koszmar z ulicy wiązów.....
Szukaj
Dzięki za komentarze - szczerze właśnie takich się spodziewałem
Pozdrawiam.
D300, S30 1.4, T17-50 2.8, S50-150 2.8, SB-800...
Też tak miałem przez 10 minut jak się pierwszy raz dorwałem do programów graficznych, szybko mi przeszło. Następnym razem nie katuj tak zdjęć "bajerami"
.
Dwa nikoniki i troszkę szkła, choć chciałbym więcej.
To się nazywa włożyć kij w mrowisko. Spora liczba z nas ma PS CS2/3/4 z legalnej dystrybucji i za ciężką kasę a Ty proponujesz aby używać go do kadrowania?! Ciekawa teoria. A wątków o tym czy fotka po postprocesingu to jeszcze fotka czy już grafika było bez liku.
System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
Pozdrawiam Marek
Niestety nie . Na maxa przesadzone ;/
fordclubpolska.org
Marbed, zdaję sobie sprawę, że wielu z Was posiada PS nabytego za gruba kasę, ja jednak swoim postem chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz:
cienka jest granica międzu korekta niezbędną i dopuszczalną aby zdjęcia było naturalne, a zdjęciami tak obrobionymi w postprocesie, że trudno je już nazwac zdjęciami, a powinno raczej już grafikami.
Najbardziej zaś zastanawiające jest na tym forum to, że ktoś, kto pstryka fotki i wrzuca je tutaj nieobrobione, to dostaje baty od ludzi namiętnie uzywających programów graficznych, a przeciez nie każdy ma dostęp do takich programów, nie każdy ma w końcu takie zdolności. Gdzie więc uczciwość i sprawdliwość w porównywaniu tego, co zrobił ktoś i w żaden sposób tego nie przerobił w programie graficznym [bo go nie ma lub poprostu się na tym nie zna], z pracami, które z naturalnościa nie maja nic wspólnego.
Pytanie więc: czy ktoś, kto nie potrafi zrobić obróbki w programie graficznym jest gorszym fotografem od tego, który nie pokaże swego zdjęcia przed wczęśniejszym przerobieniem go w programie graficznym?
Obserwując co sie tutaj dzieje na ty forum można popaść w głębokie kompleksy: nie potrafię obsługiwać programów graficznych bądź ich nie mam, to jestem nędznym fotografem i aparat najlepiej wyrzucić.
Dlatego moim zdaniem pojawiają się potem takie prace, jak ta zaprezentowana w tym wątku, gdzie ktoś chcąc pokzać "też mam program graficzny, tez potrafię zdjęcie przerobić" tak masakruje całkiem udane zdjęcie.
Rzeczywiście tak jak księżyc ludzie znają mnie tylko z jednej jesiennej strony...
D700 + N 24-70/2,8 + N 35/1,8 + N 50/1,4 + N 85/1,8
D750 + N 24-120/4,0 + N 70-300 VR
Z6II + N24-70/4,0 + SB-910 + FastPack 200 + Slik Pro 340DX
Prezentując zdjęcie o którym mowa nie miałem na celu "pokazania", że też mam program graficzny.
Interesowała mnie opinia innych i jak widzę nikomu się nie podoba ta masakra.
Teraz wiem - przesadziłem z obróbką, co nie zmienia faktu, że mnie osobiście nadal się podoba.
Jak widać w tym wątku, można wrzucić fotkę "obrobioną" i dostać baty
mOOnlight78 może napisz kto na tym forum może używać takich programów,a kto nie.
Pewnie mnie masz na myśli
To tak samo jak z aparatem, jak nie umiem robić zdjęć to go mam nie włączać itp.
Na szczęście aparaty i programy graficzne są ogólnie dostępne i może ich używać każdy z lepszym lub gorszym skutkiem.
Pozdrawiam.
D300, S30 1.4, T17-50 2.8, S50-150 2.8, SB-800...
Skontaktuj się z nami