Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie

Moja skromna propozycja, o ile mogę coś doradzić.

Weź D700 i 24-70. Do tego masz 50 i 105. Taki zestaw, na Twoje amatorskie zastosowanie, powinien Ci sprawić mnóóóstwo radości (mi by sprawił ).

D70 z kitem bym zostawił, bo chyba za dużych pieniędzy nie można teraz za to dostać? Zawsze byłby to jakiś zapas na specjalne okazje. Ewentualnie, pozbyłbym się tego zestawu w przypadku, gdyby bardzo brakowało szerokiego kąta. Sprzedać i odkładać do skarbonki na coś szerokiego (najlepiej N 14-24, chociaż to kosztuje kolejną fortunę... A proponowany w tym wątku przez @jacek.gold Tamron 17-35 niestety podobno nie jest już produkowany.)

Domyślnie

Ja bym kupił D700 i 24-70 - i chrzanić cały świat. Jest to obiektyw, którego z D700 praktycznie wogóle nie musisz odkręcać. 14-24 na FX to już narzędzie do specyficznych zastosowań, nie jest to szkiełko pierwszej potrzeby.

Domyślnie

Hej,
    w zasadzie w poprzednich postach masz wszystko jak na tacy :
    Nikkor 14-24/f2.8 - super sprawa i wystarczy jako szerokie szkło, Nikkor 24-70/2.8 super sprawa i gdybyś dostał premie w pracy to jescze 70 - 200/f2.8 i w zasadzie masz wszystko co potrzeba i to z zapasem
    raczej majac fundusze radzłbym trzymac sie szkieł Nikkora a nie pakować sie w Tamrony, Tokiny i inne wynalazki (zaraz mnie pewnie ktoś będzie krytykował ), takie jest moje zdanie.
    powodzenia!
    aha - jesli nie grip to dodatkowy akumulator !!!! D70 zostaw - szkoda sprzedawac za grosze !
    Z50, F80, Coolpix P6000, Nikkor 24-70mm f/2.8, Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G IF-ED VR, Nikon AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8G ED, AF70-300G, SB800,

Domyślnie

ja siebie nie widzialem z d200 w lapie po zakupie d700, wiec sprzedaj wszystko jak ci to ulzy finansowo troche.
    d700 z 24-70 to rewelacja, dla mnie 24mm jest wystarczajaco wiec 14-24 ktore mialem w planach odpuscilem sobie (wczesniej mialem s10-20 na dx - jednak wypadlem troche z ultrawide fotografii) teraz z drugiej strony mam 70-200 vr w planach, jako ze mnie nie pili czekam na wersje z nanopowlokami i zoptymalizowana na fx.
    czyli ja polecam d700 + n24-70 na poczatek, szczegolnie gdy mowisz ze taka okazja ci sie juz nie zdazy.
    ps. ewentualny grip do d700 odpusc, troche kosztuje i dla mnie osobiscie d700 z 24-70 i sb800 i gripem jest za ciezki. za to dodatkowa baterie polecam.
    Ostatnio edytowane przez Siupes ; 22-01-2009 o 20:02
    Andrzej

Domyślnie

Ja tam grip polecam , faktem jest że niestety ciężki zestawik , ale jak ja mam dołączoną sb-900 i robię zdjęcia pionowe to komfort jest nieporównywalny , a do tego można włożyć paluszki aa jak nie ma dostępu do gniazdka elektrycznego .
    nikon d700 ,nikkor 35mm f/2 , nikkor 50mm f/1.8 , sigma 150mm f/2.8 , sb-900 , grip , lowepro slingshot 300 aw , manfrotto 055xprob + 808rc4 , kilka filtrów

Domyślnie

mango - brakuje ci chyba 24-70 zebys zdanie zmienil
    ja wybieram dwie baterie ponad grip. co nie znaczy ze zaluje ze go kupilem.
    z drugiej strony kosztuje on prawie tyle co powiedzmy stara 50 1.4 nikona.
    Andrzej

Domyślnie

polecam opcje budżetową: T 28-75/2.8 i zostaw sobie te stałki co masz. Jesli kasy starczy - N 24-70/2.8 (i te stałki co masz)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Bardzo dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi.

Poznanie opinii innych w tym zakresie z jednej strony ułatwia podjęcie decyzji z drugiej jednak nasuwa nowe rozwiązania i sytuacja się jeszcze bardziej gmatwa.
    Trochę za mało dokładnie sprecyzowałem swoje zainteresowanie co do samego fotografowania. Stosunkowo dużo chodzę po górach i waga sprzętu nie jest bez znaczenia. Doskonałe skądinąd obiektywy jakimi są 24-70 i 14-24 swoje ważą. Tak naprawdę 90% moich zdjęć (oprócz rodzinnych) to krajobrazy. Poświęciłem wczoraj trochę czasu na przejrzenie exif’ów zdjęć pod kątem najczęściej używanej ogniskowej w kit’owym obiektywie i wyszło mi, że najczęściej fotografowałem w zakresie 18 – 35 (27 – 50 dla FX) i co ciekawe mało jest kadrów na ogniskowych pośrednich. Tego w exif’ie nie sprawdzę, ale pamiętam, że w zasadzie zawsze lub prawie zawsze używam statywu. Dlatego przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł a mianowicie manualna bardzo dobra stałka np. Zeiss Distagon 25/2,8 lub 28/2 do tego mam N50/1,4 i „ambitniejszą” część mojej „pasji” mam obsłużoną. A po drugiej stronie jakaś opcja budżetowa:
    Sigma 24-70mm F2.8 EX DG MACRO,
    Tamron AF SP 28-75mm F2.8 Di XR LD,
    Nikon 24-85mm f/2.8-4D IF AF Zoom.
    Który z tych obiektywów da mi jakość zbliżoną (nie gorszą) na FX do Nikon 18-70mm f3.5-4.5G ED-IF AF-S na DX? Poczytałem trochę i na testach najlepiej wypadł Tamron z tym, że podobna ma problem z BF – no ale w D700 da się to skompensować .
    I jeszcze jedno pytanie do samej puszki. Czy będzie potwierdzać ustawienie ostrości z manualnym szkłem?
    Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem

Pozdrawiam
    Sergiusz Wegnerowski

Domyślnie

W kwestii budżetowych wybórów - wczoraj miałem okazję przypiąć wspominanego tamrona do d700 i zrobić kilka zdjęć.
    Cóż - nie jest to 24-70. I nie szukajmy w nim tej jakości.
    Najsłabszą jednak stroną omawianego tamrona wydała mi się jego budowa. Szkoda też, że tubus się wysuwa przy zmianie ogniskowej.
    Optycznie zachowuje się sensownie, daje ładny kontrast i nasycenie kolorów oraz przyjemny bokeh (znacznie lepszy niż 17-50, chociaż to pewnie też zasługa FX po trochu).

Jeśli zatem nie ma pieniędzy na 24-70, 28-75 tamrona jest dobrym wyborem IMO.
    Chociaż czy do krajobrazów nie będzie zbyt wąsko, nawet na FX? To już sam musisz sobie odpowiedzieć. Chociaż z poprzedniego posta wynika, że nie
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SWegnerowski Zobacz posta
    Tak naprawdę 90% moich zdjęć (oprócz rodzinnych) to krajobrazy.
    W takim razie ja bym się nie zastanawiał ani sekundy, tylko brał 14-24. Szeroki kąt otwiera oczy i poszerza horyzont .
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów