic u siebie na chieftecu. moze sie okazac ze 2x92 chodzace na 5v wyciagajace powietrze znad dyskow moze dac 10stopni roznicy. u mnie tak chodza 3wentyle i dyski maja 22-25stopni (w skrocie ciezko ocenic czy dany dysk dziala jesli glowica nie pracuje).
    co do projektowania. to sporo zalezy od budowy danej budy. ale kiedys testowalem na roznych ukladach i wygrywal zawsze uklad w ktorym liczba wiatrakow wyciagajacych >= wdmu****acych. oczywiscie wszystko z glowa.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Ta buda chiefteca jest rewelacyjna mam taka od 2 lat i cieszy dalej oko. Zasilacz jak dla mnie tylko tagan - rewelacja. Wentyl skuteczny na procek - ja miłuje mojego zalmana cnps 9500 ale to juz kwestia marki i upodobnia - jedni foca N inni C.

Domyślnie

Zamiast stosować pierdylion wiatraków do przewietrzania pudła, nie lepiej zastosować jednego dużego, zamontowanego na lewej ścianie obudowy?

Tyle, że musi to być naprawdę sporych rozmiarów wiatrak (może mieć zasilanie 230V).

Ja stosuje takie patenty, zresztą z dobrym skutkiem.

A jak już wtłoczycie do pudła powietrze pod odpowiednim ciśnieniem z zewnątrz, to już ono sobie znajdzie otwory, aby sie wydostać.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

W ogóle to chłodźmy wodą, i lepiej i cicho...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Witam!
    Mam podobne pytanie co kolega.
    Chce kupić komputer do obróbki foto(CNX2) i projektowania CAD.

1) AMD X2 6000+ BOX (jest jeszcze wersja 65W) - ew.AMD X2 5600+ BOX
    2) z płytą właśnie mam największy problem. Nie mam pojęcia czym się różnią(oprócz ceny), jak dobrać odpowiednią.
    3) 2GB DDR Kingston 800MHz - na początek, później dokupię dodatkowe dwa GB
    4) karta graficzna jakaś tania do 200-250zł, nieistotne
    4) WD 320GB 7200rpm 16MB SATA-II
    5) obudowa - jak najtańsza, wygląd nie ma znaczenia
    6) zasilacz - i tu kolejny problem..z czym to sie je??

wszystko chcę kupić tu, mogę wydać ok.1500-1650zł.
    będę wdzięczny za fachową pomoc

Domyślnie

nikt nie wie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K0L0 Zobacz posta
    Witam!
    Mam podobne pytanie co kolega.
    Chce kupić komputer do obróbki foto(CNX2) i projektowania CAD.

1) AMD X2 6000+ BOX (jest jeszcze wersja 65W) - ew.AMD X2 5600+ BOX
    2) z płytą właśnie mam największy problem. Nie mam pojęcia czym się różnią(oprócz ceny), jak dobrać odpowiednią.
    3) 2GB DDR Kingston 800MHz - na początek, później dokupię dodatkowe dwa GB
    4) karta graficzna jakaś tania do 200-250zł, nieistotne
    4) WD 320GB 7200rpm 16MB SATA-II
    5) obudowa - jak najtańsza, wygląd nie ma znaczenia
    6) zasilacz - i tu kolejny problem..z czym to sie je??

wszystko chcę kupić tu, mogę wydać ok.1500-1650zł.
    będę wdzięczny za fachową pomoc
    Już lepiej model 5600+ 65W (nie ma modelu 6000+ z TDP mniejszym niż 89W). - 280 PLN
    http://products.amd.com/en-us/Deskto...x?id=451&id=34
    http://products.amd.com/en-us/Deskto...x?id=35&id=422
    Widzę że w Twoim sklepie mają wersję 125W modelu 6000+ i 89W modelu 5600+ - nie kupuj tam ... chyba że mają błąd na stronie.
    Płyta główna ... np. Gigabyte GA-MA770-DS3 - 300 PLN
    RAM - ja bym kupił 4 GB (2x2) - 160 PLN
    Karta GF 9400
    Dysk - jednotalerzowy WD albo Seagate ST3500418AS 500GB
    Zasilacz - mam Seasonic S12II - ~200 PLN ... nie będziesz zawiedziony
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 28-01-2009 o 10:21

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów