Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: d80 akcesoria

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Sprawdź po prostu co Ci jest potrzebne. Pomyśl, z czego będziesz korzystał. Czy na pewno wykorzystasz lampę błyskową? Czy będziesz tyle, ze statywu korzystał? Może przyda Ci się lepszy obiektyw? Taki dłuższy o zakresie do 200mm? Musisz pomyśleć i to wszystko prześledzić. Sprawdzić na alledrogo, czy w jakimś sklepie i zostawić to co znalazłeś tutaj?! Np podać jakiś rodzaj obiektywu, który uważasz, że spełni Twoje oczekiwania i wysłuchać innych.

Na początek kup grip przyda Ci się wydłużając stan baterii. Nikon (poprawcie mnie jeśli coś źle mówię) 50mm f1.8 każdy powinien mieć to szkło. Przynajmniej ja tak uważam. No i co jeszcze może pilot Ci się przyda?

Najlepiej podaj do czego posłuży Ci aparat?
    Jak do Ciotki na imieniny to kup "maupke"
    Jeśli to czegoś lepszego zostań przy swoim aparacie i ciesz się życiem.

Ja korzystam z Tamrona 18-200 (pewnie dostane za to na forum, albo mnie wyśmieją) ale to szkło wydawało mi się najlepsze, bo ma wszystko co potrzebuje na początek no i f3,5 mi wystarcza jak na razie.
    Więc pomyśl, pstryknij, zobacz, pokaż innym i przyjdź i pytaj

Domyślnie

od kiedy to grip wydłuża stan baterii? grip po prostu umożliwia włożenie dwóch baterii i tyle - a zapasową można nosić w torbie. Dla kogoś, kto nie foci zawodowo druga bateria to nie jest priorytet (d80 spokojnie zrobi 700 i więcej fotek na jednym akku). Grip jeśli nie ma się problemów z uchwytem / ciężkich szkieł jest wydatkiem bez sensu (choć mam i używam i chwalę sobie).

Dodatkowy obiektyw na samym początku to też nie jest dobry pomysł. A właśnie statyw może wiele zmienić, podobnie jak lampa zewnętrzna.
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pyetya Zobacz posta
    od kiedy to grip wydłuża stan baterii? grip po prostu umożliwia włożenie dwóch baterii i tyle - a zapasową można nosić w torbie. Dla kogoś, kto nie foci zawodowo druga bateria to nie jest priorytet (d80 spokojnie zrobi 700 i więcej fotek na jednym akku). Grip jeśli nie ma się problemów z uchwytem / ciężkich szkieł jest wydatkiem bez sensu (choć mam i używam i chwalę sobie).

Dodatkowy obiektyw na samym początku to też nie jest dobry pomysł. A właśnie statyw może wiele zmienić, podobnie jak lampa zewnętrzna.

Nie miałem na myśli wydłużenia baterii, lecz możliwość zrobienia kilku zdjęć więcej. Dzięki za poprawkę. Może jednak przyda mu się inne szkiełko...?

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pyetya Zobacz posta
    Grip jeśli nie ma się problemów z uchwytem / ciężkich szkieł jest wydatkiem bez sensu (choć mam i używam i chwalę sobie).
    O... pozwolę sobie delikatnie zaprotestować. Ja bym chętnie qpił gripa dla... szpanu.. he, he.

A poważnie powiem tak - po kilkuminutowych próbach z S150-500 ręka odpadała. A to tylko 2 kilo + body. Pomyślałem sobie, czytając Twoją wiadomość, że faktycznie grip może tu ulżyć nadgarstkom. Szczególnie jak będę fotografował... żyrafę z ukrycia.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Tuhajbej
    Gość

Domyślnie żenada

Cytat Zamieszczone przez michal86 Zobacz posta
    witam!
    zakupiłem ostatnio d80, mam pytanko w co najlepiej uzbroić ten aparat tzn: lampa, itd?
    Chodzi mi żeby naprawdę sprzęt działał jak należy, może macie jakieś propozycje ciekawe?
    Witam!
    Zajrzałem na to forum w poszukiwaniu odpowiedzi i podpowiedzi na nurtujące mnie pytania związane z tematem, który z pewnością wszyscy z was musieli kiedyś przejść, a mianowicie: JAKI SPRZĘT DO MOJEGO NOWEGO APARATU BĘDZIE NAJODPOWIEDNIEJSZY a jest nim Nikon D80?
    Zazwyczaj fora służą temu by mniej doświadczeni użytkownicy a często nowicjusze (czytaj JA) mogli skorzystać z doświadczenia i wiedzy innych członków forum, miłośników i pasjonatów, ludzi z praktyczną wiedzą używających dokładnie takiego samego sprzętu a często mających inny w zapasie. Ludzi którzy wypstrykali tysiące zdjęć używając różnych obiektywów, lamp, filtrów, statywów itd., sami często testując coś i wyrabiając sobie opinie na jego temat, czy sprzęt jest wart zapłaconych pieniędzy czy raczej słabej jakości i lepiej dopłacić a kupić np….
    Generalnie ideą jest wzajemna pomoc i dzielenie się własnym doświadczeniem z innymi.

Tu jednak doznałem szoku . Poza nielicznymi wyjątkami, większość „wszechwiedzących fotografów” potrafi jedynie skutecznie zniechęcić innych do przyjemności jaką może stać się fotografia (mpwt, SlaWasII, moonrage, puchbeary, VanRay, GeparD).

Bo jeśli np.: szanowny Pan mpwt i tu cytat: „Czytając twój opis i pytanie nasuwa się jedna odpowiedź. Nie mam żadnych ciekawych propozycji dla ciebie.” To po cowogóle zabiera głos i traci swój cenny czas.
    Czy też obywatel SlaWasII, który posiadł już wiedzę, że jeśli ma się już BODY to żeby zrobić zdjęcie potrzebny jest: "obiektyw?". Brawo, tylko jaki z szerokiej gamy dostępnych na rynku wybrać do portretów, który do plenerów czy macro? Tej wiedzy jeszcze nie posiadł lub skrycie trzyma ją w tajemnicy. To po co tu zagląda?

Wypowiedź „kolekcjonera” moonrage który jeździ ciężarówką na zdjęcia to chyba szkoda komentować.

puchbeary: "Mam wrażenie odwrócenia kolejności. Najpierw kupiłeś body a teraz pytasz co do niego dokupić? Co spowodowało więc że kupiłeś akurat ten aparat? Poszedłeś do sklepu - popatrzyłeś po półkach i ten akurat Ci się spodobał ?
    Tak sobie myślę że to chyba dobrze że ceny na sprzęt foto poszły do góry. Może będzie mniej wątków takich jak ten"
    .
    Kolego puchbeary, ty rozumiem najpierw kupił byś obiektyw, lampę, jakiś statyw, może nawet kartę pamięci a potem szukał pasującego do tego aparatu. Pomysł prawdziwego zawodowca godny podziwu!!! Śmiech na sali. Miałem okazję kupić znacznie taniej dokładnie tego Nikona D80 (choć zastanawiałem się oczywiście nad innymi markami tyle, że się trafił) i nie uważam w tym nic dziwnego by dopiero teraz pytać o całą sensowną resztę do niego.

VanRay, jeśli ty przeszedłeś już ten etap, cytat: "to wyjdź na dwór, zrób kilka zdjęć budynków, kilka dla ptaszków i roślinek a jak jakaś Pani przechodzień tobie zapozuje to jej też zrób zdjęcie wtedy będziesz wiedział czy ci brakuje krótszego czy dłuższego końca, a może większej/mniejszej głębi ostrości a może jednak wyższego iso do koloru do wyboru...", to dlaczego po prostu koledze nie podpowiesz? Czemu musi wypstrykać 5 tys. zdjęć lub więcej by dowiedzieć się tego, skoro może zaczerpnąć z twojego doświadczenia by uzyskać to czego oczekuje w krótszym czasie. Dlaczego nie uczyć się na błędach innych. Zauważ, że sam napisałeś: „do koloru do wyboru”. A skąd nowicjusz ma wiedzieć co dla danego modelu aparatu jest ważniejsze przy wyborze czegokolwiek, począwszy od obiektywów a skończywszy na statywie by jego zdjęcia były dobre a sprzęt dopasowany do tego co chce fotografować ( panoramę, portrety, sport, itd.)?

I wreszcie na koniec zawsze wiedzący na co się porywa, dziki i nieokiełznany Gepard. Cytat: "a ja na twoim miejscu kupilbym pierwsza lepsza 'maupke' i sprzedalbym d80, wg tego o co pytasz wnioskuje ze nie masz pojecia za co sie bierzesz." Pozwól facetowi rozwinąć skrzydła a nie każ mu się cofać.

Celem mojej wypowiedzi nie jest obrażanie tu nikogo, lecz tylko zwrócenie uwagi na cel i sens działania społeczności takich jak ta i wiele innych.

Pozdrawiam wszystkich, życzę owocnych przemyśleń i niepowtarzalnych zdjęć.

Zupełnie zielony nowicjusz Tuhajbej.

Domyślnie

Panie Tuhajbej! To forum to nie bar szybkiej obsługi, gdzie tematy taki jak ten są odgrzewane co 5 minut!
    Wygląda na to że ani Ty ani osoba zakładająca ten wątek nie natrudziła się aby użyć opcji "szukaj" tylko chce mieć wszystko podane jak na tacy. Lepiej Ty pomyśl nad swoim postem i zastanów się czy to co napisałeś jest fair?
    D750 l 24 1.4 l 35 1.8 l 50 1.4 l 85 1.4 l 180 2.8

Tuhajbej
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duca Zobacz posta
    Panie Tuhajbej! To forum to nie bar szybkiej obsługi, gdzie tematy taki jak ten są odgrzewane co 5 minut!
    Wygląda na to że ani Ty ani osoba zakładająca ten wątek nie natrudziła się aby użyć opcji "szukaj" tylko chce mieć wszystko podane jak na tacy. Lepiej Ty pomyśl nad swoim postem i zastanów się czy to co napisałeś jest fair?
    Przyznaję panie Duca, że było to pierwsze miejsce i 1-wszy post na który natknąłem się w poszukiwaniu osprzętu na tym forum do którego zajrzałem, ale to chyba nie grzech?
    Nie wymagam by podawano mi cokolwiek na tacy a jedynie nakierowano na odpowiednią ścieżkę do poszukiwań i odkryć. I przy odrobinie dobrej woli każdy kulturalny i wychowany człowiek potrafi to zrobić w uprzejmy sposób bez obrazy innych. I tylko o to w zasadzie mi chodziło.
    Proszę się zapisać choćby do nas na forum motocyklowe a zobaczy Pan, co znaczy "powitanie nowych" na forum. Nie tylko zostaniesz mile powitany ale inni nakierują cię podsyłając link lub sugerują gdzie szukać odpowiedzi. Nikt nawet nie wspomni że porywasz się na coś o czym bladego pojęcia nie masz, czy zasugeruje np:, siadaj i jedź, jak gleby nie zaliczysz to opony są dobre a jeśli tak to kup inne, przecież jest ich do koloru do wyboru. Nikt nie każe też przesiąść ci się na rower tylko dlatego, że zapytałeś jaki olej i filtr najlepiej użyć przy wymianie. Mało że pomogą to jeszcze podpowiedzą gdzie najtaniej kupić.

A tematy taki jak ten są odgrzewane co 5 min i jeszcze z pewnością wielokrotnie będą, tylko kto na miłość boską każe ci akurat w ten temat zaglądać skoro nie masz zamiaru pomóc? Przecież jest wiele innych wątków w których możesz czynnie i owocnie brać udział. A ja i kolega michal86 będziemy z tego czerpać jak trochę obędziemy się z lokalizacją, co gdzie znaleźć.

Pozdrawiam

Domyślnie

wykorzystałbyś parę na sformułowanie sensownych konkretnych pytań

a tak to w gwizdek puszczasz swój czas i zapał i na dodatek nie zachęcasz do pomocy
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Tuhajbej
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rastula Zobacz posta
    wykorzystałbyś parę na sformułowanie sensownych konkretnych pytań

a tak to w gwizdek puszczasz swój czas i zapał i na dodatek nie zachęcasz do pomocy

Pary mam pod dostatkiem ale ma pan rację, że szkoda czasu na umoralnianie.

Czy może Pan mnie nakierować jak i gdzie odszukać wszelkie informacje odnośnie sensownych obiektywów do Nikona D80? Szukam czegoś, co nadaje się na dłuższą wyprawę, do zdjęć krajobrazów i natury oraz czegoś do portretowania spotkanych interesujących ludzi, twarzy. Od czasu do czasu jakieś macro.
    Nie mam zamiaru odgrzewać tematów co 5 min. ale w ilości zgromadzonych tu informacji ciężko jest odnaleźć te dotyczące D80. A właśnie na tych chcę się skupić. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tuhajbej Zobacz posta
    Czy też obywatel SlaWasII, który posiadł już wiedzę, że jeśli ma się już BODY to żeby zrobić zdjęcie potrzebny jest: obiektyw?
    (ciach)
    Celem mojej wypowiedzi nie jest obrażanie tu nikogo
    (ciach)
    To był żart, jeśli uraziłem to przepraszam.
    Chętnie postawię piwko i przy okazji pogadamy o fotografii.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 25-01-2009 o 20:51
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów