Close

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 121

Domyślnie

Błysk w oku ?? A w czym on przeszkadza ??
    Bardziej bym się martwił o mrużenie oczu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Błysk w oku ?? A w czym on przeszkadza ??
    ano brzydko wygląda taki centralny punktowy błysk
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Nie przetestowałem jeszcze tej zasłonki na lampę wbudowaną, ale przysposobiłem posiadane filtry do montażu na lampach. Historyjka obrazkowa tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Nie przetestowałem jeszcze tej zasłonki na lampę wbudowaną, ale przysposobiłem posiadane filtry do montażu na lampach. Historyjka obrazkowa tutaj
    od razu widać żeś "technicznie" uzdolniony

No a tak poważnie to...bardzo fajny pomysł na uczepienie tych filterków do lamp.

Domyślnie

a może lepiej tak... 2 warstwowa L-ka (z gubszej folii - np z okładek) pod lub na rzepie, z miejscem na wsuwany filtr, mocowanie 1 stronne umożliwi operowanie kartonikiem...

Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Aaa ok. W porządku.

Dla mnie jednak nawet większą zaletą stosowania osłony jest to, że nie błyskam po oczach osobie fotografowanej.
    To jest inny temat.

Swoją drogą muszę sprawdzić to co mówisz, bo u siebie nie zauważyłem takich błysków, tylko, że lampy Slave pracowały zawsze w TTL. Nie wiem, czy to ma jakiś związek, czy po prostu ten błysk nie był u mnie widoczny, bo może to ja się mylę...
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Rozochociłem się wczorajszą zabawą z filtrami, więc w ramach rozrywki zrobiłem dzisiaj wreszcie tę zasłonkę na lampę wbudowaną. Jest to wersja 0.0.0.1 beta, ale do czasu jej przetestowania w akcji pozostanie taka, jaką jest.

- 1 - zaczęło się od poszukiwania sposobu zrobienia trzymadła - stwierdziłem, że najlepiej będzie zrobić to z kawałka plastiku, który wydobyłem dokonując destrukcji pojemnika na wodę destylowaną

- 2 - wyciąłem go ładnie i przygotowałem zasłonki

- 3 - zbliżenie obiektu

- 4 - generalnie ładnie się trzyma - to w miarę miękki kawałek plastiku, więc go sobie przygiąłem tak, że wisi na górze lampy, a końcówki zachodzą za jej kawałki, tak aby się trzymały - i się nawet to trzyma

- 5 - po testach - w sumie minimalna przestrzeń między filtrem a lampą jest, ale udało mi się go przysmażyć przyznam jednak, że podczas normalnej pracy to nie powinno się zdażyć - tutaj efekt około 10 błysków na 1/2 mocy, a potem kilku (około 5) pełną mocą wbudowanej; narazie zostawiam to jak jest, bo nadal działa - jak będzie problem to wymienię kliszę na nową; i jeszcze raz napiszę - podczas normalnej pracy (tzn. lampa wbudowana na -- i tylko steruje zdalnymi, poza tym nie błyskamy 15 razy pod rząd) mało prawdopodobne jest, aby to się tak przypaliło

Domyślnie

w sumie minimalna przestrzeń między filtrem a lampą jest, ale udało mi się go przysmażyć przyznam jednak, że podczas normalnej pracy to nie powinno się zdażyć - tutaj efekt około 10 błysków na 1/2 mocy, a potem kilku (około 5) pełną mocą wbudowanej; narazie zostawiam to jak jest, bo nadal działa - jak będzie problem to wymienię kliszę na nową; i jeszcze raz napiszę - podczas normalnej pracy (tzn. lampa wbudowana na -- i tylko steruje zdalnymi, poza tym nie błyskamy 15 razy pod rząd) mało prawdopodobne jest, aby to się tak przypaliło
    Zbyszku - ja np. często fotografuję własne dziecko - bardzo cenię sobie system Nikona za gotowość do oddawania "strzałów" lamp praktycznie od razu po odpaleniu poprzedniej i nie wyobrażam sobie innej opcji bo ... dzieciak nie pozuje tak jak modelki/e. Tu liczy się każda chwila

IMO Twój pomysł zatem może się sprawdzić przy b. rzadkich "strzałach" / min.

Domyślnie

Spoko-loko. Sprawdzimy. Jak się nie sprawdzi, będzie oryginalna zaślepka

Ale to prawda, że przy dzieciach liczy się każda chwila - jeszcze chyba nigdy nie mi się ustawić dwóch zdalnych lamp - zawsze kończyło się na jednej. Nie wiem po co chcę trzecią SB i dlaczego używam stałek ...

Domyślnie

Obiecane foty samego panelika :

Ustawiłem tam bateryjkę dla lepszego rozeznania i skali.
    Wbrew pozorom panelik SG-3IR nie prezentuje się tandetnie. Jego cena oficjalna w NPL to 43 PLN brutto.
    Nie mam pojęcia czemu zatem niektórzy żądają za niego nawet ponad 100 PLN (!).
    Dla mnie osobiście - bardzo przydatny gadżet.

ps.
    jedyną "upierdliwą" sprawą jest ściąganie tego panelika z sanek aparatu gdyż jak dobrze zaskoczy bolec mocujący panelika to trzeba potem mieć pazurka do podważenia tegoż bolca - inaczej się nie ściągnie (nie próbowałem na siłę ).
    Ostatnio edytowane przez Polsar74 ; 01-02-2009 o 10:25

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów