Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 121

Domyślnie

Tak, ale pamiętaj, że ja to tylko na wbudowaną zakładam, a nie na palnik SB-xxx. Zresztą zrobię testy dzisiaj wieczorem i dam znać.

Poza tym pochwalę się, że kupiłem rzep Będę dzisiaj wreszcie moje filtry żelowe dostosowywał do montażu na lampie - ale o tym pochwalę się już w wątku o strobingu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Tak, ale pamiętaj, że ja to tylko na wbudowaną zakładam, a nie na palnik SB-xxx. Zresztą zrobię testy dzisiaj wieczorem i dam znać.
    Zbyszku domyślałem się że montujesz kliszę na l.wbudowaną w body - ale to w końcu też lampa błyskowa wiec uwaga może być i do niej zastosowana (IMO). Jakby co ... ostrzegałem

Domyślnie

Może się mylę, ale czy nie wystarczy ustawić w CLSie tak lampy wbudowanej, czy założonej jako sterownik na sanki, żeby nie błyskała w trakcie robienia zdjęcia, a działała tylko jako sterownik dla pozostałych lamp. W ustawieniach dla mastera można tę lampę po prostu wyłączyć i wtedy jej błysk powinien być niewidoczny na zdjęciu.
    Odpalam czasami SB800 z lampy wbudowanej w D300. Wbudowana jest jako master, ale przy niej w menu aparatu ustawiam, nie tryb TTL, ani żaden inny tylko "--", wtedy lampa emituje tylko błyski wyzwalające dla Pozostałych sabinek, których parametry można ustawiać osobno w dwóch grupach. Błysk wbudowanej nie jest wtedy widoczny na zdjęciach.
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, że o to Wam chodzi?
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    W ustawieniach dla mastera można tę lampę po prostu wyłączyć i wtedy jej błysk powinien być niewidoczny na zdjęciu.
    nie chce ktoś kupić SG-3IR??
    ale z nas głąby Panowie str.294 instrukcji D300 :
    Sterownik błysku :
    TTL - wiadomo
    M - też jasne
    -- wbudowana lampa błyskowa nie emituje błysku, ale świeci dioda wspomagania AF. Wbudowana lampa błyskowa musi być podniesiona, aby mogła emitować przedbłyski monitorujące.

Zrobiłem test, w pierwszej chwili myślałem, że się mylisz bo błysk był ale cień na zdjęciu niczym się nie różnił od ujęć zrobionych z panelem SG-3IR.
    Nie dziwię się, że panel jest trudny do dostania. Pewno inni już dawno na to wpadli i go nie potrzebują
    Kiedyś mnie kumpel posiadający D50 przekonywał, że musi się dać wyzwolić bez błysku.
    Ja mu nie uwierzyłem bo wydawało mi się to zbyt piękne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    Odpalam czasami SB800 z lampy wbudowanej w D300. Wbudowana jest jako master, ale przy niej w menu aparatu ustawiam, nie tryb TTL, ani żaden inny tylko "--", wtedy lampa emituje tylko błyski wyzwalające dla Pozostałych sabinek, których parametry można ustawiać osobno w dwóch grupach. Błysk wbudowanej nie jest wtedy widoczny na zdjęciach.
    Jest widoczny. Zobacz na zdjęcie 2 z setu 4 zdjęć wklejonych kilka postów wyżej. W tym przypadku lampa wbudowana była na --, a zdalna na M.

Domyślnie

Robiłeś zdjęcie z niewielkiej odległości, mogło zarejestrować odbite przedbłyski. Ja na zdjęciach nie widzę różnicy między zdjęciem z panelem i z wył.lampą.

Domyślnie

No chwila - jak nie ma różnicy.

Bez zasłonięcia wbudowanej (oczywiście ona w trybie --)

Z zasłoniętą wbudowaną:

Na pierwszym cały przód 85/1.8 jest oświetlony, a do tego jest wielki odblask na osłonie przeciwsłonecznej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    No chwila - jak nie ma różnicy.
    Nie, źle mnie zrozumiałeś. Nie widzę różnicy na zdjęciach przeze mnie zrobionych z panelem i bez.
    Twoje są zrobione z bliska, w dodatku połyskliwym przedmiotom stąd widzoczne odbicie przedbłysku.

Domyślnie

Aaa ok. W porządku.

Dla mnie jednak nawet większą zaletą stosowania osłony jest to, że nie błyskam po oczach osobie fotografowanej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Nie, źle mnie zrozumiałeś. Nie widzę różnicy na zdjęciach przeze mnie zrobionych z panelem i bez.
    Twoje są zrobione z bliska, w dodatku połyskliwym przedmiotom stąd widzoczne odbicie przedbłysku.
    no ale jak będziesz robił portret, to w oku modela/modelki będzie odbicie błysku z wbudowanej lampy, a chyba nie o to chodzi...
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów