Close

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 121

Domyślnie

Aaaaaaaaaaaaalllleeeeee zaj****ście Chciałem podziękować Akademii, itd., itp.

Działa

Własnie wygrzebałem z szuflady wywołany film - przyłożyłem do lampy wbudowanej dwie niedoświetlone klatki, tak że ledwie było widać jej błysk. Zdalna sabinka rzucona dobre 5 metrów dalej błyska sobie jakby nigdy nic Zaraz przykleję sobie to na stałe i po grzybkach.

Domyślnie

Daj Zbychu jakieś sampelki jak to wyszło "Z" oraz "bez" z góry dzięki
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

A, hmmm, sampelki .... No nie mam jeszcze - narazie cieszyłem się, że zdalna błyska. OK, w wolnej chwili jutro zrobię sample pokazujące tłumienie błysku plus sprawdzę jak w praktyce pozwala to na wyzwalanie lamp zdalnych. Dam znać.

autograf
    Gość

Domyślnie

Zbigniew - nie wierzę Ci

Pokaż sample

Niewierny autograf

Domyślnie

OK, zrobiłem szybciej, niż myślałem. Oto wyniki:

1 - błyśnięte samą wbudowaną

2 - błyśnięte samą zdalną (bez zakrywania wbudowanej)

3 - błyśnięte samą zdalną (na wbudowanej przytrzymałem kliszę - dwie warstwy)

4 - klisza

Jutro wytnę to i przykleję bezpośrednio na lampę. Sprawdzałem - po kilku błyskach nic się złego z kliszą nie dzieje.

Nic tak nie cieszy jak samoróbka

Domyślnie

Jasne, że samoróbki cieszą, ale SG-3IR ma tą zaletę, że w razie potrzeby jednym ruchem podnosisz klapkę i masz znowu światło lampy wbudowanej.
    Tak wiem, może to trochę szukanie plusów na siłę... po co komu wbudowana jak błyska dwiema, trzema (czy więcej) lampami "zewnętrzymi"...

W każdym bądź razie SG-3IR był jednym z moich pierwszych zakupów po tym gdy pomyślałem o zdjęciu sabinki ze stopki... I zdecydowanie nie żałuję tych parudziesięciu złotych. Ułatwia życie

P.S. Aż dziwne, że żaden "chiński producent niezależny" nie wziął się za robienie takich paneli... Na dobrą sprawę to powinno kosztować grosze.

Domyślnie

może stwierdzili, że "patent" z kliszą i tak im zabije rynek
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta

Jutro wytnę to i przykleję bezpośrednio na lampę. Sprawdzałem - po kilku błyskach nic się złego z kliszą nie dzieje.
    Zbyszku - przypomnę tylko że podobne przysłanianie palnika lamp typu SB-600/800 doprowadzało nieraz do nadpalenia palnika.
    IMO powinna zostać zachowana jakaś niewielka nawet przestrzeń na "chłodzenie" palnika lampy po wyemitowanym błysku.
    Sam kiedyś bawiłem się zakładając na lampę filtr IR pobrany ze starego pilota od TV - i działało ale bałem się właśnie o palnik i wtedy zrodziła się decyzja o zakupie tytułowego paneliku marki Nikon.

Domyślnie

Dzięki za radę. Uwzględnię to podczas testów. Zakładam, że powiedzmy maksimum to seria 20 odpaleń pod rząd, potem chłodzenie. Sprawdzę, co się dzieje, i dam znać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Zakładam, że powiedzmy maksimum to seria 20 odpaleń pod rząd
    Poprawcie mnie jeśli się mylę ale z tego co pamiętam nieoryginalne filtry nakładane na dyfuzor/palnik lamp SB-xxx powodowały (w skrajnych przypadkach) nadpalenie soczewki lampy błyskowej już po paru błyskach.
    Dlatego uważam że takie eksperymenty mogą w efekcie sporo kosztować.

Dla zainteresowanych zakupem powiem tylko że na początku tego m-ca zapłaciłem za niego dokładnie 38 PLN + 15 za przesyłkę pobraniową. Sklep w Krakowie - na pewno znajdziecie na google.pl , nie w ceneo

ps.
    Był dziś u mnie w pracy "autograf" - obiecał że wieczorem wrzuci kilka fotek mojego panelika

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów