Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pytanie o F4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Pytanie o F4

Witam zgromadzenie!
    Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem pancernego F4. Przekopałem forum i instrukcję, ale nieznalazłem żadnych wskazówek na dręczące mnie pytanko; czy w tym cudeńku japońskiej myśli technicznej znajduje się dioda lub wskaźnik informujący o wystarczającej, lub nie, ilości światła potrzebnego do prawidłowego naświetlenia filmu?
    Za wszelkie odpowiedzi i wskazówki serdeczne Bóg Zapłać.
    D300 S10-20 S30 1.4 N85 1.8 T17-50 2.8 N80-200 2.8

Domyślnie

Dioda lub wskaźnik zwany także światłomierzem? Powinien być
    http://www.mir.com.my/rb/photography...trol/index.htm

Domyślnie

w trybie manualnym masz piękną drabinkę na dole wyświetlacza. WIdać tylko długi czas naświetlania +ew. Hi i LOW - napisy na wyświetlaczu. Wiesz to maszyna profesjonalna więc osobnik jej uzywający z zasady wie jak czego szukać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dejnekas Zobacz posta
    w trybie manualnym masz piękną drabinkę na dole wyświetlacza. WIdać tylko długi czas naświetlania +ew. Hi i LOW - napisy na wyświetlaczu. Wiesz to maszyna profesjonalna więc osobnik jej uzywający z zasady wie jak czego szukać.
    Tak, naleźy patrzec na drabinkę.

Domyślnie

Nie ma diody do pomiaru. W trybach innych niz manual pojawiają się na dole cyferki dla czasu i przysłony (wartość przysłony jest też w okienku na górze wizjera, bezpośredni odczyt z obiektywu, oprócz szkieł G), a w manualnym, jak kolega wyżej zapodał, pojawia się drabinka ze znaczkami + i -.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Nie ma diody do pomiaru.
    co to jest dioda pomiaru?
    Jeśli masz na myśli element światłoczuły, to jest on w wizjerze ORAZ pod lustrzem dla pomiaru punktowego (dlatego "spot" działa też bez wizjera - zdejmij go i się przekonasz)
    Jeśli chodzi o wskażniki ekspozycji to:
    - w manualu masz czas na LCD i przysłonę w ADR oraz drabinkę +/- 2EV co 1/3, ewentualnie "LO" lub "HI" jeśli ilość światła jest poza gwarantowanym przez producenta zakresem pracy.
    - w programac masz czas i przysłonę i nie masz szansy ingerować w to
    - w "S" aparat wyświetla Ci wybrany przez Ciebie czas i dobraną automatycznie przysłonę
    - w "A" odwortnie - do przysłony widocznej w ADR aparat podaje czas migawki

znaczenie symboli "HI" i "LO" - może oznaczać koniec skali czasów migawki lub przysłon / za jasno / za ciemno
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    co to jest dioda pomiaru?
    To nie ja się o nią pytałem, tylko koledzy z poprzednich postów. Chyba chodziło im o coś takiego jak w Zenitach z połowy lat 80-tych: przy prawidłowym nastawieniu (wg aparatu) świeciła się dioda.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 06-02-2009 o 15:51

Uprawnienia umieszczania postów