Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Dk-17m

Domyślnie

Ja chciałbym odkopać wątek zadając proste pytanie...

Do czego służy ten pierścień który dostaje się razem z DK-17M...? W instrukcji pisze że jest to pierścień ochronny ale co on ochrania skoro wkręca się część z soczewką a tym pierścieniem nawet po przykręceniu i odlock'owaniu wizjera możemy sobie kręcić do woli??
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

moze i nie potrzebny, ale nie przekonasz sie, dopuki nie siekniesz aparatem o cos
    wrzuc go na miejsce i uzywaj aparatu, a nie szukasz problemow

Domyślnie

Ale mam wkręcony tyle że wydaje mi się niepotrzebny Dlatego pytam z ciekawości...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Ja chciałbym odkopać wątek zadając proste pytanie...

Do czego służy ten pierścień który dostaje się razem z DK-17M...? W instrukcji pisze że jest to pierścień ochronny ale co on ochrania skoro wkręca się część z soczewką a tym pierścieniem nawet po przykręceniu i odlock'owaniu wizjera możemy sobie kręcić do woli??
    Musisz mieć zamontowany ten pierścień i jeszcze pierścień ze zdjętej soczewki no i oczywiście gumę ochronną. Wtedy nie powinno latać
    peace & love

Domyślnie

Canokin - możesz to szerzej opisać? Bo ja wykręciłem DK-17 i wkręciłem DK-17M - nic z poprzedniego nie wyjmowałem bo wydawał mi się jednoczęściowy A TY masz na myśli żeby zdjąć gumę z DK-17 i podłożyć ją pod ten pierścień z DK-17M?

EDIT
    Teraz jeszcze sobie patrzę do instrukcji i owszem piszą żeby dać ten pierścień który jest dołączony do DK-17M ale nie ma nic o demontażu poprzedniego okularu DK-17 na części żeby robić jakieś podkładki
    Ostatnio edytowane przez Mariusz888 ; 25-02-2010 o 18:46

Domyślnie

Teraz to ja się pogubiłem, bo oprócz DK-17M mam jeszcze DK-19 i może w komplecie z tą gumą był ten drugi pierścień. W każdym bądź razie jest tak, że mam na DK-17M zamontowaną gumę DK-19, która dodatkowo ma nasadzoną metalową obejmę. No i na to jest założona własnie ta metalowa osłonka. Kiedyś nie założyłem tej metlowej obejmy przytrzymującej gumy i wtedy tak jak pisałeś ta metalowa osłonka latała luzem.

EDIT:
    OK, sprawdziłem... ten dodatkowy pierścień metalowy, o którym pisałem musiał być w komplecie z DK-19 bo tylko na niego pasuje. Jak założę standardową gumkę to też lata niestety. Chociaż może nie tyle lata co po prostu daje się z łatwością obracać. Ale fakt faktem jest tak, że z jedną "standardową" gumką lata mocniej, a z drugą słabiej. Widocznie tak ma być
    Ostatnio edytowane przez Canokin ; 25-02-2010 o 21:29
    peace & love

Domyślnie

Nie wiem co rozumiesz przez pojęcie "standardowa" guma - bo DK-17 i DK-17M nie mają żadnej gumy za bardzo - jest to właściwie płaskie gumowe kółko bez żadnej gumowej muszli
    Chociaż może nie tyle lata co po prostu daje się z łatwością obracać
    Tak - dokładnie tak jest - daje się ją podciągnąć trochę w przód (jakieś może 0,5mm) i właśnie obracać - po za tym chyba wszystko ok - jednak też wydawało mi się (oraz po tym jak trochę zagooglowałem) że to jest pomyślane jako "trzymak" muszli DK-19 jednak ja gumy nie mam bo jej nie zamawiałem bo mi nie potrzebna - wolę mieć tak na płasko puszkę niż jakieś odstające gumowe muszle oczne za którymi nie przepadam ale dzięki za info i za sprawdzenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Nie wiem co rozumiesz przez pojęcie "standardowa" guma - bo DK-17 i DK-17M nie mają żadnej gumy za bardzo - jest to właściwie płaskie gumowe kółko bez żadnej gumowej muszli
    Tak, dokładnie o to mi chodziło, o to gumowe kółko nasadzane na DK-17.
    A DK-19 jest bardzo fajne... nawet fajniejsze niż DK-17M, do którego ciągle nie jestem przekonany

Natomiast jeśli ktoś z czytających miał do czynienia z DK-17A to chętnie poczytam o odczuciach z użytkowania, bo już mnie wnerwia ten zaparowany wizjer.
    peace & love

Domyślnie

A paruje Ci? Ja byłe już kilka razy z tą puszką na zewnątrz i nic mi nie parowało - tyle że z normalnym DK-17 (bez "m") albo tego nie zauważyłem

Domyślnie

A mi pewnie paruje przez to moje ukochane DK-19, bo czasem to nawet oko przyssie do wizjera Latem nie jest tak źle, ale zimą jednak trochę zbyt często paruje.
    peace & love

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów