Close

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 113

Wątek: F 65 czy F70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Populares
    Można kreatywnie fotografować Smieną. Gorzej: można kreatywnie fotografować compaktem z "free focus". Tylko proszę mnie nie przekonywać, że brak podglądu głębi ostrości świadczy o tym, że aparat jest bardziej profi i w ogóle zaprojektowany pod kątem kreatywnego fotografowania.
    Idąc dalej twym tokiem rozumowania, śmiało można powiedzieć że żadna lustrzanka nie nadaje się do kreatywnej fotografii. Takie warunki ewentualnie spełniał by duży format (podwójny wyciąg miecha, pokłony i przede wszystkim duży obraz na matówce).
    Co mi po podglądzie GO na ciemnej mikroskopijnej matówce. Tylko mi nie mów że przy ostro skręconym szkle, widzisz czy masz ostre jakieś szczegóły w cieniach przy podglądzie GO.
    To jest taki sam bajer, jak każdy inny czasami nawet przydatny, ale dla mnie lepszym i bardziej przydatnym jest rozpiska GO na szkle niż ten przycisk w body.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

To jest taki sam bajer, jak każdy inny czasami nawet przydatny,
    Tak, podobnie jak regulacja ostrości - bajer, czasami nawet przydatny.
    Wiele aparatów tego nie ma, a zdjęcia robią.

Domyślnie

No pewnie. Co po niektóre to nawet obiektywu nie mają i robią.
    Powiedz to wszystkim małym i wielkim fotografom używających np. dalmierzowych lejek, że ich sprzęt jest do bani bo nie ma podglądu go, a oni przez to nie zrobią kreatywnej fotografi.
    Zabiją cię śmiechem
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    No pewnie. Co po niektóre to nawet obiektywu nie mają i robią.
    Powiedz to wszystkim małym i wielkim fotografom używających np. dalmierzowych lejek, że ich sprzęt jest do bani bo nie ma podglądu go, a oni przez to nie zrobią kreatywnej fotografi.
    Zabiją cię śmiechem
    Choćby sami pękli z tego śmiechu, to ich dalmierzowce nigdy nie będą miały podglądu GO: bo nie są lustrzankami. Dlatego dziś (prawie) nikt nie fotografuje dalmierzowcem. Chyba, że kompakty zaliczymy do dalmierzowców...

Domyślnie

Choćby sami pękli z tego śmiechu, to ich dalmierzowce nigdy nie będą miały podglądu GO: bo nie są lustrzankami. Dlatego dziś (prawie) nikt nie fotografuje dalmierzowcem. Chyba, że kompakty zaliczymy do dalmierzowców...
    I co z tego. Lustrzanka to jakaś wyrocznia jest czy co? Są rzeczy do których nadaje się tak samo jak piła do wbijania gwoździ. Jest to na pewno jedena z bardziej uniwersalnych konstrukcji, ale twierdzenie że tylko lustrzanka z podglądem GO nadaje się do kreatywnej fotografii, jest bełkotem straszesznym.
    Co do dalmierza ma jedną kolosalną zaletę w porównanu z lustrzanką "nie klepie lustrem", o łatwiejszej konstrukcji szkieł nie wspomnę.
    pozdrawiam Krzysiaczek

sailor
    Gość

Domyślnie

o łatwiejszej konstrukcji szkieł nie wspomnę.
    i obiektywami z centralna migawka dajaca czasy synchro na calym zakresie :P

ale mimo to to jzu zabawki dla fanatykow

Domyślnie

[quote="szymony"]
    I co z tego. Lustrzanka to jakaś wyrocznia jest czy co?
    Autor wątku nie pytał o aparat dalmierzowy, ani o kamerę wielkoformatową. Dlatego w bieżącym kontekście lustrzanka małoobrazkowa jest dla nas punktem odniesienia.

Są rzeczy do których nadaje się tak samo jak piła do wbijania gwoździ. Jest to na pewno jedena z bardziej uniwersalnych konstrukcji, ale twierdzenie że tylko lustrzanka z podglądem GO nadaje się do kreatywnej fotografii, jest bełkotem straszesznym.
    Co do dalmierza ma jedną kolosalną zaletę w porównanu z lustrzanką "nie klepie lustrem", o łatwiejszej konstrukcji szkieł nie wspomnę.
    Jak wiadomo nie ma jednego aparatu idealnego dla wszystkich. Jednak obowiam się, że ci, którzy jednak zdecydowali się na dalmierza (a stawiam tezę, że jest to dziś margines), zrobili to nie dlatego, że za wszelką cenę chcieli się pozbyć podglądu GO, lecz dlatego, że dla nich dalmierz ma jakieś inne, ważniejsze właściwości. Nikt tu nie próbuje wykazać wyższości lustrzanki nad każdym innym rozwiązaniem. Wiadomo, że w lustrzance pewnych rzeczy nie ma i nie będzie - np. migawka centralna (a może jakaś lustrzanką z migawką centralną jest? Tylko proszę nie pisać o Hasselbladzie, bo wiadomo, że nie o to tu chodzi). Jednak jeżeli już idziemy na kompromis i bierzemy do ręki lustrzankę, to pozbywanie się na własne życzenie tego, co jest jedną z najbardziej istotnych zalet lustrzanki - cech lustrzanki jako takiej - jest dla mnie niezrozumiałe: dziś body z podglądem GO nie jest droższe od tych bez (jak to było kiedyś i prawdopodobnie dlatego ludzie jednak kupowali lustrzanki bez PGO).

Domyślnie

Nie rozumiem zupelnie co sie tak przyczepiles do tego podgladu GO? Kilka osob Ci mowi ze to tylko "bajer", ja sam tej funkcji praktycznie nie uzywam bo po prostu czesto mija sie to z celem. Zazwyczaj dosc latwo mozna sie nauczyc "czuc" GO bez potrzeby jej sprawdzania ewentualnie pomagajac sobie oznaczeniem jej na obiektywie. A jak juz chcesz wiedzic dokladnie to trzeba to sobie niestety obliczyc i zaden podglad GO w F65 Ci tutaj nic nie da bo zwyczajnie jest za malo dokladny (czytaj za maly i za ciemny wizjer). Natomiast faktem jest ze korpus F65 mocno ogranicza chocby przez brak mozliwosci wyboru sposobu pomiaru swiatla czy brak spota. A wiem co pisze bo moja siostra ma ten aparat i czasem robie nim zdjecia. Naprawde mozna lepiej wydac pieniadze ktore on kosztuje.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Nie rozumiem zupelnie co sie tak przyczepiles do tego podgladu GO? Kilka osob Ci mowi ze to tylko "bajer",
    Jeżeli tak, to muszą mieć rację. Ale gdyby jeszcze mówili trochę głośniej, to ich racja byłaby większa.

A jak juz chcesz wiedzic dokladnie to trzeba to sobie niestety obliczyc i zaden podglad GO w F65 Ci tutaj nic nie da bo zwyczajnie jest za malo dokladny (czytaj za maly i za ciemny wizjer).
    Za ciemny? Tu mnie zaskoczyłeś. Być może używasz ciemnych obiektywów?
    Co do tego, czy za mały, to dla mnie jest w sam raz.

Tak, czy inaczej w tym za małym i za ciemnym wizjerze widzę GO niekończenie lepiej, niż gdybym musiał do tego celu używać linijki, kalkulatora i oczu duszy/wyobraźni.

Natomiast faktem jest ze korpus F65 mocno ogranicza chocby przez brak mozliwosci wyboru sposobu pomiaru swiatla
    Nie doczytałeś instrukcji obsługi.

brak spota.
    A ja spota nie używam (poza studiem, ale w studio dla odmiany nie używam F65, a jeżeli już chciałbym użyć F65 w studio, to mam do dyspozycji prawdziwego spotmetera Minolty, a nie namiastkę, jaką dają spoty w aparatach).

Naprawde mozna lepiej wydac pieniadze ktore on kosztuje.
    Zawsze można lepiej wydać pieniądze. Np. kupić futro kochance - na pewno będzie więcej pożytku, niż z zakupu jakiegokolwiek aparatu.

Domyślnie

Zaczynam odnoscic wrazenie ze jakakolwiek merytoryczna rozmowa z Toba nie ma sensu, podobnie jak bylo ze sprawa slajdow na pl.rec.foto ale co mi tam odpisze Ci merytorycznie:

Za ciemny? Tu mnie zaskoczyłeś. Być może używasz ciemnych obiektywów?
    po pierwsze popatrz do mojej stopki, po drugie jesli chcesz sprawdzac GO to polega to na przymknieciu obiektywu a co za tym idzie obraz robi sie ciemniejszy (nie ma sensu sprawdzac GO na pelnej dziurze)

Kod:
    Co do tego, czy za mały, to dla mnie jest w sam raz.
    a patrzyles kiedys w wizjer jakiegos aparatu z jasna matowka i wiekszym polem? (np F90x, F70 ze o F4 nie wspomne, a i tak sa inne jeszcze lepsze w tym zakresie)

Tak, czy inaczej w tym za małym i za ciemnym wizjerze widzę GO niekończenie lepiej, niż gdybym musiał do tego celu używać linijki i oczu wyobraźni.
    No patrz a ja np przy mocno domknietej przyslonie nie wiedze praktycznie nic i chcac znac efekt musze polegac raczej na wyobrazni i ewentualnie obliczeniach (ps linijka wcale nie jest konieczna)

Nie doczytałeś instrukcji obsługi.
    Nie masz o tym akurat pojecia, wiem ze jedyna mozliwoscia zmiany sposobu pomiaru swiatla jest przejscie w tryb M i uwazam to za rozwiazanie praktycznie pozbawione sensu, to juz lepiej jest w F75

A ja spota nie używam (poza studiem, ale w studio dla odmiany nie używam F65, a jeżeli już chciałbym użyć F65 w studio, to mam do dyspozycji prawdziwego spotmetera Minolty, a nie namiastkę, jaką dają spoty w aparatach).
    Ale sa inni ktorzy jednak uzywaja takze poza studiem i bynajmniej nie jest to namiastka. Swoja droga za cene dobrego swiatlomierza zewnetrznego ze spotem mozna kupic niezly aparat

Zawsze można lepiej wydać pieniądze. Np. kupić futro kochance - na pewno będzie więcej pożytku, niż z zakupu jakiegokolwiek aparatu.
    Pozwole sobie nie komentowac.
    Pozdrawiam Karol

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów