Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie statyw pod średni format

Witam,
    Przymierzam się do zakupu statywu. Sprzęt jakim dysponuję jest w stopce, mam też średni format - hasselblada.
    Wstępnie zdecydowałem się na statyw manfrotto 055XPROB z głowicą 808RC4. Jeśli chodzi o nogi, to nie mam większego dylematu. Chciałbym się jednak podpytać czy warto zainteresować się jakąś inną głowicą, może kulową?
    b.
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

podobno głowica manfrotto 410 jest rewelacyjna.
    Znajomy używa z bronicą sqai i jest bardzo zadowolony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szelas Zobacz posta
    podobno głowica manfrotto 410 jest rewelacyjna.
    Znajomy używa z bronicą sqai i jest bardzo zadowolony.
    Dzięki za odzew
    A czy mógbyś się podpytać kolegi jak jest z szybkością takiej głowicy? Czy 410 umożliwia dość szybie przekadrowanie? Czy te małe gałki nie są przypadkiem niewygodne? Pewnie model 405 byłby najlepszy, ale ta cena i waga...
    Jeśli chodzi o zastosowanie, to potrzebuję w miarę uniwersalną głowicę. W makro się nie bawię, krajobrazy i portrety owszem.
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

i co kupiłeś? tez się przymierzam
    F50; F80; S3 Pro; D90; 28 2,8; 50 1,4; 50 1,8; 18-55 VRII, 17-55 2,8; 24-120 2,5-5,6D; 35-105 3,5-4,5; AF 80-200 2,8; SB-900; YN-460, Franka Solida III, Bronka S2A, Fuji GA645Zi, Mamiya 7II

Domyślnie

Nie są niewygodne - pierwszą od strony statywu ustawiasz z grubsza, drugą dokręcasz już bardziej precyzyjnie Ja jestem z MF 410 bardzo zadowolony.
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Ale fakt faktem, że 410 zdecydowanie nie jest najszybszą głowicą świata, jest bardzo precyzyjna i stabilna, jednak gdy trzeba szybko przestawić w 2 lub 3 płaszczyznach, trwa to dłużej i jest mniej wygodne niż na zwykłej 3d.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Wspomnianą głowicę M 410 używam od wielu lat i uważam,że w fotografii przyrodniczo-krajobrazowej jaką uprawiam nie ma lepszej.Oczywiście głowica kulowa umożliwia o wiele szybszą
    zmianę położenia aparatu lecz przewagę 410 widać jeżeli zależy nam na precyzyjnym kadrowaniu zwłaszcza jak podpięty jest jakiś teleobiektyw.Szybką zmianę pozycji w 410 umożliwiają
    blokady, niestety nie można pozostawić je w pozycji odblokowanej.Po ponad dziesięcioletnim niezbyt intensywnym użytkowaniu jakimś cudem zgubiła mi się guma z pokrętła,a w środkowych
    zakresach pracy pokrętła "chodzą" wyraźnie lżej niż przy krańcach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Śli Zobacz posta
    i co kupiłeś? tez się przymierzam
    Ja pod średniaka mam 055xprob + 496rc2 i jest ok, mimo że głowica nie jest szczytem marzeń.
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

ja używam od miesiąca do D700 głowicy kulowej Manfrotto 327 RC2 i jestem bardzo zadowolony ze względu na łatwość zmiany położenia - jeden przycisk i mam dowolność obrotu. Nogi jak wyżej. nie daje może super precyzji, ale za to łatwość manewru jest rewelka.

Domyślnie

Frotka 496, ze średnim formatem daje sobie radę.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Uprawnienia umieszczania postów