Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Odcień skóry

Domyślnie Odcień skóry

Czy wiecie co łączy ludzką twarz, cegłę, czekoladę i wóz strażacki?
    Jedna rzecz; Barwa (Hue). Myślicie, że bredzę? Postaram się udowodnić, że nie.
    Ale powolutku. Na początek załączam >Prepress Target Values For Skin< - próbik niezwykle przydatny przy korekcji portretów.
    Zainteresowani mogą go pobrać przez zwyczajne Zapisz obrazek jako...
    [center:13c61f0d50][/center:13c61f0d50]
    Tych co nie wiedzą ososieroschodzi, proszę o chwilę cierpliowści i wyrozumiałości. Wkrótce w dziale Oprogramowanie przedstawię obszerna recenzję CURVEMEISTER'a - plugin'u do Photoschopa. Myślę, że wspólnie odkryjemy nieznane terytoria postprocessingu fotografii.
    Do usłyszenia Kolumbowie

Domyślnie

yanoosh - no to czekam(y) Zapowiada sie interesujaco!

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

fajnie, już w książce zaintrygował mnie ten prostytutkamajster czekam mistrzu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madmips
    fajnie, już w książce zaintrygował mnie ten prostytutkamajster
    gdyby Curvemeister miał być spolszczony to pewnie nazywałby się Alfons, np Alfons ver 2.0

Domyślnie

gdyby Curvemeister miał być spolszczony to pewnie nazywałby się Alfons, np Alfons ver 2.0
    Potega luznych przekladow! Kupuje to!

Domyślnie

Curvemeister jest świetnym pluginem, bawiłem się wersją DEMO pod PSem Elements który jak wiadomo niestety nie posiada krzywych. Poważnie się zastanawiałem czy go nie nabyć ale trochę kosztuje...
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

Razem z papierową formą licencji (dosyłaną z USA) kosztuje 99,04 USD.
    I gwarantuję, że każdy wydany z tej kwoty cent nie jest wyrzucony w błoto. Wręcz przeciwnie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yanoosh
    Razem z papierową formą licencji (dosyłaną z USA) kosztuje 99,04 USD.
    I gwarantuję, że każdy wydany z tej kwoty cent nie jest wyrzucony w błoto. Wręcz przeciwnie!
    oj nie kuś...

Domyślnie

No dobrze Panowie, ale wydaje mi sie, ze ten probnik (i w konsekwencji plugin) przyda sie jedynie przy retuszowaniu portretow wykonanych w studio. Wiadomo przeciez, ze kolor skory zalezy od swiatla i koloru otoczenia, a jedynie w studyjnych warunkach mozna uzyskac to wszystko w "czystej" postaci...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

stig bardzo się cieszę, że zabrałeś głos w tym wątku. Naturalnie masz rację, ale korygując zakres tonalny już po osadzeniu odcienia można uzyskać bardzo interesujące efekty. Zresztą z pewnością bedą jeszcze okazje do dyskusji i sporów o korektę obrazów przy wykorzystaniu techniki osadzania odcieni.

Szerzej o Curvemeisterze napiszę nie wcześniej niż za cztery tygodnie, czyli po zakończeniu indywidualnego treningu z twórcą aplikacji. A mam jeszcze pewne zobowiązania wobec forum, a pare rozpapranych prac leży, a córka ciosa mi kołki na głowie o obiecany dawno
    layout do strony www, a zrobienie czegoś dla przyjemności to zapomnij, aaaa... Czy zna
    ktoś patent na wydłużenie doby?!

Teraz, na szybko krótki tutek o dość trywialnym zastosowaniu Curvemeistera.
    Zadaniem jest nie "uszlachetnienie" zdjęcia a jego uratowanie.
    Mamy tu zdjęcie wykonane kompaktem typu "no name".

Zdjęcie jest wyraźnie przeeksponowane i ma zły balans kolorów.

Otwieram zdjęcie w PS i z menu Filtry uruchamiam zainstalowany wcześniej pugin Curvemeister 2.0 Obrazek pozostawiamy w przestrzeni RGB

Najpierw koryguję ekspozycję. Z biblioteki krzywych wybieram plik .acv najłagodniej oddziałujacy na zdjęcie.

Teraz chcę nadać niebu ładny odcień. Ponieważ z katalogu predefiniowanych próbników odcieni nieba żaden mi nie odpowiadał, wybrałem próbnik "Kool as Ice 3688" z katalogu kolorów ogólnych. Próbkowanie "klasycznego" odcienia nieba powinno na Zegarze Barwy dać odczyt ok. godz 7:00 czyli w połowie drogi pomiędzy niebieskim a cyjanem na kole kolorów. Jednak w tym konkretnym przypadku trzeba było dokonać innego wyboru aby uzyskać lepszy efekt końcowy.

Osadzanie odcienia nieba odziałuje na cały zakres kolorów na zdjęciu. Muszę wiec "przenumerowane" kolory wtłoczyć w nową przestrzeń tonalną. Definiuję punkty bieli i czerni. Najpierw światła. Jak widać Curvemaister pomaga ustalić gdzie one się znajdują; maskuje wszystkie ciemniejsze obszary. Ja szukałem punktu na chmurze bo chciałem uzyskać ładne, białe kontrastowe obłoczki.

Teraz cienie. Curvemeister znów pomaga odnaleźć najciemniejszy obszar.

Zatwierdzamy przeprowadzone operacje przyciskiem OK i to już koniec.
    Uzyskaliśmy taki efekt:

Korekcja zdjęcia trwała krócej niż 1 minutę.
    Naturalnie pokazaną tu korektę można przeprowadzić bez korzystania z jakiegoś tam plugina. Jednak Curvemeister znakomicie optymalizuje naszą pracę pomagając uzyskać lepsze efekty w dużo krótszym czasie. A to wszystko dzięki katalogowaniu krzywych, odcieni oraz możliwości przeprowadzania "w locie" korekt w innych przestrzeniach kolorów niż przestrzeń oryginału bez zabójczego konwertowania gamutu obrazka (jest to najistotniejsza zaleta Curvemeistera).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów