Błysk w oku ?? A w czym on przeszkadza ??
Bardziej bym się martwił o mrużenie oczu![]()
Szukaj
Błysk w oku ?? A w czym on przeszkadza ??
Bardziej bym się martwił o mrużenie oczu![]()
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
a może lepiej tak... 2 warstwowa L-ka (z gubszej folii - np z okładek) pod lub na rzepie, z miejscem na wsuwany filtr, mocowanie 1 stronne umożliwi operowanie kartonikiem...
Pozdr. Darek
D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
Rozochociłem się wczorajszą zabawą z filtrami, więc w ramach rozrywki zrobiłem dzisiaj wreszcie tę zasłonkę na lampę wbudowaną. Jest to wersja 0.0.0.1 beta, ale do czasu jej przetestowania w akcji pozostanie taka, jaką jest.
- 1 - zaczęło się od poszukiwania sposobu zrobienia trzymadła - stwierdziłem, że najlepiej będzie zrobić to z kawałka plastiku, który wydobyłem dokonując destrukcji pojemnika na wodę destylowaną
- 2 - wyciąłem go ładnie i przygotowałem zasłonki
- 3 - zbliżenie obiektu
- 4 - generalnie ładnie się trzyma - to w miarę miękki kawałek plastiku, więc go sobie przygiąłem tak, że wisi na górze lampy, a końcówki zachodzą za jej kawałki, tak aby się trzymały - i się nawet to trzyma
- 5 - po testach - w sumie minimalna przestrzeń między filtrem a lampą jest, ale udało mi się go przysmażyćprzyznam jednak, że podczas normalnej pracy to nie powinno się zdażyć - tutaj efekt około 10 błysków na 1/2 mocy, a potem kilku (około 5) pełną mocą wbudowanej; narazie zostawiam to jak jest, bo nadal działa - jak będzie problem to wymienię kliszę na nową; i jeszcze raz napiszę - podczas normalnej pracy (tzn. lampa wbudowana na -- i tylko steruje zdalnymi, poza tym nie błyskamy 15 razy pod rząd) mało prawdopodobne jest, aby to się tak przypaliło
Zbyszku - ja np. często fotografuję własne dziecko - bardzo cenię sobie system Nikona za gotowość do oddawania "strzałów" lamp praktycznie od razu po odpaleniu poprzedniej i nie wyobrażam sobie innej opcji bo ... dzieciak nie pozuje tak jak modelki/e. Tu liczy się każda chwila
IMO Twój pomysł zatem może się sprawdzić przy b. rzadkich "strzałach" / min.
Spoko-loko. Sprawdzimy. Jak się nie sprawdzi, będzie oryginalna zaślepka
Ale to prawda, że przy dzieciach liczy się każda chwila - jeszcze chyba nigdy nie mi się ustawić dwóch zdalnych lamp - zawsze kończyło się na jednej. Nie wiem po co chcę trzecią SB i dlaczego używam stałek ...![]()
![]()
Obiecane foty samego panelika :
Ustawiłem tam bateryjkę dla lepszego rozeznania i skali.
Wbrew pozorom panelik SG-3IR nie prezentuje się tandetnie. Jego cena oficjalna w NPL to 43 PLN brutto.
Nie mam pojęcia czemu zatem niektórzy żądają za niego nawet ponad 100 PLN (!).
Dla mnie osobiście - bardzo przydatny gadżet.
ps.
jedyną "upierdliwą" sprawą jest ściąganie tego panelika z sanek aparatu gdyż jak dobrze zaskoczy bolec mocujący panelika to trzeba potem mieć pazurka do podważenia tegoż bolca - inaczej się nie ściągnie (nie próbowałem na siłę).
Ostatnio edytowane przez Polsar74 ; 01-02-2009 o 10:25
Skontaktuj się z nami