Co Wy z tymi Zenithami?Zenit to długopisy. Zenit!
![]()
Szukaj
Co Wy z tymi Zenithami?Zenit to długopisy. Zenit!
![]()
W d60 nie ma silnika w korpusie, wiec na 50mm zosaje mi tylko manulane ostrzenie, a ten jak to u mnie jest w menu "dalmierz" jest dosteny w wizjerze na trybach oprocz M, juz kumasz? :P???????
Przeczytalem to 3x i nie kumam.
F80/D60 i inne kastraty (F55, F60, F65, F75, D40(x), D50, D70(s), D80, D90 i D100) z obiektywami z mikroprocesorem (AF-D, AF-G (dx), Ai-P) gadaja w pelni (mowie o pomiarze swiatla), do tego dalmierz elektroniczny dziala zawsze w aktywnym polu AF, nawet jak zapiete jest szklo manualne bez procesora
ja bynajmniej o takim trendy nie slyszalemdla szpanu mowic, ze robie analogiem, bo to trendy?
mam na oku nikona f80 ale chyba musze przeczytać książkę o fotografii analogowej żeby się zdecydować...
a jak to jest z rozpietoscia tonalna na filmie? Czy to jest główna różnica zdjęcia cyfra a analogiem?
pozdrawiam
Łukasz
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Współczesne cyfrówki mają rozpiętość tonalną nawet większą niż negatywy.
Do niedawna używałem Fuji Pro S 160, które miało ~8EV (a Provia bodajże 5-6EV) podczas gdy już D200 miał ponoć 9EV.
Nie zmienia to faktu, że zdjęcia z analoga po naświetleniu na papier, cały czas są bardziej plastyczne. Ciężko to opisać... trzeba zobaczyć.
Kiedyś słyszałem pojęcie "tonalności" jako zdolności do przekazywania odpowiednio płynnych przejść między kolorami, czy światłem a cieniem.
Od D300 w górę może to już cyfraki są lepsze dzięki większej głębi bitowej NEF'a, ale nie wiem, nie miałem, nie orientuję się![]()
Obecnie: Fuji
Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL
Nadal nie kumam. Potwierdzenie ostrosci jest niezalezne od szkla zapniesz (to taka kropeczka zaswiecajaca sie w wizjerze jak jest wg aparatu ostro w wybranym polu AF) i niezaleznie od tego czy to szklo AF przelaczone na ostrzenie reczne czy tez szklo AF z wlaczonym AF, czy tez szklo manualne. Dalmierz elektroniczny jest niezalezny od ustawien pomiaru swiatla w aparacie, on jest i juz.
Chyba glupi sie robie.
Rozpietosc tonalna ... raczej przejscia tonalne. Maly obrazek (czyli 35mm) i tak jest kijowy, ze wzgledu na ograniczenie wielkosci materialu rejestrujacego.
Chcesz piekne przejscia tonalne, kup sredni format.
Roznica pomiedzy cyfra a analogiem to cos wiecej niz "rozpietosc tonalna". To sa dwa rozne podejscia do fotografii to tak samo jak malarstwo olejne i rysowanie kredkami. Oba prowadza do tego samego ale jakze rozne sa to drogi.
Jak odladasz tylko zdjecia na monitorze lub robisz odbitki w labie cyfrowym, odpusc sobie analoga. Szkoda czasu, nerwow, pieniedzy.
Ostatnio edytowane przez gALL ; 23-01-2009 o 17:39
czesc ,jak już masz takie ciągotki do analoga to polecam PENTACONA SIX TL albo kiev .Ceny nie są wysokie a jak magii fotografii analogowej nie odczujesz to na pewno zapamiętasz jej wagę.
Ostatnio edytowane przez FANBUTELKI ; 23-01-2009 o 18:09 Powód: pis
to moze ja nie kumam o co Wam chodzi
Było pytanie czy używam trybu manualnego. Odpowiedziałem że tak ale gdy założe 50-tke to przełanczam się na tryb S/P bo zamias wskazań ekspozycji w wizjerze na skali mam pokazaną ostrość...tzn jeżeli w punkcie ostrości ustawiłem dobrze ostrość to widze tylko dwie srodkowe kreseczki z resztą napisze mi co mówi mi aparat pod funkcją dalmierz :
"tryb czy wizjer ma wyswietlac skale ktora wskazuje ustawienie odleglosci ogniskowania w manualnym trybie ustawiania ostrosci. Jesli wskaznik pojawia sie po lewej stronie (<), ostrosc ustawiona jest na miejsce przedobiektem; jesli wskaznik pojawia sie po prawej stronie (>), ostrosc jest ustawiona na miejsce za obiektem. Niezaleznie od wybranego ustawienia w manualnym trybie ekspozycji jest wyswietlana elektroniczna skala ekspozycji"
Mam nadzieję, że teraz już jest jasniej:P
A ja pisze o kropce w wizjerze, na dolnej linijce po lewej stronie, zaswieca sie w momencie wykrycia ostrosci w wybranym polu AF!!!!!
W D60 widze, ze jeszcze wbudowali to co mialo kiedys F4 i F5, aby wiedziec w ktora strone krecic pierscieniem ostrosci na obietywie. Mozna bez tego zyc
Bo w d60 dalmierz elektroniczny jest tak zrobiony, że jak używa się trybu A i S to światłomierz w wizjerze pełni rolę dalmierza a jak włączy się tryb M dalmierz przestaje być dalmierzem i przyjmuje funkcje światłomierza, normalnie ta drabinka zazwyczaj pokazująca prześwietlenie lub niedoświetlenie w trybie dalmierza pokazuje w którą stronę kręcić obiektywem.Z tego co pamiętam to jest to tak zrobione ze jak pokazuje w prawo to trzeba kręcić w lewo.Chyba o to chodzi.
Ostatnio edytowane przez FANBUTELKI ; 23-01-2009 o 19:02
tak tak dokadnie o to chodziBo w d60 dalmierz elektroniczny jest tak zrobiony, że jak używa się trybu A i S to światłomierz w wizjerze pełni rolę dalmierza a jak włączy się tryb M dalmierz przestaje być dalmierzem i przyjmuje funkcje światłomierza, normalnie ta drabinka zazwyczaj pokazująca prześwietlenie lub niedoświetlenie w trybie dalmierza pokazuje w którą stronę kręcić obiektywem.Z tego co pamiętam to jest to tak zrobione ze jak pokazuje w prawo to trzeba kręcić w lewo .Chyba o to chodzi.
no ale ja o zadnej kropce wczesniej nie pisalem ! :PA ja pisze o kropce w wizjerze, na dolnej linijce po lewej stronie, zaswieca sie w momencie wykrycia ostrosci w wybranym polu AF!!!!!
a swoja droga dzieki za informacje bo wczesniej nie zwrocilem na to uwagi kiedy ostrzyłem ręcznie![]()
Skontaktuj się z nami